Τώρα είναι καλός ο… Βεζένκοφ; Η ραψωδία του νέου ηγέτη του Ολυμπιακού

Τώρα είναι καλός ο… Βεζένκοφ; Η ραψωδία του νέου ηγέτη του Ολυμπιακού

Ο Σάσα Βεζένκοφ οργίασε στο Καζάν, έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι του, έκανε season high σε πόντους, career high σε κλεψίματα, οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μεγάλο «διπλό» επί της Ούνικς και τελικά... μάλλον παίζει και καλή άμυνα.

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι χαρισματικός στην επίθεση. Αλλά άμυνα μπορεί να παίξει; Αυτή είναι η απορία της… ζωής του νέου ηγέτη του Ολυμπιακού. Μια απορία που έχει κάποια βάση. Αλλά και μια απορία που τον αδικεί κατάφορα. Διότι όλοι εκείνοι που στέκονταν στα αργά του πόδια, βάζοντας αυτή τη φράση στο τραπέζι της ανάλυσης του διεθνούς πάουερ φόργουορντ, ουσιαστικά υποτιμά στοιχεία πιο σημαντικά από τα πόδια. Στοιχεία όπως η μπασκετική ευφυΐα, η αποφασιστικότητα, το πάθος, η συγκέντρωση, η γνώση των αδυναμικών και η βελτίωσή τους.

Ο Σάσα Βεζένκοφ δεν είναι ο ίδιος παίκτης που ήταν πριν δύο και τρία χρόνια. Πιθανότατα δεν έχει καμία σχέση με εκείνον τον παίκτη. Και το γιατί το «απάντησε» εμφατικά το βράδυ της Παρασκευής, στην έδρα της Ούνικς Καζάν, σε μια μεγάλη νίκη, από εκείνες που σε ανεβάζουν επίπεδο. Εβαλε 22 πόντους (3/3 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 7/7 βολές), 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 2 λάθη, 5 κερδισμένα φάουλ και… 36 στο PIR (Performance Index Rating). Οι πόντοι προφανώς και δεν είναι θέμα συζήτησης για έναν από τους πιο προικισμένους και ταλαντούχους επιθετικούς των ευρωπαϊκών γηπέδων. Αλλά όσα κάνει στο… πίσω μέρος του παρκέ, είναι.

Κόντρα στην Ούνικς ο Σάσα ήταν ο απόλυτος ηγέτης του Ολυμπιακού. Εβαλε μεγάλα σουτ, έβγαλε ωραίες ασίστ, έκανε κλεψίματα με το τσουβάλι, πήρε ριμπάουντ, έπαιξε άμυνες του… θανατά. Και έδειξε ότι αλλάζει επίπεδο το παιχνίδι του. Ολοκληρώνεται ως παίκτης. Γίνεται σημείο αναφορά στα δύσκολα και απαιτητικά. Και εξελίσσεται στον Νούμερο 1, παίκτη του ρόστερ. Σε αυτόν, που όσο περνάει ο καιρός, θα παίρνει και την μπάλα στα χέρια του στο τέλος, εκεί που «καίει».

Οσο για το κατά πόσο παίζει καλή άμυνα; Με 5.62 ριμπάουντ ανά ματς, είναι στην 8η θέση σε όλη την Ευρωλίγκα. Με 1.23 κλεψίματα ανά ματς, είναι 13ος στη διοργάνωση. Η στατιστική δεν δείχνει την κρίσιμη κατηγορία των deflections, τη σημασία των οποίων μας έμαθε ο Ρικ Πιτίνο, ούτε το εξαιρετικό spacing στην άμυνα, τις βοήθειες. Ο Βεζένκοφ, λοιπόν, δεν θα γίνει… Λαρεντζάκης και Παπανικολάου στην άμυνα. Αλλά παίζει τόσο καλά και στο πίσω μέρος του παρκέ, που πλέον είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης. Επιπέδου Ευρωλίγκας. Εν δυνάμει ελίτ στη διοργάνωση…

Η νίκη στη Ρωσία είχε τη δική του υπογραφή. Αυτά τα 38.10 που βρέθηκε στο παρκέ, είναι ενδεικτικά του πόσο σημαντικός κρίθηκε από τον Μπαρτζώκα. Ενδεικτικά του πόσο έχει δουλέψει σωματικά, για να είναι 100% έτοιμος για τόσο πιεστικές καταστάσεις. Το season high σε πόντους (22) και PIR (36), και το career high σε κλεψίματα, είναι οι αριθμοί που αποτυπώνουν την αξία του. Και το πιο ωραίο από όλα; Ακόμη εξελίσσεται. Ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής. Και στον τρόπο παιχνιδιού, αλλά κυρίως στην εσωτερική ιεραρχία. Εκεί όπου η άνοδός του είναι εκρηκτική.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ