Ολυμπιακός VS Παναθηναϊκός – Οι αριθμοί λένε την αλήθεια (πίνακες)

Ολυμπιακός VS Παναθηναϊκός – Οι αριθμοί λένε την αλήθεια (πίνακες)

Ο Ολυμπιακός είναι στην τέταρτη θέση της Euroleague, ο Παναθηναϊκός στην προτελευταία και to10.gr παρουσιάζει γιατί έχουν τόσο μεγάλη διαφορά οι δυο «αιώνιοι».

Η φετινή Euroleague είναι μια από τις πιο αμφίρροπες όλων των εποχών και αναμφίβολα μια από τις πιο ανταγωνιστικές των τελευταίων ετών, με όλες σχεδόν τις ομάδες να έχουν πολύ ποιοτικά ρόστερ.

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός από την πλευρά τους ακολουθούν στις πρώτες 9 αγωνιστικές έναν διαφορετικό δρόμο ο ένας από τον άλλον, με τους ερυθρόλευκους να έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά και να βρίσκονται με ρεκόρ 6-3 στην τέταρτη θέση (μαζί με Βιλερμπάν, Μακάμπι και Ζενίτ). Από την άλλη οι πράσινοι είναι στον «πάτο» (σχεδόν) της βαθμολογίας με ρεκόρ 2-7, έχοντας από κάτω μόνο την ουραγό -και χωρίς νίκη- Ζαλγκίρις στην τελευταία θέση.

Στις πρώτες 9 αγωνιστικές μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει μια πολύ καλή πρώτη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια. Ο Ολυμπιακός δεδομένα είναι από τις ομάδες που μπορεί να χτυπήσει οκτάδα, έχοντας ξεπεράσει «αρρώστιες» του παρελθόντος και αποπνέοντας υγεία μετά από περίπου τρία χρόνια, ενώ δείχνει και πολύ καλό πρόσωπο σε όλα τα ματς, ακόμη και στις ήττες.

Ο Παναθηναϊκός έχει πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, βαριές ήττες όπως στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα (81-48) ή με τη Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ (70-84), αλλά και νίκες επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Εφές (95-69) και της Φενέρ (91-87). Η εικόνα της βαθμολογίας με λίγα λόγια δείχνει την αλήθεια για την ποιότητα τον δυο «αιωνίων» και κυρίως την αγωνιστική κατάσταση που έχουν αυτή τη στιγμή. Ίσως ο Παναθηναϊκός να μπορούσε να είναι 1-2 νίκες πιο πάνω, αλλά και πάλι θα ήταν κάτω από τη 12η θέση. Και όλα αυτά μια βδομάδα περίπου πριν την πρώτη μεταξύ τους «μάχη» στο ΣΕΦ για την Basket League.

To10.gr με αφορμή και τη μεταξύ τους μονομαχία, αλλά και τα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής στη Euroleague, παρουσιάζει τις μεγάλες διαφορές που έχουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στις περισσότερες σημαντικές στατιστικές κατηγορίες, κάτι που φυσικά επιβεβαιώνει και του λόγου το αληθές. Ότι ο Ολυμπιακός είναι ποιοτικότερη ομάδα, με καλύτερες μονάδες και σε καλύτερη κατάσταση τουλάχιστον στο ξεκίνημα της σεζόν.

Η… μεγάλη εικόνα

Η… κυρίως βαθμολογία και τα βασικά στατιστικά δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός έχει την 6η καλύτερη επίθεση, ενώ ο Παναθηναϊκός από την άλλη έχει την 6η χειρότερη επίθεση στη διοργάνωση. Και να φανταστεί κανείς ότι και στις δυο νίκες του με Εφές και Φενέρ έβαλε πάνω από 90 πόντους.

Το πρόβλημα στην επίθεση του τριφυλλιού είναι εμφανές, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που λειτουργεί εύρυθμα, χωρίς μάλιστα να έχει ανεβάσει και πολύ υψηλά τα στάνταρ απόδοσης, καθώς φαίνεται πως μπορεί να βελτιωθεί αρκετά στο μπροστά μέρος του παρκέ. Από εκεί και πέρα όμως οι πειραιώτες διαθέτουν και την 5η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, αφού δέχεται 70,8 πόντους ανά ματς.

Το τριφύλλι και εκεί είναι χαμηλά και δείχνει ότι φέτος θα είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά από όλες τις απόψεις. Στο αμυντικό κομμάτι λοιπόν ο Παναθηναϊκός έχει τη 4η χειρότερη άμυνα και μάλιστα χωρίς μεγάλες διαφορές από Ζαλγκίρις, ΤΣΣΚΑ και Μπασκόνια. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν δέχεται ανά ματς 79,5 πόντους, κάτι που αν δεν βελτιωθεί δεν πρόκειται να φέρει και πολλές επιτυχίες τη φετινή σεζόν σε αυτή τη Euroleague.

Το index rating και οι πόντοι

Ο Ολυμπιακός στις πρώτες δυο στατιστικές κατηγορίες και πιθανότατα και τις πιο σημαντικές είναι πολύ ψηλά στη διοργάνωση. Στο index rating είναι στην τρίτη θέση πίσω μόνο από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι στην 13η θέση όπως θα δείτε και τον πίνακα. Οι ερυθρόλευκοι δείχνουν λοιπόν ότι στο επιθετικό κομμάτι είναι ένα επίπεδο πάνω από τον «αιώνιο» ενώ είναι και ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της λίγκας.

Το δείχνουν εξάλλου και οι πόντοι. Η ομάδα του Μπαρτζώκα στον μέσο όρο πόντων στη διοργάνωση είναι στην 5η θέση με 78.89 ανά ματς (όσους έχει και η Ρεάλ), ενώ ο Παναθηναϊκός σκοράρει 6 πόντους μέσο όρο κάτω και είναι στην 13η θέση από τους συνολικά 18 με 72,89 ανά παιχνίδι.

Η διαφορά Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού σε ριμπάουντ και ασίστ

Ο Ολυμπιακός εκτός από τους πόντους είναι από τις καλύτερες ομάδες και στο ριμπάουντ αλλά και στη δημιουργία. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη παρότι έχει τον καλύτερο ριμπάουντερ της Euroleague, τον Γιώργο Παπαγιάννη που παίρνει περίπου 8 «σκουπίδια» ανά ματς, έχει μόλις 32.33 ριμπάουντ ανά ματς, κάτι που τον φέρνει πολύ χαμηλά, στη 14η θέση της διοργάνωσης.

Οι ερυθρόλευκοι λόγω και της ικανότητας όλων των ψηλών του (Ζαν Σαρλ, Φαλ, Μάρτιν, Πρίντεζης, Βεζνένκοφ) συνήθως κυριαρχεί μέχρι στιγμής σε όλα τα παιχνίδια του στον συγκεκριμένο τομέα. Για αυτό και είναι πέμπτος στη σχετική λίστα με 35.11 μέσο όρο.

Ο Ολυμπιακός είναι λογικό πως θα ήταν από τις πιο δημιουργικές ομάδες στην επίθεση από τη στιγμή που απέκτησε τον Γουόκαπ, αλλά και εφόσον έχει και τον Σλούκα, αλλά και αρκετούς παίκτες με ικανότητα και αντίληψη στην πάσα. Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Πρίντεζης είναι τέτοιοι παίκτες και όπως φαίνεται και από τις στατιστικές κατηγορίες ξανά, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος κατά πολύ από τον Παναθηναϊκό με 16.4 ασίστ ανά ματς.

Οι πράσινοι από την πλευρά τους είναι από τις χειρότερες ομάδες στη διοργάνωση σε αυτό τον τομέα και βρίσκεται στην 17η θέση με μόλις 13 ασίστ ανά ματς, με τον παίκτη που δημιουργεί περισσότερο να είναι ο Ντάριλ Μέικον, ο οποίος ουσιαστικά είναι σούτινγκ γκαρντ και σκόρερ.

Η διαφορά στην αμυντική λειτουργία

Ο Ολυμπιακός έχει πάρει τρεις παίκτες τη φετινή σεζόν (Φαλ, Ντόρσεϊ, Γουόκαπ) που προσφέρουν πολλά και στις δυο πλευρές του παρκέ. Αυτό λοιπόν αντικατοπτρίζεται και στην αμυντική λεειτουργία της ομάδας του Μπαρτζώκα. Πέρσι ήταν πολύ χαμηλά στις κατηγορίες κλεψιμάτων και μπλοκ, ενώ φέτος είναι στη μέση περίπου στο ένα και 2ος στις τάπες, με τον Φαλ να κυριαρχεί.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη είναι πίσω από τους ερυθρόλευκους, αλλά τουλάχιστον στον τομέα των μπλοκ είναι πολύ ψηλά και εκείνοι και καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει και πάλι ο Παπαγιάννης. Ο σέντερ των πράσινων κυριαρχεί κάτω από το καλάθι και αυτό φέρνει το τριφύλλι πολύ ψηλά, παρότι η γενικότερη αμυντική λειτουργία δεν είναι ιδιαίτερα καλή.

Ο τομέας των λαθών και τα ποσοστά σε βολές και σουτ

Ο Παναθηναϊκός είναι σε δυο κατηγορίες πάνω από τον Ολυμπιακό φέτος. Και στη μία που είναι δεν είναι και… τιμητικό διότι είναι τα λάθη ανά παιχνίδι. Οι πράσινοι εκεί είναι στην 6η θέση και είναι από τις χειρότερες ομάδες στη Euroleague, κάτι που δείχνει εν πολλοίς και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καθαρόαιμος δημιουργός στο τριφύλλι. Ο Ολυμπιακός από την άλλη είναι μαζί με την ΤΣΣΚΑ οι ομάδες με τα λιγότερα λάθη. Και σε αυτό η απάντηση είναι οι εξαιρετικοί χειριστές και γκαρντ που διαθέτουν οι ερυθρόλευκοι.

Η δεύτερη κατηγορία που υπερέχει παραδόξως ο Παναθηναϊκός είναι στις ελεύθερες βολές που είναι πρώτος σε όλη τη Euroleague. Το τριφύλλι είναι εξαιρετικό από τη γραμμή της φιλανθρωπίας εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό που είναι από τις χειρότερες ομάδες στις βολές.

Βέβαια, ο Ολυμπιακός συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό έχει πολύ καλύτερα ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα, αφού διαθέτει πολύ καλούς σουτέρ. Ο μόνος που υστερεί σε ποσοστά είναι ο Γουόκαπ, ο οποίος όμως είχε ποσοστά καριέρας περίπου 37%. Πλέον έχει τη φετινή σεζόν ποσοστό περίπου 17% όμως κάποια στιγμή θα βελτιωθεί και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός σε αυτό τον τομέα δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πάλι. Με εξαίρεση τον σταθερό Μέικον οι υπόλοιποι έχουν σκαμπανεβάσματα, κάτι που τους φέρνει και σε πολλά παιχνίδια είτε να διαπρέπουν και να αγγίζουν τους 100 πόντους (βλ. Φενέρ, Εφές), ενώ σε άλλα δεν φτάνει τους 50 πόντους (βλ. Ερυθρό Αστέρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ