Ο Μάικ Τζέιμς επιστρέφει στα μέρη μας;

Ο Μάικ Τζέιμς επιστρέφει στα μέρη μας;

Ο Μάικ Τζέιμς έμεινε ελεύθερος από τους Μπρούκλιν Νετς και ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η επιθυμία του είναι να παραμείνει στο ΝΒΑ, αλλά αν δεν τα καταφέρει, ποιες ομάδες της Euroleague μπορούν να τον προσεγγίσουν;

Από την Euroleague στο ΝΒΑ και τούμπαλιν; Η μπασκετική πορεία του Μάικ Τζέιμς ίσως πάρει ξανά τον ίδιο δρόμο. Όπως τότε, την σεζόν 2017/18, που έκανε το βήμα παραπάνω για τον μαγικό κόσμο και αγωνίστηκε στους Φίνιξ Σανς και Νιου Όρλεαν Πέλικανς, πριν παλλινοστήσει για χάρη του Παναθηναϊκου, λίγο πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Τρία χρόνια μετά ξαναβρίσκεται στην ίδια κατάσταση, μετά την απόφαση των Μπρούκλιν Νετς να μην του προσφέρουν νέο συμβόλαιο. Ο 31χρονος δυναμικός γκαρντ είναι στην αναζήτηση καινούργιας μπασκετικής στέγης, με την προτεραιότητά του να παραμένει η εύρεση θέσης σε έναν οργανισμό του ΝΒΑ.

Το ίδιο πιθανό όμως είναι και το σενάριο επιστροφής του στην Euroleague και to10.gr εξετάζει ποιες ομάδες του υψηλότερου επιπέδου είναι πρόθυμες και μέσα στα οικονομικά δεδομένα για να αποκτήσουν τον Μάικ Τζέιμς.

Η κατάσταση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ο Αμερικανός δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεσμεύεται με συμβόλαιο από την ρωσική αρκούδα. Για το λόγο αυτό, όποιος ευρωπαϊκός σύλλογος επιθυμεί να τον αποκτήσει, θα πρέπει να πάρει την συγκατάθεση των Μοσχοβιτών.

Στην ομάδα της ρωσικής πρωτεύουσας, ο Μάικ Τζέιμς αγωνίστηκε από το 2019 και μέχρι να μετακομίσει στους Νετς. Το καλοκαίρι του 2020 μάλιστα, υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του έως το 2023.

Ωστόσο η πιθανότητα να φορέσει ξανά την φανέλα της ΤΣΚΚΑ είναι σχεδόν μηδαμινή και σε αυτό οφείλεται η κακή σχέση που έχει με τον προπονητή, Δημήτρη Ιτούδη. Η κόντρα άλλωστε ανάμεσα στους δύο την περσινή σεζόν, ήταν ο λόγος που αποχώρησε από την Ρωσία ο Τζέιμς.

Φαντάζει λοιπόν απίθανο να επιστρέψει στην Μόσχα, οπότε αφαιρείται αυτόματα μια ομάδα που θα διεκδικήσει την υπογραφή του.

Οι – υπό προϋποθέσεις – υποψήφιες ομάδες

Στην κουβέντα για την επόμενη ομάδα του στην Euroleague, θα πρέπει να σταθμίσουμε δύο πράγματα. Τον μισθό του Μάικ Τζέιμς και τον ρόλο που μπορεί να του προσφέρει.

Οι ελληνικοί σύλλογοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν μπορούν να θεωρηθούν πιθανός μελλοντικός μπασκετικός σταθμός του Αμερικανού, οπότε το επίκεντρο τοποθετείται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ξεκινώντας με την οικονομική σκοπιά του θέματος, τα «πορτοφόλια» που μπορούν να του προσφέρουν ένα συμβόλαιο αντάξιο με αυτό της ΤΣΚΚΑ – 2,5 εκατομμύρια το χρόνο – είναι κατά προσέγγιση έξι. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αρμάνι Μιλάνο, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε και Αναντολού Εφές. Στο ίδιο γκρουπ μπορεί να τοποθετηθεί και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, εξαιτίας και της χορηγίας της Gazprom, αλλά δύσκολα θα επιλέξει τον κρύο χειμώνα ο Μάικ Τζέιμς.

Μπορεί λοιπόν ο μισθός του να προσεγγιστεί από αρκετές θεωρητικά ομάδες, αλλά η λίστα συρρικνώνεται επικίνδυνα αν βάλουμε στο τραπέζι τον αγωνιστικό ρόλο και χώρο που μπορούν να του προσφέρουν.

Ο Μάικ Τζέιμς καλείται να βρει την επόμενη ομάδα του, τη στιγμή που οι περισσότερες της Euroleague έχουν ολοκληρώσει τα ρόστερ τους. Αυτή τη στιγμή, μόνο η Μακάμπι και η Φενέρ θα μπορούσαν να του δώσουν τα «κλειδιά» και τη μπαγκέτα της επίθεσης.

Η Μπαρτσελόνα διαθέτει τον Καλάθη, ενώ στο «2» υπάρχει ο Κόρι Χίγκινς, η Ρεάλ απέκτησε τους Ερτέλ και Γουίλιαμς-Γκος, η Αρμάνι έχει τον Ντιλέινι και η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές το αχώριστο δίδυμο των Μίτσιτς-Λάρκιν.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει τον Σκότι Γουίλμπεκιν στο δυναμικό της, αλλά ο συμπατριώτης του Τζέιμς δεν θεωρείται αναντικατάστατος. Οι Ισραηλινοί ψάχνουν την ευρωπαϊκή διάκριση και ο Τζέιμς σίγουρα θα αποτελούσε μια σημαντική αναβάθμιση στον άσο.

Από την άλλη η Φενέρ απέκτησε τον Πιέρια Χένρι για βασικό πόιντ γκαρντ, αλλά θα προτιμούσε μια πιο έτοιμη λύση για το υψηλότερο επίπεδο της Euroleague, καθώς ο πρώην της Μπασκόνια δεν έχει ξαναβρεθεί σε ομάδα που οι στόχοι της είναι συνυφασμένοι με την κατάκτηση τίτλων.

Η λογική λέει πως ο Μάικ Τζέιμς θα εξαντλήσει τις πιθανότητες να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ, αλλά αν στο τέλος ψάξει την επιστροφή του στην Ευρώπη, δεν θα βρει πολλές ομάδες που θα τον καλύπτουν σε χρήμα και ρόλο, οπότε θα πρέπει σύντομα να πάρει τις αποφάσεις του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ