Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2021-22: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι (και πόσοι) έρχονται

Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2021-22: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι (και πόσοι) έρχονται

To10.gr ανοίγει τον φάκελο της επόμενης ημέρας, την οποία ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει ήδη να προετοιμάζει. Στόχος η επιστροφή στην ελίτ της Ευρωλίγκας.

Τέλος η χρονιά. Αναμενόμενο. Και σε καμία περίπτωση άδικο. Ο Ολυμπιακός της εφετινής σεζόν δεν ήταν η ομάδα που έπρεπε να είναι. Δεν ήταν η ομάδα που σχεδιάστηκε να γίνει. Δεν ήταν η ομάδα που μπορούσε να ακολουθήσει το πλάνο και το πνεύμα. Το πλάνο της ανάκαμψης και της επιστροφής στις επιτυχίες. Και το πνεύμα που διακρίνει αυτή την ομάδα. Τη μενταλιτέ το «never give up». Μια νοοτροπία που αποτελεί δεύτερη φύση του συλλόγου. Κι ας μην φαίνεται την τελευταία διετία. Κι ας μην αποτυπώθηκε στο παρκέ, περισσότερο φέτος, που η κατάσταση ήταν πιο υγιής.

Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε και μαθηματικά από τη συνέχεια της Ευρωλίγκας μετά την ήττα από τη Φενέρμπαχτσε. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, από την ήττα κόντρα στους Τούρκους. Αλλά από ό,τι είχε προηγηθεί. Από ήττες όπως εκείνη από τη Ζαλγκίρις, που άλλαξαν τελείως το μομέντουμ και διέλυσαν την ψυχολογία της ομάδας. Δείχνοντας τον δρόμο για την επόμενη ημέρα. Η οποία ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει για τους Ερυθρόλευκους κι ας μην έχει τελειώσει η τρέχουσα.

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος μαζί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα φαίνεται ότι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για το ρόστερ. Και το πώς θα πορευτεί μεταγραφικά ο σύλλογος. Οι αλλαγές αναμένεται να είναι λίγες, καθώς οι απογοητεύσεις είναι ξεκάθαρο ποιες ήταν. Όπως και ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Διότι μπορεί ο κόουτς του Ολυμπιακού να είπε χθες ότι «τουλάχιστον» τρεις ξένοι μπορεί να μείνουν τη νέα σεζόν. Ωστόσο, η αίσθηση (και η πληροφόρηση) που υπάρχει είναι ότι το έκανε κυρίως για να μην δείξει ότι πάρει τις οριστικές αποφάσεις του. Καθώς θα ήταν άκομψο από τη στιγμή που οι ξένοι που πρόκειται να φύγουν, είναι εδώ και παίζουν ακόμη.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά ποιοι αναμένεται να μείνουν και ποιοι φεύγουν από τον Ολυμπιακό τη νέα σεζόν.

Κώστας Σλούκας: Ο ηγέτης. Γύρω του θα χτιστεί η νέα ομάδα. Ζητούμενο, οι νέοι παίκτες να μπορούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό και να μπορέσουν να βοηθήσουν το παιχνίδι του. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε φέτος να τον αξιοποιήσει. Οι ψηλοί ήταν κάτω του μετρίου, inside game δεν υπήρχε ποτέ, με αποτέλεσμα όλοι να προσαρμόζονται πάνω του. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Σάσα Βεζένκοφ: Ο νέος ηγέτης στη ρακέτα. Θα είναι ο βασικός πάουερ φόργουορντ. Με το σπαθί του. Το μεγαλύτερο κέρδος της χρονιάς για τον Ολυμπιακό. Ανέβασε επίπεδο το παιχνίδι του, πήρε πρωτοβουλίες, πήρε ευθύνες και έδειξε ότι μπορεί να βγει μπροστά και να γίνει σημείο αναφοράς.

Σακίλ ΜακΚίσικ: Σημείο αναφοράς ήδη για τον τρόπο που θέλει να παίζει ο Ολυμπιακός. Ο πιο εκρηκτικός παίκτης της Ευρωλίγκας. Ενας «τέρας» της φύσης, με ζηλευτά αθλητικά προσόντα, αλλά και ταγμένος στο σύνολο. Ο σύλλογος ήδη ανανέωσε το συμβόλαιό του και υπάρχει διάθεση να μείνει όσο περισσότερο γίνεται. Εχοντας ηγετικό ρόλο και ακόμη περισσότερες ευθύνες.
Κώστας Παπανικολάου: Ο δικός του τραυματισμός άλλαξε τελείως τα δεδομένα για τον Ολυμπιακό. Αλλαξε όλο το παιχνίδι. Χάλασε την άμυνα, χάλασε τις αποστάσεις, την ισορροπία. Το απόλυτο βαρόμετρο. Το ζητούμενο είναι να γυρίσει υγιής, για να συνεχίσει να κάνει αυτό που λίγοι ξέρουν σε όλη την Ευρώπη. Κομβικός ο ρόλος του.

Γιώργος Πρίντεζης: Μπορεί ο χρόνος του να μειώθηκε. Μπορεί η χρονιά να μην ήταν όπως οι προηγούμενες. Αλλά ο «Πριντ» παραμένει ένας σπουδαίος παίκτης, μια κορυφαία προσωπικότητα και παίκτης-νικητής. Είναι ο ιδανικός «μέντορας» για τον Βεζένκοφ, αλλά και μια λύση πολυτελείας. Όλα δείχνουν ότι θα μείνει και θα έχει αυτόν ακριβώς τον ρόλο. Του «δεύτερου» 4αριού. Που όμως εύκολα γίνεται και πρώτος.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Ένα από τα κέρδη της χρονιάς. Ισως ο πιο οικονομικός παίκτης του ρόστερ. Ο,τι του δώσεις, το παίρνει και το ξεσκίζει. Τα δίνει όλα. Κορυφαίος αμυντικός, ταγμένος στην ομάδα. Απόλυτος «ρολίστας», αλλά και πρωταγωνιστής όπου πρέπει, με τις άμυνες και την ψυχή του. Αδικημένος από τον χρόνο που χάνει από τους Χάρισον, Τζένκινς.

Χασάν Μάρτιν: Στην αρχή της σεζόν έδειξε ότι θα πρωταγωνιστήσει. Εντυπωσίασε με το επιθετικό παιχνίδι του, αλλά κάπου χάθηκε. Δεν ήταν έτοιμος για «πρώτο βιολί» και αυτό φάνηκε. Αλλά θα μείνει, γιατί υπάρχει πεποίθηση ότι με έναν πρώτης γραμμής ψηλό, θα ανεβάσει το παιχνίδι του.

Λιβιό Ζαν Σαρλ: Ηταν αουτσάιντερ. Κάτι απολύτως λογικό. Καθώς η παρουσία του δεν είχε ενθουσιάσει κανέναν. Αλλά Φεβρουάριο, Μάρτιο βρήκε χώρο και έκανε την «έκρηξή» του. Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Μπαρτζώκα, αλλά και μια θέση στο ρόστερ της νέας σεζόν. Σημαντικό το γεγονός ότι μπορεί να βοηθήσει και στο «4» και στο «5».

Τσαρλς Τζένκινς: Ηρθε για να ξεκουράζει τον Σλούκα και να βοηθάει, είτε με την πολύ καλή του άμυνα είτε με το επιθετικό παιχνίδι του, που διαφέρει από του συμπαίκτη του. Ελάχιστες οι εκλάμψεις. Κάτω του μετρίου η παρουσία του.

Άαρον Χάρισον: Η απόλυτη απογοήτευση. Στην αρχή της σεζόν άρχισε να σουτάρει. Πήρε παιχνίδια ο Ολυμπιακός με την επιθετική παρουσία του. Και ο ίδιος έδειχνε να εξελίσσεται σε μορφή. Ξαφνικά ο διακόπτης έσβησε. Δεν μπορούσε να βάλει σουτ. Δεν έπαιζε καλή άμυνα. Σαν να εμφανίστηκε άλλος παίκτης.

Οκτάβιους Έλις: Μια του ύψους, πέντε του βάθους. Ενας ψηλός με σπουδαία σωματικά και αθλητικά προσόντα, που όμως ξεκάθαρα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Είτε ψυχολογικά είτε αγωνιστικά, η παρουσία του δεν επιβεβαίωσε ότι μπορεί να αποτελέσει λύση που θα κάνει τη διαφορά. Και για αυτόν τον λόγο φεύγει.

Κώστας Κουφός: Οι καλές εποχές έχουν παρέλθει. Το ύψος δεν αγοράζεται και ο Κουφός είναι ένα μεγάλο κορμί. Αλλά το μεγάλο κορμί, χωρίς τα κατάλληλα χέρια, πόδια και ταχύτητα, δεν κάνει τίποτα. Εδειξε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει.

Οι Νέοι: Ο Ολυμπιακός, ό,τι και να γίνει, είτε επιστρέψει στην Basket League είτε παραμείνει στην Α2 (σχεδόν απίθανο), οι Νικολαΐδης, Κολοβέρος, Χρηστίδης και ίσως ένας δύο ακόμη από την αναπτυξιακή ομάδα, θα είναι στις επιλογές του Μπαρτζώκα, με σκοπό να εξελιχθούν και να βρουν σιγά σιγά τον δρόμο τους.

Οι μεταγραφές: Ο Ολυμπιακός ήδη κινείται στην αγορά. Μιλάει με ατζέντηδες, ψάχνει την επόμενη ημέρα του, αλλά οι επιλογές θα γίνουν με προσοχή. Και χωρίς βιασύνη. Εξάλλου, είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται πολλές κινήσεις για να αλλάξει επίπεδο. Ενώ μέχρι να ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις του συλλόγου, θα περάσουν σχεδόν 6 μήνες. Αρα χρόνος υπάρχει. Με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο και τον Γιώργο Μπαρτζώκα να ετοιμάζονται να βάλουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, για να πάρουν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα.

Οι μεταγραφές που θα γίνουν σίγουρα, αφορούν έναν σέντερ, που θα έχει τον ρόλο το βασικού και στην περίπτωση του οποίου αναμένεται να δοθούν σημαντικά χρήματα. Καλά λεφτά θα δοθούν και για το 2άρι που θα πάρει τη θέση του Χάρισαν. Ιδανικά, ο Μπαρτζώκας θα ήθελε τον Ντόρσεϊ και για αγωνιστικούς λόγους, αλλά και λόγω ελληνικού διαβατηρίου. Θα αποκτηθεί επίσης ένας πλέι μέικερ, που θα πάρει τη θέση του Τζένκινς, με την ευχή να αποτελέσει πολύ πιο σημαντική παρουσία και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Ενώ δεν αποκλείεται καθόλου να γίνει κίνηση και για ένα ακόμη 5άρι, νέο σε ηλικία, που θα αποτελέσει επένδυση για το μέλλον.

Αντί επιλόγου: Όχι, δεν ξεχάσαμε τον Βασίλη Σπανούλη. Αλλά ο Σπανούλης δεν «χωράει» σε ένα κείμενο με όλους τους παίκτες. Ο Σπανούλης είναι ειδική περίπτωση. Ξεχωριστή. Και θα την αναλύσουμε αργότερα, μέσα στην ημέρα. Το σίγουρο είναι ότι Σπανούλης και Ολυμπιακός δεν μπορούν να πάρουν αντίθετους δρόμους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ