Ρεάλ Μαδρίτης : «Βασίλισσα» στην επίθεση, «χωνί» στην άμυνα (vid)

Ρεάλ Μαδρίτης : «Βασίλισσα» στην επίθεση, «χωνί» στην άμυνα (vid)

Η σειρά των προημιτελικών με τη Ρεάλ ξεκινά για τον Παναθηναϊκό και to10.gr σας παρουσιάζει την «ακτινογραφία» της ομάδας του Πάμπλο Λάσο. Οι σταρ, τα ατού, αλλά και οι αδυναμίες στις οποίες πρέπει το τριφύλλι να «χτυπήσει» προκειμένου να πάρει τη μεγάλη πρόκριση στο Final-4 της Ευρωλίγκας.

Η σειρά των πλέι οφ με τη Ρεάλ ξεκινά για τον Παναθηναϊκό και όσο περίεργο κι αν φαίνεται, οι πράσινοι βρίσκονται απέναντι στην πιο απρόβλεπτη ομάδα! Μιλάμε για μια ομάδα που αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα τραυματισμών από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρωλίγκα (Γιουλ, Ράντολφ, Αγιόν, Κούζμιτς τα πιο χαρακτηριστικά), η οποία όμως κατάφερε να τα ξεπεράσει και να τα διαχειριστεί εξαιρετικά.

Βρήκε άλλους πρωταγωνιστές, έφτιαξε «χημεία», παρότι για μεγάλο μέρος της σεζόν αγωνίστηκε με… μισό ρόστερ και τελικά αποδείχθηκε Λερναία Ύδρα, βασιζόμενη, εν τέλει, στο μεγάλο βάθος και το ποιοτικό υλικό που διαθέτει.

Ετσι μπόρεσε να φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να αγκαλιάσει το πλεονέκτημα έδρας και τελικά να το απολέσει την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου και λόγω της αναπάντεχης εντός έδρας του Ολυμπιακού από τη Ζαλγκίρις.

Οι Μαδριλένοι τελείωσαν με ρεκόρ 19-11 και στην τριπλή ισοβαθμία με τους Πειραιώτες και τον Παναθηναϊκό κατετάγησαν στην 5η θέση.

To10.gr σας παρουσιάζει την «ακτινογραφία» της βασίλισσας. Οι παίκτες-κλειδιά, τα δυνατά και αδύναμα σημεία της, τα οποία οι πράσινοι καλούνται να «χτυπήσουν», αλλά και αντιστοίχως να προσέξουν.

ΟΙ ΣΤΑΡ

Σέρχιο Γιούλ
Βάζουμε τον μεγάλο αρχηγό της Ρεάλ πρώτο, έστω και αν δεν έχει αγωνιστεί καθόλου φέτος, μένοντας εκτός δράσης για πάνω από οκτώ μήνες. Δεν ξέρουμε αν παίξει και στα πρώτα δύο ματς στο ΟΑΚΑ, ή κάνει την εμφάνισή του σε αυτά της Μαδρίτης, αυτό μένει να φανεί. Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι περισσότερο να βλάψει, παρά να ευνοήσει μπορεί την ομάδα. του. Είναι παίκτης που θέλει τη μπάλα στα χέρια και που χρειάζεται από τους συμπαίκτες του να δημιουργήσουν γι αυτόν. Αν δεν είναι σε καλή κατάσταση μήπως καταστρέψει την ήδη υπάρχουσα «χημεία» και θέσει και τους υπόλοιπους εκτός ρυθμού και ρόλων που είχαν βρει;

Από την άλλη μιλάμε για έναν πολύ σπουδαίο παίκτη, με τέτοια κλάση που μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός, παίρνοντας έστω κι παίρνοντας ένα μεγάλο σουτ, σε κάποια κρίσιμο σημείο. Επίσης η λογική λέει πως αν αγωνιστεί, θα γίνει επειδή ο Λάσο θα είναι σίγουρος πως ο Γιουλ μπορεί να τον βοηθήσει και όχι να «αποδιοργανώσει» τη Ρεάλ. ίσως πάλι να έχει έναν συμπληρωματικό αλλά πολύτιμο ρόλο, ξεκουράζοντας τους υπόλοιπους γκαρντ της ομάδας του έτσι ώστε αυτοί να είναι πιο φρέσκοι για τα πιο σημαντικά κομμάτια του παιχνιδιού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε πως θα χρησιμοποιηθεί ο Γιουλ στη σειρά με τον Παναθηναϊκό. Πάντως αν και δεν έχει πατήσει παρκέ καθόλου φέτος, μπορεί τελικά να αποδειχθεί καταλυτικός για τη σειρά είτε υπέρ, είτε κατά του Παναθηναϊκού…

Ας θυμηθούμε τι έδινε μέχρι και πέρσι στη Ρεάλ

Φελίπε Ρέγιες
Στα 38 του, εξακολουθεί να τα καταφέρνει πολύ καλά. Τα κατάφερε ακόμη κι όταν η γραμμή ψηλών της ομάδας του «άδειασε» από τους τραυματισμούς των Κούζμιτς, Αγιόν και Ράντολφ, παλεύοντας σχεδόν μόνος του. Είναι η ψυχή της Ρεάλ και όχι άδικα. Σκληρός και «βρώμικος» σαν παίκτης, κάνει δουλειά σε όλους τους τομείς, ικανός να σουτάρει ακόμη κι από τα 6,75μ. Η έφεση του στο ριμπάουντ και ειδικά στο επιθετικό, δημιουργεί πολλά προβλήματα στον αντίπαλο, ενώ είναι μαέστρος στα σκριν, κάνοντας ευκολότερο το έργο των πολύ καλών σουτέρ που διαθέτουν οι Μαδριλένοι.

Με 8,5 πόντους, 4,7 ριμπάουντ και 58,7% μέσο όρο ανά ματς, η προσφορά του Φελίπε Ρέγες είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη.

Λούκα Ντόντσιτς
Στα 19 του θεωρείται (και όχι άδικα) όχι μόνο το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης, αλλά ήδη ένας από τους κορυφαίους παίκτες της. Ελλείψει και του Γιούλ, έχει ήδη αναλάβει ρόλο ηγέτη σε μια ομάδα με αρκετά αστέρια. Ο νεαρός Σλοβένος με 16,8 πόντους ανά ματς είναι ο τρίτος σκόρερ της φετινής Ευρωλίγκας, πίσω μόνο από τους Αλεξέι Σβεντ και Νάντο Ντε Κολό, έχοντας πάντως σπουδαία συμβολή και σε άλλους τομείς.

Αξίζει να αναφέρουμε πως κατεβάζει 4,8 ριμπάουντ, μοιράζει 4,6 ασίστ και κάνει 1,2 κλεψίματα σε κάθε αγώνα, σε μια πολύ γεμάτη στατιστική! Το 61,5% (91/148) με το οποίο σουτάρει στα δίποντα είναι εξαιρετικό για περιφερειακό παίκτη, ενώ δεν είναι αναλόγως αξιόπιστος από το τρίποντο με 32,2% (48/149), Βεβαίως ο Ντόντσιτς δεν διστάζει να πάρει τα μεγάλα σουτ και τις περισσότερες φορές δικαιώνεται.

Από την άλλη στα αρνητικά του, η έλλειψη εμπειρίας, αλλά και ο υπερεγωισμός που εμφανίζεται να έχει κάποιες φορές λόγω του μεγάλου ταλέντου του. Στοιχεία που τον κάνουν να χάνει την ψυχραιμία του ή να παίρνει υπερβολικά τραβηγμένες προσπάθειες. Παράδειγμα το ματς με τον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη όπου στο κρίσιμο σημείο αστόχησε σε κρίσιμες βολές, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να φύγουν νικητές.

Άντονι Ράντολφ
Μετά την επιστροφή από τον τραυματισμό του, η Ρεάλ ανέβηκε επίπεδο! Ο Αμερικανός φόργουορντ είναι ένας πολύπλευρος παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια στις θέσεις «3» ή «4». Με εξαιρετική αθλητικότητα, είναι δύσκολο να τον σταματήσεις στο ένας εναντίον ενός, ενώ δεν μπορείς να τους επιτρέψεις το σουτ ούτε καν από το τρίποντο.
Στα 15 ματς που πρόλαβε να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, έγραψε 9,4 πόντους και 4,4 ριμπάουντ, ενώ σούταρε με 55% στα δίποντα και το διόλου ευκαταφρόνητο 34,2%.

Τζέισι Κάρολ
Μπορεί να έχει ξεκινήσει στη βασική 5άδα σε μόλις 5 από τα 30 φετινά ματς της Ευρωλίγκας φέτος, ωστόσο ο 34χρονος Αμερικανός αποδείχθηκε ως ένας από τους στυλοβάτες της φετινής Ρεάλ.

Τα νούμερα του είναι εξαιρετικά, καθώς παρότι μένει στο παρκέ για μόλις 15:17 λεπτά ανά ματς, σημειώνει 9,1 πόντους! Οσο για τα ποσοστά του: 58,8 στα δίποντα (57/97), 43,2% στα τρίποντα (41/95) και 97,3%(36/37)! Αριθμοί οι οποίοι δείχνουν πως είναι ικανός να φέρει… τούμπα ένα ματς μέσα σε λίγα λεπτά αν δεν προσεχθεί ιδιαίτερα…

Αναμφίβολα μιλάμε για τον κορυφαίο σουτέρ θέσης στην Ευρώπη.

Φακούντο Καμπάτσο
Οπως έγινε γνωστό, ο Αργεντινός πλέι μέικερ δεν θα αγωνιστεί τελικά στα ματς με τον Παναθηναϊκό, λόγω τραυματισμού. Μια, αναμφίβολα σημαντικότατη απώλεια για τη Ρεάλ. Κι αυτό καθώς φέτος έκανε το μεγάλο μπαμ, έχοντας καταφέρει να εξελιχθεί σε ένα από τα βασικά εργαλεία του Πάμπλο Λάσο. Με σκληράδα και θρασύτητα στο παιχνίδι του έχει καταφέρει να καλύψει τις αδυναμίες από το ομολογουμένως όχι σπουδαίο ταλέντο του (αλλά και το μικρό ύψος του, 1,79μ.), με τον καλύτερο τρόπο.

Εχει ξεκινήσει βασικός στα 24 από τα 26 ματς στα οποία αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα, ενώ παραμένοντας στο παρκέ 24,14 λεπτά, αποδεικνύεται το πόσο πολύ τον εμπιστεύεται ο Λάσο. Παράλληλα έχει εκτοξεύσει τους αριθμούς του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: Σημειώνει 8,4 πόντους, μοιράζει 4,8 ασίστ και κάνει 1,5 κλέψιμο ανά ματς, ενώ θέλει προσοχή από το τρίποντο, καθώς με 41/107, σουτάρει με το αξιόλογο 38,3%.

Πλέον μένει να δούμε πως και με ποιον τρόπο ο Πάμπλο Λάσο θα μπορέσει να καλύψει το κενό του, αν όντως δεν αγωνιστεί σε κανένα ματς.

Βάλτερ Ταβάρες
Ο 26χρονος, ύψους 2,21μ., αποκτήθηκε τον Νοέμβριο για να καλύψει τα τεράστια κενά που υπήρχαν στην φροντ λάιν της Ρεάλ και τα κατάφερε πολύ καλά. Γεμίζει τη ρακέτα, αλλοιώνει σουτ και διεισδύσεις και γενικά αποτελεί φόβητρο για κάθε αντίπαλο που πλησιάζει στον χώρο δράσης του. Βοηθάει πολύ στα ριμπάουντ, ενώ διαθέτει αρκετά καλά τελειώματα όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλοί σέντερ στην Ευρώπη που να μπορούν να ματσάρουν τον θηριώδη αθλητή από το Πράσινο Ακρωτήρι. Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός έχει κυρίως τον Ιαν Βουγιούκα και ίσως τον Πέιν. Από την άλλη, όταν ο Ταβάρες βρίσκεται στο παρκέ, η Ρεάλ είναι δυσκίνητη στην αλληλοκαλύψεις και στις περιστροφές της άμυνας. Ειδικά αν ο Παναθηναϊκός παίξει με χαμηλότερα σχήματα, ή αν ο Γκιστ μπορέσει να βρει το χέρι του ευστοχώντας σε κάποια τρίποντα, τότε ο Λάσο πιθανώς δεν θα αφήσει τον Ταβάρες για 19:01 λεπτά όπως συνηθίζει κατά μέσο όρο στη φετινή Ευρωλίγκα.

Πάντως ανεξαρτήτως αντιπάλου ο κόουτς της βασίλισσας τον ξεκινά βασικό καθώς τον είδαμε 22 από τις 23 φορές που αγωνίστηκε στη φετινή Ευρωλίγκα να βρίσκεται στην 5άδα. Εξάλλου, σκοράρει 7,1 πόντους με 66,3 στα δίποντα(67/101), ενώ ακόμη μαζεύει 5,9 ριμπάουντ, «ενώ φιλοδωρεί» τους αντιπάλους με 1,7 κοψίματα. Από την άλλη δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος στις βολές, έχοντας 63,8% (30/47).

To supporting cast
Για μια ομάδα με τόσο γεμάτο ρόστερ, αλλά και γενικά για το σύγχρονο μπάσκετ το να μιλάμε για βασικούς και αναπληρωματικούς ίσως δεν στέκει. Αλλωστε κάποιοι από τους παρακάτω παίκτες που θα αναφέρουμε ξεκινούν βασικοί σε πολλά ματς. Απλά αναφερόμαστε σε αυτούς ως «ρεζέρβες» όσον αφορά τους ρόλους τους στην ομάδα. Πρώτος και καλύτερος ο Ρούντι Φερνάντεθ. Βρίσκεται στα 33 του, ενώ εδώ και τρία χρόνια μετά τον σοβαρό τραυματισμό στη μέση δεν έχει επανέλθει στα πολύ υψηλά στάνταρ στα οποία μας είχε συνηθίσει κάποτε. Πάντως καταφέρνει να είναι χρήσιμος, με 7,6 πόντους, 2,4 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ ανά ματς. Τα ποσοστά του πάντως έχουν πέσει αισθητά.

Φυσικά υπάρχει και ο Γκουστάβο Αγιόν. Οπως και ο Ράντολφ, έτσι και ο Μεξικανός σέντερ όταν επέστρεψε συνέβαλε καθοριστικά στην βελτίωση της εικόνας της. Από τους κορυφαίους ψηλούς της Ευρώπης, στα 32 του προσφέρει 9,6 πόντους (με 56,8% στα δίποντα), 6,3 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ, και 1,3 κλεψίματα! Αναμφίβολα ένας ψηλός που μπορεί να πασάρει, συνεπώς να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα ακόμη και από τη θέση «5».

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ο πολύτιμος φόργουορντ Τρέι Τόμπκινς (9,4π., 5,1ριμπ. και 40,5% στα τρίποντα) και ο εξίσου χρήσιμος Τζέφρι Τέιλορ (6,1π. με 40,7% στα τρίποντα).

Αναφορά τέλος πρέπει να γίνει και στον Κοζέρ (7,2 πόντοι ανά ματς, με 61,5% στα δίποντα και 41,7 στα τρίποντα, αλλά και χαμηλή δημιουργία για τη θέση του με μόλις 1,9 ασίστ) αλλά και τον 20χρονο Ισπανό φόργουορντ Σάντι Γιούστα που θεωρείται μεγάλο ταλέντο, χωρίς όμως ως τωρα να έχει καταφέρει να κάνει το… ξεπέταγμα του.

Οι αριθμοί της Ρεάλ: Τα δυνατά και αδύναμα σημεία
Γενικότερα η Ρεάλ διαθέτει μια ομάδα με πολλές δυνατότητες κυρίως στο επιθετικό κομμάτι και με παίκτες που μπορούν να καλύψουν περισσότερες από μία θέσεις. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Λάσο να χρησιμοποιεί διάφορα σχήματα και πρόσωπα, με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα εύκολο για τον αντίπαλο να προσαρμοστεί απέναντι στη βασίλισσα.

Από άλλη στους πλέι μέικερ λείπει ένας παίκτης κλάσης, όπως ήταν ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Εκεί είναι ένας τομέας στον οποίο ο Παναθηναϊκός μπορεί να χτυπήσει, διαθέτοντας τον «σεληνιασμένο» φέτος Καλάθη.

Το βασικό μειονέκτημα πάντως της βασίλισσας είναι η άμυνα και ο ρυθμός. Με όσο ευκολία σκοράρει, μπορεί και να δεχθεί πόντους, ακόμη και από ομάδες σαφώς κατώτερές της. Ετσι δεν λείπουν οι φορές που κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, εμφανίζοντας νεκρά διαστήματα. Κι αυτό καθώς χάνει τον ρυθμό της μέσα από την κακή αμυντική λειτουργία της, καθώς αρκετοί παίκτες της δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το επιθετικό κομμάτι και να… ξεχνούν τα μετόπισθεν.
Οσον αφορά τα σημεία που πρέπει να προσέξει το τριφύλλι, ένας βασικός είναι ο έλεγχος των ριμπάουντ. Η Ρεάλ με 36 ριμπάουντ ανά ματς είναι 5η σε όλη την Ευρωλίγκα, ενώ με 10,33 επιθετικά «σκουπίδια» είναι 10η στον σχετικό τομέα. Ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει με τίποτα να επιτρέψει σε μια ομάδα με τόσο επιθετικό ταλέντο τις δεύτερες επιθέσεις γιατί θα το πληρώσει ακριβά.

Γενικότερα το τριφύλλι πρέπει να περιορίσει την επίθεση της αντιπάλου του. Με 86,23 πόντους ενεργητικό ανά ματς, είναι στη 2η θέση σε όλη την Ευρωλίγκα πίσω μόνο από την ΤΣΣΚΑ. Ακόμη και στα εκτός έδρας (το λέμε αυτό καθώς το πλεονέκτημα έδρας διατηρεί η ελληνική ομάδα) η Ρεάλ σημειώνει 84,8 πόντους.

Στα 11 ματς που το συγκρότημα του Λάσο έχασε στην κανονική περίοδο, σημείωνε 81,4 πόντους, με τον αντίπαλο να πετυχαίνει εις βάρος της 88,8 πόντους, κάτι που αποδεικνύει την αδυναμία των Μερένχες στο αμυντικό κομμάτι. Γενικότερα οι Ισπανοί δέχονταν 79,8 πόντους σε κάθε ένα από τα 30 ματς της κανονικής περιόδου.

Ακόμη, ο Παναθηναϊκός καλείται να περιορίσει τη δημιουργία της αντιπάλου του, καθώς με 19,4 ασίστ φιγουράρει στην 4η θέση όλης της διοργάνωσης. Στα θετικά ακόμη για τους μαδριλένους τα σχετικά λίγα λάθη (11,23 ανά αγώνα) τα οποία όσον αφορά τη σχέση με τις τελικές πάσες, την καθιστούν κορυφαία στην Ευρωλίγκα (173.29% στο σχετικό σύστημα)!

Η έδρα
Η Ρεάλ αγωνίζεται στο WiZink Center, η αλλιώς πιο γνωστό ως Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid. Κατασκευάστηκε το μακρινό 1960 και έκλεισε για ανακατασκευή την τριετία 2002-05 όταν και άνοιξε πάλι. Η ανακατασκευή του κόστισε 124 εκατομμύρια ευρώ, και είναι χωρητικοτητας 15.000 θεατών για αγώνες μπάσκετ, 15,500 για συναυλίες, 10.000 για στίβο, και 14.000 για χάντμπολ

Εστω κι αν η φίλαθλοι της Ρεάλ δεν είναι τόσο φανατικοί με το μπάσκετ και μακριά από τη Μαδρίτη δεν ακολουθούν ιδιαίτερα την ομάδα τους, εντός δημιουργούν θερμή ατμόσφαιρα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο για κανέναν αντίπαλο να φύγει νικητής από εκεί μέσα.

Επιβλητικό από έξω και αλλα και εσωτερικά όπως μπορείτε να δείτε, αποτελεί μία από τις πιο κλασικές έδρες της Ευρωλίγκας, με την προσέλευση να είναι σημαντική σε κάθε εντός έδρας ματς της βασίλισσας.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ