Τι Τζέι Μπρέι: Ο «μπόμπερ» που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός

Τι Τζέι Μπρέι: Ο «μπόμπερ» που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός

Λέγεται Τι Τζέι Μπρέι και δίχως να το καταλάβει κανείς φαίνεται πως ήρθε στην Ελλάδα για να μας αναγκάσει να... ξαναμετρήσουμε την απόσταση του τριπόντου.

Ο Παναθηναϊκός έψαχνε για αρκετό καιρό στην αγορά για έναν αξιόπιστο γκαρντ και τελικά κατέληξε στον Τι Τζέι Μπρέι. Οι «πράσινοι» τα βρήκαν σε όλα με την Μπάγερν Μονάχου και έτσι ο Αμερικανός επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από το 2018 και τον Κολοσσό για να ενισχύσει την ομάδα του Όντεντ Κάτας και to10.gr σκιαγραφεί το προφίλ του ανθρώπου που μας… αναγκάζει να μετρήσουμε και πάλι την απόσταση του τριπόντου.

Για όσους δεν έχουν καταλάβει από τις πρώτες του εμφανίσεις με τα πράσινα περί τίνος παίκτη πρόκειται, μιλάμε για έναν κόμπο γκαρντ, ο οποίος παίζει το ίδιο καλά τόσο στο «1» όσο και στο «2». Επιπλέον, είναι καταπληκτικός εκτελεστής, ειδικά από μακριά και παράλληλα είναι και ένας αρκετά «εγκεφαλικός» παίκτης.

Στην άμυνα δεν «χαρίζεται» σε κανέναν, δυνατό του σημείο είναι η άμυνα χαμηλά, ενώ έχει έφεση στα κλεψίματα.

Η καριέρα του δεν ξεκίνησε όπως περίμενε

O Τι Τζέι Μπρέι έχει γεννηθεί στις 14/6/1992 στο Ουισκόνσιν και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το μπάσκετ από το high school (Catholic Memorial) πριν έρθει η πρώτη μεγάλη πρόκληση, το κολέγιο. Στο Princeton έμεινε για 4 χρόνια (2010-2014), μετρώντας 8,7 πόντους, 3,6 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ σε 118 ματς, όντας ο τρίτος κορυφαίος στην ιστορία της ομάδας σε ασίστ με 374 στο σύνολο.

Παρά τις αρκετά καλές του εμφανίσεις στα παιχνίδια του κολεγίου δεν έγινε pick στο Draft του 2014 και με 5 παιχνίδια στο Summer League με τους Ράπτορς (4,4 πόντοι, 1,2 ασίστ) πήρε τον δρόμο που παίρνουν όλοι οι Αμερικανοί που δεν έχουν γίνει draft. Καλά καταλάβατε ήρθε στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα η πρώτη του επαγγελματική ομάδα ήταν η Τραπάνι, η οποία βρισκόταν στην 2η κατηγορία της Ιταλίας.

Με τα χρώματα της Τραπάνι, αγωνίστηκε σε 29 αναμετρήσεις τη σεζόν 2014/2015, μετρώντας 9.5 πόντους,  2.9 ασίστ και 3.9 ριμπάουντ κατα μέσο όρο, με την επόμενη σεζόν να τον βρίσκει πάλι στο ιταλικό πρωτάθλημα, αλλα με τα χρώματα τη φανέλα της Κασάλε. Με την Κασάλε, αγωνίστηκε σε 35 αναμετρήσεις, μετρώντας 14.7 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, με το καλοκαίρι του 2016 να είναι ίσως το πιο σημαντικό στην καριέρα του.

 

Η ατυχία και ο … Κολοσσός

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του παρουσιάστηκε το 2016, όταν η γερμανική Λούντβιγκσμπουργκ του πρόσφερε σμβόλαιο συνεργασίας και εκείνος ήταν έτοιμος από την 2η κατηγορία της Ιταλίας ήταν έτοιμος για… τα μεγάλα «σαλόνια». Ένας τραυματισμός στο γόνατο όμως και η παραμόνη του στην Αμερική για την αποθεραπεία «ναυάγησαν» τη συμφωνία με τη γερμανική ομάδα, με τον Μπρέι να μένει χωρίς ομάδας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τότε, η Basic-Fit Brussels η οποία αγωνιζόταν στο Βέλγιο τον εμπιστεύτηκε, με τον Αμερικανό να προλαβαίνει να πραγματοποιήσει 33 εμφανίσεις στο βέλγικο πρωτάθλημα, έχοντας 8.2 πόντους, 2 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ. Και κάπου έδω, ήρθε στη ζωή του η Ελλάδα και ο Κολοσσός Ρόδου.

Στις 03/08/2017, ο Κολοσσός Ρόδου απέκτησε τον Μπρέι, με σκοπό να δυναμώσει την περιφέρειά του, στην προσπάθεια που έκανε να παραμείνει στη κατηγορία. Τελικά, η ομάδα της Ρόδου, όχι μόνο έσωσε την κατηγορία, αλλά κατάφερε να μπεί και στα playoffs ως 8η, με τον Αμερικανό κόμπο γκαρντ να πραγματοποιεί μια εξαιρετική σεζόν, έχοντας 12 πόντους, 3.5 ασίστ και 3.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 25 αγώνες.

Επιπλέον, κατάφερε τρεις φορές να πετύχει 20 πόντους, με το ρεκόρ καριέρας του στην Basket League να είναι οι 24 πόντοι (8/16 σουτ, 4/4 βολές) που πέτυχε εναντίον του Προμηθέα στη Πάτρα.

Η μοίρα του στη Γερμανία

Όπως γίνεται σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, έτσι και εδώ η Ελλάδα αποτέλεσε σκαλοπάτι για κάποιους σχετικά άσημους παίκτες, οι οποίοι κάνουν το βήμα παραπάνω στη καριέρα τους. Η Ράστα Βέχτα είδε τον Μπρέι, της άρεσε και τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2018.

Στα 40 ματς πρωταθλήματος στα οποία αγωνίστηκε, ο πρώην γκαρντ του Κολοσσού είχε 15.6 πόντους, 7.9ασίστ και 3.5 ριμπάουντ, ενώ στην αναμέτρηση εναντίον της Μπάγερν πέτυχε  38 (!) πόντους (11/15 σουτ, 6/6 βολές) , και σε συνδυασμό με τους καταπληκτικές εμφανίσεις του και στα υπόλοιπα παιχνίδια της σεζόν, «ανάγκασε» την μεγαλύτερη ομάδα της χώρας να τον εντάξει στο δυναμικό της ένα χρόνο αργότερα.

Η Μπάγερν λοιπόν, έδωσε πολυετές συμβόλαιο στον 28χρονο, ο οποίος είχε μπροστά του την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, που δεν ήταν άλλη από την Ευρωλίγκα. Την σεζόν 2019/20, αν και δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τέλους εξαιτίας του κορωνοϊού, ο Αμερικανός συμμετείχε σε 10 παιχνίδια της EuroLeague, έχοντας 6.4 πόντοι, 2.7 ασίστ και 1.7 ριμπάουντ ενώ τα πήγε εξαιρετικά και στην Γερμανία.

Την επόμενη σεζόν όμως δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, καθώς κυρίως εξαιτίας του γεμάτου ρόστερ των Βαυαρών τα λεπτά του μειώθηκαν σημαντικά και παράλληλα η απόδοση του έπεσε στα… τάρταρα, καθώς σε 9 συμμετοχές στη EuroLeague, ο Μπρέι είχεχ 0.9 πόντους και 0.7 ασίστ, ενώ στο γερμανικό πρωτάθλημα δεν αγωνίστηκε καθόλου.

Έτσι, ο Αντρέα Τρινκίερι σε συνεργασία με τους ανθρώπους της Μπάγερν αποφάσισαν να τον δώσουν δανεικό τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον ίδιο να πηγαίνει στο ισπανικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Σαραγόσα. Με την φανέλα της Σααραγόσα αγωνίστηκε στο Basketball Champions League (4.7 πόντοι, 1.7 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ σε 4 παιχνίδια), ενώ στην ACB σε 11 συμμετοχές μέτρησε 7.5 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ.

Ο Παναθηναϊκός και η ευκαιρία της καθιέρωσης στο κορυφαίο επίπεδο

 

Στο ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα, ο Τι Τζέι Μπρέι είχε βάλει 25 πόντους έχοντας 8/14 τρίποντα απέναντι στον Άρη. Τα οχτώ τρίποντα συνιστούν ρεκόρ σε όλη την ιστορία του Παναθηναϊκού σε ένα ματς.Στη δεύτερη εμφάνισή του με τον Παναθηναϊκό, εναντίον της πρώην ομάδας του, του Κολοσσού, σημειώσε 8 πόντους, έχοντας 2/3 τρίποντα και στην τρίτη και τελευταία – έως τώρα- εμφάνισή του, με αντίπαλο τον Ιωνικό, ο Αμερικανός σταμάτησε στους 20 πόντους, έχοντας 1/1 δίποντο και 6/10 τρίποντα και δείχνοντας και πάλι την κλάση του

Οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» έχουν τον Μπρέι στα πλάνα τους για την επόμενη σεζόν ως δεύτερο πλέι μέικερ της ομάδας, ενώ κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να αγωνιστεί και ως σούτινγκ γκαρντ.

Εάν ο Αμερικανός καταφέρει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνουν οι «πράσινοι», τότε η καθιέρωση στο κορυφαίο επίπεδο δεν θα αργήσει, εάν όμως δεν αδράξει αυτη την ευκαιρία απ’ τα μαλλιά, τότε θα παραμείνει απλά ένας παίκτης της… γραμμής.

Τέλος, είναι σίγουρο πως το όνομά του δεν «γεμίζει» το μάτι σε πολλούς, όμως ο Μπρέι έχει αποδείξει ότι έχει τη νοοτροπία και τις ικανότητες για να βοηθήσει πάρα πολύ τον φετινό Παναθηναϊκό έστω και στην Basket League, καθώς δεν μπορεί να συμμετάσχει στη EuroLeague και αν συνεχίσει έτσι και την επόμενη σεζόν, σίγουρα θα γίνει ένα αντικατάστατο «γρανάζι» της «πράσινης μηχανής» και θα αγαπηθεί από τους οπαδούς του «τριφυλλιού» όσο… λίγοι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ