Τόμας Γουόκαπ – Ο «Τιραμόλα» του Ολυμπιακού (vids)

Τόμας Γουόκαπ – Ο «Τιραμόλα» του Ολυμπιακού (vids)

Ο Τόμας Γουόκαπ είναι ο παίκτης-κλειδί του φετινού Ολυμπιακού, αυτός που κάνει τα πάντα σε άμυνα και επίθεση και to10.gr παρουσιάζει όσα προσφέρει στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά τη φετινή σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Basket League μετά το εύκολο διπλό επί του Περιστερίου έχει το απόλυτο (5/5), ενώ και στη Euroleague είναι στη δεύτερη θέση με ρεκόρ 6-2 και αήττητος στο ΣΕΦ (6/6).

Οι ερυθρόλευκοι μετά από αρκετό καιρό φαίνεται πως έχουν μια ομάδα ικανή για μεγάλα πράγματα, οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι, ενώ το κλίμα στα αποδυτήρια θυμίζει τα χρόνια που ο Ολυμπιακός μεγαλουργούσε… Οι μεταγραφές που έκανε ο Έλληνας τεχνικός το φετινό καλοκαίρι είναι στοχευμένες και τα αποτελέσματα το αποδεικνύουν.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι ότι έλειπε στην επίθεση, ειδικά μετά την απόφαση του Σπανούλη να σταματήσει, ο Μουσταφά Φαλ είναι το «θηρίο» που χρειαζόταν στη ρακέτα, όμως αυτός που μοιάζει να είναι ο πιο σημαντικός στο φετινό ρόστερ σε όλους τους τομείς είναι ο Τόμας Γουόκαπ. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ο συνδετικός κρίκος σε άμυνα και επίθεση φέτος, είναι το κομμάτι του παζλ που έλειπε και ταυτόχρονα ενώνει το παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Ο Γουόκαπ είναι το πολυεργαλείο του φετινού Ολυμπιακού, αποτελεί έναν από τους πιο αθλητικούς guard της Euroleague, με τρομερή ικανότητα στην πίεση στην μπάλα και μεγάλη ικανότητα στην οργάνωση. Όταν χρειαστεί σκοράρει, συνήθως παίρνει στην άμυνα τον καλύτερο επιθετικό των αντιπάλων και έχει «κουμπώσει» ιδανικά τόσο σε σχήμα με τον Σλούκα, αλλά και με τον Ντόρσεϊ. Οι αριθμοί δεν λένε ακριβώς την αλήθεια για όλα αυτά που προσφέρει στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αυτό που λέει αλήθεια όμως για τη χρησιμότητα του είναι τα 22.5 λεπτά στη Euroleague κατά μέσο όρο σε 8 παιχνίδια.

Ένα αμυντικό τείχος

Ο Γουόκαπ προσφέρει πολλά πράγματα στο πίσω μέρος του παρκέ. Έχει πολύ γερό κορμί, το οποίο μπορεί να ασκήσει έντονη πίεση στα αντίπαλα γκαρντ και μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στην αμυντική τακτική των αλλαγών. Μπορεί να μαρκάρει από το «1» μέχρι το «4» και είναι ένας all around γκαρντ.

Για να καταλάβει κανείς την προσφορά του στην άμυνα μαζεύει 2.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει 0,8 κλεψίματα στη Euroleague και 1,4 στην Basket League, όντας στην κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορία. Η στατιστική όμως δεν λέει την αλήθεια για την προσφορά του, αφού τα περιβόητα deflections του Ολυμπιακού κατά κύριο λόγο έχουν το όνομα του.

Οι επαφές που έχει στο πίσω μέρος τα «μπλοκαρίσματα» είτε σε πάσες, είτε από την πίεση που ασκεί φέρνουν περισσότερες κατοχές για τον Ολυμπιακό και φυσικά η αμυντική λειτουργία αποτελεί από τα φετινά «όπλα» της ομάδας του Μπαρτζώκα. Αν συγκρίνει μάλιστα τον περσινό γκαρντ που είχε αυτό τον ρόλο στον Ολυμπιακό, τον Τζένκινς μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει τη διαφορά και την «αναβάθμιση» με έναν πολύ ποιοτικό γκαρντ.

Ο κομβικός ρόλος στη δημιουργία

Ο Γουόκαπ υπογράφοντας το καλοκαίρι στο λιμάνι ήταν δεδομένο ότι θα είναι σημείο αναφοράς στον φετινό Ολυμπιακό. Μπορεί να μην έχει ρόλο σκόρερ, όπως ο Ντόρσεϊ ή ο Σλούκας, όμως είναι μαζί με τον Έλληνα γκαρντ ο κορυφαίος στη δημιουργία, έχοντας 3.9 ασίστ σε 8 ματς στη Euroleague και 5,6 στην Basket League.

Εκτός όμως από το δημιουργικό κομμάτι που αναμφίβολα είναι ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη, είναι και ο πιο οικονομικός παίκτης από πλευράς σουτ, αφού παίρνει συγκεκριμένες επιθετικές προσπάθειες. Συνολικά στη Euroleague έχει πάρει 40 σουτ (13/23 δίποντα, 3/17 τρίποντα) όλα κι όλα σε 8 παιχνίδια, δηλαδή πέντε σε κάθε ματς κατά μέσο όρο. Έχει 5,6 πόντους μέσο όρο, κάτι που δείχνει ακόμη περισσότερο τη χρησιμότητα του.

Το μόνο κομμάτι που μοιάζει να υστερεί ο Αμερικανός γκαρντ, κυρίως σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές του στη Ζαλγκίρις είναι στα σουτ τριών πόντων. Στη Euroleague μετράει 3/17 τρίποντα, δηλαδή ποσοστό 17,6%, ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα 2/13 και ποσοστό 15,3%. Αν βρει το «χέρι» του στις λίγες προσπάθειες που παίρνει από μακρινή απόσταση θα είναι μια από τις πιο πετυχημένες μεταγραφές της τελευταίας δεκαετίας στο λιμάνι.

Το «ψεγάδι» του Γουόκαπ είναι το τρίποντο, αλλά η λογική λέει ότι είναι θέμα χρόνου να βελτιωθεί, ειδικά από τη στιγμή που τις προηγούμενες τρεις σεζόν στη Ζαλγκίρις είχε 37,7% ποσοστό ευστοχίας από τα 6.75. Ο Αμερικανός είναι καλός σουτέρ και είναι αυτό που καλείται να αποδείξει για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε ακόμη μεγαλύτερες «πτήσεις» τη φετινή σεζόν.

https://youtu.be/L8rJ1Ocv-q8?t=11

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ