Ο Ολυμπιακός σε ρόλο Latro birgus, με δαγκάνες Ζαν-Σαρλ και Ντόρσεϊ…

Ο Ολυμπιακός σε ρόλο Latro birgus, με δαγκάνες Ζαν-Σαρλ και Ντόρσεϊ…

Το καβούρι Latro birgus, γνωστό ως «Καρύδας», σπάει καρύδες με τις δαγκάνες του. Οπως ο Ολυμπιακός «έσπασε» τη Μονακό, με δαγκάνες Ζαν-Σαρλ και Ντόρσεϊ.

Το καβούρι Latro birgus, γνωστό και ως «Καρύδας», είναι ένα πλάσμα μοναδικό. Οι δαγκάνες του δεν είναι απλά μεγάλες, είναι πανίσχυρες. Μελέτη επιστημόνων επιβεβαιώνει ότι η δαγκάνα του Latro birgus, μπορεί να ασκήσει δύναμη 336 κιλών. Ζει στη στεριά και φτάνει σε μήκος το ένα μέτρο! Το βάρος του είναι περίπου πέντε κιλά και μπορεί να ζήσει 60 χρόνια. Πήρε το όνομα του επειδή τρέφεται με καρύδες τις οποίες διαλύει εύκολα με τις τρομερές του δαγκάνες. Καταγράφεται ως το μεγαλύτερο αρθρόποδο στον κόσμο και ζει σε κάποια νησιά του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τι σχέση μπορεί να έχει το καβούρι «Καρύδας» με τον Ολυμπιακό; Είναι ένα και το αυτό. Η Μονακό μπορεί να το διαβεβαιώσει. Ή καλύτερα, και η Μονακό. Διότι δεν είναι μόνο οι Μονεγάσκοι που βίωσαν τη δυσάρεστη εμπειρία που προσφέρουν στον αντίπαλο οι «δαγκάνες» του φετινού Ολυμπιακού. Τόσο ασφυκτική πίεση, που μοιάζει σαν να ξυπνούν μνήμες του (όχι μακρινού) παρελθόντος.

Ο Ολυμπιακός είναι ένας αμυντικός Latro birgus. Μια μεγάλη δαγκάνα. Που ασκεί πιέσεις στις οποίες λίγοι αντίπαλοι μπορούν να ανταποκριθούν και να μην «σπάσουν». Ο Latro birgus σπάει καρύδες, αλλά η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα με την άμυνα που παίζει, «σπάει», λυγίζει επιθέσεις και συστήματα αντιπάλων. Ακόμη κι αν βρίσκονται στην καλή τους μέρα.

Η Μονακό ξεκίνησε με φόρα στο ΣΕΦ. Σκόραρε 27 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο. Εβαλε τρίποντα, δίποντα, «κάρφωσε» και τρύπησε τη ρακέτα των Πειραιωτών με κάθε τρόπο. Εκανε ό,τι ήθελε μια από τις καλύτερες άμυνες της Ευρωλίγκας. Μια άμυνα… κοιμώμενη για 10 λεπτά. Μια άμυνα που ξύπνησε, όταν μια από τις πιο ισχυρές αμυντικές της «δαγκάνες», πήρε μπρος.

Η είσοδος του Λιβιό Ζαν-Σαρλ στο παρκέ, άλλαξε τα δεδομένα. Η ενέργεια και τα μακριά χέρια του Γάλλου, έκαναν τη νύχτα μέρα για τους αντιπάλους. Ο Latro birgus, ξύπνησε. Και κάπου εκεί τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Το 17-27 του 1ου δεκαλέπτου έγινε 18-11 στο 2ο, 24-14 στο 3ο, 27-13 στο 4ο. Το σύνολο, σε 3 δεκάλεπτα ο Ολυμπιακός δέχθηκε 38 πόντους, όταν μόνο στην πρώτη περίοδο επέτρεψε 27. Πώς να χάσει;

Από τη στιγμή που άρχισε να δουλεύει και η επίθεση, τα πράγματα τελείωσαν και η βραδιά εξελίχθηκε σε πάρτι. Με τον κόσμο να ζητάει «ευρωπαϊκό». Λογικό. Η εικόνα, η ενέργεια, η αύρα που βγάζει στο παρκέ αυτή η ομάδα, σε κάνει να υπερενθουσιάζεσαι. Συνειδητά. Είναι σαφές ότι τίποτε από αυτά δεν είναι λογικό να λέγονται μετά από μόλις 8 αγωνιστικές, αλλά ο τρόπος του φετινού Ολυμπιακού, είναι τέτοιος που σου επιτρέπει ακόμη και να υπερβάλεις. Λίγο.

Η επίθεση είναι θέμα ταλέντου. Η άμυνα, είναι θέμα διάθεσης, επιλογής. Εάν έχεις τη διάθεση να θυσιάσεις το κορμί και τα χέρια σου για κάθε άμυνα, κάθε ριμπάουντ, κάθε διεκδίκηση της μπάλας, για να «σπάσεις» κάθε σκριν, τότε έχεις κάνει την επιλογή να παίξεις άμυνα. Και θα παίξεις καλή άμυνα. Εάν αυτή η επιλογή συνδυάζεται και με εξυπνάδα και σωματικά προσόντα, τότε αυτόματα ο αντίπαλος έχει πολλά σοβαρά προβλήματα να λύσει.

Η παρομοίωση του Ολυμπιακού με τον τρομακτικό Latro birgus, δεν είναι διόλου υπερβολική. Σε 8 αγώνες οι Ερυθρόλευκοι έχουν δεχθεί 554 πόντους! Για την ακρίβεια, δέχονται 69.2 πόντους ανά παιχνίδι. Επίδοση που είναι η καλύτερη στην Ευρώπη. Επίδοση που εξηγεί πολλά από τα όσα συμβαίνουν φέτος στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Εξηγεί γιατί αυτή η ομάδα χτίστηκε με τον σωστό τρόπο. Επενδύοντας σε όλες τις αδυναμίες της.

Ο Latro birgus του Πειραιά, έβαλε Φαλ, Γουόκαπ στη δύναμη των δαγκανών του. Διατήρησε, Ζαν-Σαρλ, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, τρελο-Λάρι. Και σαν να μην έφταναν αυτά, πήρε και τον συγκλονιστικά καλό αμυντικό, Κουίνσι Εϊσι. Μια προσθήκη που εξιτάρει, κυρίως για το πόση δύναμη μπορεί να προσδώσει σε αυτή την αμυντική μέγγενη που έχει δημιουργήσει ο Μπαρτζώκας.

Αλλά για να μην είμαστε άδικοι. Ο Ολυμπιακός δεν παίζει μόνο καλή άμυνα. Από εκεί ξεκινούν όλα. Αλλά τελειώνουν στο αντίπαλο καλάθι με μπάσκετ πολύ υψηλού επιπέδου. Ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 6-2, είναι 2ος μέχρι στιγμής στην Ευρωλίγκα, και η επίθεσή του κερδίζει κάθε στοίχημα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Με μέσο όρο 77.6 πόντους στο μπροστά μέρος του παρκέ, έχει κάθε δικαίωμα να αισιοδοξεί. Κυρίως, διότι οι πόντοι έρχονται με πολλούς τρόπους: Με καλό μπάσκετ, με δημιουργία, με δεύτερες ευκαιρίες, αλλά και με το επιθετικό ταλέντο παικτών όπως ο φοβερός Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Και μιας και αναφερθήκαμε στον Ντόρσεϊ. Μια μικρή υπόκλιση σε αυτόν τον καταπληκτικό παίκτη που τρυπάει διαρκώς το ταβάνι του. Όχι μόνο στην επίθεση, που ούτως ή άλλως είναι το δυνατό του όπλο. Ο Ελληνο-αμερικανός γκαρντ, παρότι δεν έχει τα πιο γρήγορα πόδια του κόσμου, παρότι δεν είναι ο πιο αλτικός παίκτης του κόσμου, έκανε τρομερή δουλειά κόντρα στη Μονακό. Οι αριθμοί του, «μιλούν» από μόνοι τους: 18 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 0 λάθη, 6 κερδισμένα φάουλ, 23 στο Performance Index Rating. Πάνω και από τον Ζαν-Σαρλ (21) και από τον Βεζένκοφ, που πλέον όχι μόνο παίζει άμυνα, αλλά διακρίνεται κιόλας (10 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 2 μπλοκ)!

Είπαμε, δεν είναι καλό να ενθουσιάζεσαι από την 8η αγωνιστική. Αλλά ο τρόπος που παίζει ο Ολυμπιακός φέτος, είναι το κάτι άλλο. Η refuse to lose ομάδα, δείχνει να επανέρχεται. Με διαφορετική προσέγγιση, αλλά με την ίδια νοοτροπία…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ