Η κρίσιμη απόφαση της Euroleague – Γιατί ο Ολυμπιακός έχει στο χέρι του το πλεονέκτημα έδρας;

Η κρίσιμη απόφαση της Euroleague – Γιατί ο Ολυμπιακός έχει στο χέρι του το πλεονέκτημα έδρας;

Ο Ολυμπιακός που κρατάει στο χέρι του το πλεονέκτημα έδρας, το πρόγραμμα μέχρι το φινάλε και η κρίσιμη απόφαση της Euroleague.

Ο Ολυμπιακός πήρε ένα σπουδαίο διπλό στο Μόναχο επί της Μπάγερν, είναι αγκαλιά με την πρόκριση στην οκτάδα, ενώ είναι ένα από τα φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας.

Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται μόνοι τέταρτοι στη βαθμολογία ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με τις ρωσικές ομάδες και με την τελική απόφαση της Euroleague και βάση προγράμματος κρατάνε την τύχη στα χέρια τους μέχρι το φινάλε της κανονικής περιόδου. Όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά και για το πλεονέκτημα.

Οι δυο μεγάλες νίκες επί της Αρμάνι και της Μπάγερν σε συνάρτηση με όσα συμβαίνουν με τους ρωσικούς συλλόγους έχουν φέρει τον Ολυμπιακό σε θέση ισχύος και ουσιαστικά να κρατάει την τύχη (της τετράδας) στα χέρια του. Οι Πειραιώτες έχουν ρεκόρ 16-9 με τα τωρινά δεδομένα, την ώρα που η Αρμάνι στην τρίτη θέση έχει 18-8, όμως ο Ολυμπιακός έχει ένα ματς λιγότερο και την ισοβαθμία.

Ωστόσο, μέσα στη μέρα και κυρίως μέχρι τις 21 Μαρτίου αναμένεται να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στη Euroleague, αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και όσο ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία οι ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Ούνικς θα αποβληθούν από τη διοργάνωση. Αυτό θα φέρει τον Ολυμπιακό σε ακόμη καλύτερη θέση μεν, αλλά θα επιφέρει και μεγάλες ανακατατάξεις.

Η Euroleague λοιπόν καλείται να αποφασίσει τι θα γίνει με τη βαθμολογία χωρίς τους Ρώσους, αφού υπάρχουν δυο δεδομένα. Είτε να αφαιρεθούν όλα τα ματς με τις τρεις αυτές ομάδες για όλους, είτε να γίνει με ποσοστά νικών, μιας και είναι κάπως άδικο να αφαιρεθούν όσα συνέβησαν μέχρι και σήμερα στη διοργάνωση.

Η αρχική απόφαση ήταν ότι όλα τα ματς της κανονικής περιόδου, εναντίον των ρωσικών ομάδων θα ακυρώνονταν από την βαθμολογία, όμως έχει βρει αντίθετες πολλές ομάδες, που μιλούσαν για αλλοίωση αποτελεσμάτων. Η εναλλακτική είναι να βγουν όσα ματς απομένουν με τις ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Ούνικς, να μετρήσουν όλα τα προηγούμενα και να γίνει βαθμολόγηση με ποσοστά, μιας και οι ομάδες δεν θα έχουν ίδια παιχνίδια.

Και εδώ όμως υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις. Αντιθέσεις που εκφράζει και ο Ολυμπιακός μιας και ποσοστιαία είναι μεν τέταρτος και πάλι, αλλά απειλείται ανοιχτά από την Εφές ακόμη και αν νικήσει όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια του.

Το κρίσιμο «σταυροδρόμι» της Euroleague

Τα δυο σενάρια για τη βαθμολογία έχουν υποστηρικτές αλλά και ομάδες που είναι αντίθετες. Για παράδειγμα η Εφές που είναι στην πέμπτη θέση έτσι κι αλλιώς χωρίς τους Ρώσους, προτιμάει το σενάριο με τα ποσοστά. Ο λόγος είναι απλός. Οι Τούρκοι θα έχουν ρεκόρ 14-12, αλλά και 8 ματς να δώσουν. Κάτι που σημαίνει ότι με 8/8 νίκες θα πάνε στο 22-12 και θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην πρώτη τετράδα.

Αντίθετα ο Ολυμπιακός από την δική του πλευρά δεν θέλει με τίποτα το ποσοστό. Πολύ απλά γιατί έχει μια νίκη απέναντι στις ρωσικές, ενώ θα χάσει τρία εντός έδρας ματς που θα έδινε. Και με τα ποσοστά οι πιθανότητες να τον φτάσουν οι υπόλοιποι που είναι από κάτω του είναι περισσότερες, ειδικά η Εφές.

Στο σενάριο χωρίς τα ματς των ρωσικών ομάδων είναι ακόμη πιο ασφαλής στην τετράδα, αφού θα είναι τρεις νίκες μπροστά από την 5η Εφές, η οποία θα δώσει μεν δυο ματς παραπάνω, αλλά ακόμη και έτσι δεν θα έχει τη δυνατότητα να πλησιάσει τον Ολυμπιακό. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το σενάριο οι Πειραιώτες έχουν ελπίδες και για τη δεύτερη θέση, αφού πλησιάζουν Ρεάλ και Αρμάνι που χάνουν τα θετικά αποτελέσματα που είχαν με τους Ρώσους.

Το ευνοϊκό πρόγραμμα… τετράδας του Ολυμπιακού

Οι βαθμολογίες παρακάτω είναι ενδεικτικές. Όπως και το πρόγραμμα του Ολυμπιακού που έχει φυσιολογικά έξι παιχνίδια εκ των οποίων τα πέντε είναι στα μέτρα του και το ένα την τελευταία αγωνιστική με την -λογικά- αδιάφορη Μπαρτσελόνα.

Ωστόσο, τα πάντα προς το παρόν είναι υποθετικά μιας και όλες οι ομάδες περιμένουν την οριστική απόφαση της Euroleague για τη βαθμολογία, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τις ρωσικές ομάδες και τον πόλεμο, αφού φαίνεται πως θα αποβληθούν για φέτος. Κάτι που μοιάζει δύσκολο έως αδύνατον.

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού μέχρι το τέλος της regular season:

29η αγωνιστική: Άλμπα – Ολυμπιακός (10/3)
19η αγωνιστική: Ζάλγκιρις – Ολυμπιακός (15/3, εξ αναβολής)
30η αγωνιστική: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (17/3)
31η αγωνιστική: Μονακό – Ολυμπιακός (23/3)
32η αγωνιστική: Βιλερμπάν – Ολυμπιακός (25/3)
33η αγωνιστική: Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα (1/4)

*Τα ματς κόντρα στις ρωσικές ομάδες που έχουν αναβληθεί:

18η αγωνιστική: Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας (20/3, εξ αναβολής)
21η αγωνιστική: Ολυμπιακός – Ζενίτ (8/3, εξ αναβολής)
34η αγωνιστική: Ολυμπιακός – Ούνικς Καζάν (7/4)

Τα δυο σενάρια που συζητάει η Euroleague:

Η βαθμολογία χωρίς τα ματς των ρωσικών ομάδων (αυτή που θέλει ο Ολυμπιακός)

Μπαρτσελόνα 18-4
Ρεάλ Μαδρίτης 16-5
Αρμάνι Μιλάνου 16-6
Ολυμπιακός 15-7
Εφές 12-8
Μπάγερν 12-10
Μακάμπι 11-10
Μονακό 10-13
Φενέρ 9-13
Ερ.Αστέρας 9-12
Άλμπα 8-12
Βιλερμπάν 7-15
Μπασκόνια 7-16
Παναθηναϊκός 6-16
Ζάλγκιρις 6-16

Η βαθμολογία με τα μέχρι τώρα ματς και το ποσοστό (αυτή που δεν θέλει ο Ολυμπιακός)

Μπαρτσελόνα (21-5) 80.8%
Ρεάλ (20-6) 76.9%
Αρμάνι Μιλάνου (18-8) 69.2%
Ολυμπιακός (16-9) 64%
Εφές (14-12) 53.8%
Μονακό (14-14) 50%
Φενέρ (12-13) 48%
Μπάγερν (12-13) 48%
Μακάμπι (12-13) 48%
Αστέρας (11-15) 42.3%
Άλμπα (10-16) 38.5%
Βιλερμπάν (9-17) 34.6%
Παναθηναϊκός (7-19) 26.9%
Μπασκόνια (7-19) 26.9%
Ζάλγκιρις (6-20) 23.1%

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ