Γιατί κατέρρευσε ο Ολυμπιακός στην τέταρτη περίοδο…

Γιατί κατέρρευσε ο Ολυμπιακός στην τέταρτη περίοδο…

Ο Ολυμπιακός έχασε το αήττητο εκτός έδρας στο Τελ Αβίβ. Το «μαύρο» κουτί της ήττας από τη Μακάμπι και οι λόγοι της κατάρρευσης στην τελευταία περίοδο.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ με 90-84 και είχε την πρώτη εκτός έδρας απώλεια στη φετινή Euroleague μετά από τις τέσσερις νίκες. Οι ερυθρόλευκοι του Γιώργου Μπαρτζώκα πάλεψαν και φάνηκε να ελέγχουν το ματς στο Ισραήλ στη μεγαλύτερη διάρκεια του, όμως ένα «μπλακ άουτ» στην τέταρτη περίοδο, έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του λάου να επιστρέψει και με την… αύρα της «καυτής» έδρας της να «καθαρίσει» την αναμέτρηση.

Ο Ολυμπιακός μέχρι το παιχνίδι στο Τελ Αβίβ είχε το απόλυτο εκτός έδρας και μέχρι και το τέλος της τρίτης περιόδου στο «Γιαντ Ελιγιάου» είχε τον έλεγχο του ματς και όλα έδειχναν ότι μπορεί να φύγει με διπλό και από μια από τις καλύτερες έδρες στην Ευρώπη. Όπως καταλαβαίνει κανείς η ήττα από τη Μακάμπι δεν είναι καταστροφή, όμως η εικόνα της ομάδας στην τέταρτη περίοδο δημιουργεί προβληματισμό.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι παρόμοιες παθογένειες ο Ολυμπιακός έχει βγάλει και στις ήττες του από Βαλένθια και Μονακό στο ΣΕΦ, αλλά ακόμη και στις νίκες του στην Ισπανία (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπασκόνια) και στο Μόναχο (Μπάγερν). Κάτι που πρέπει να βελτιώσει ο Μπαρτζωκας, αφού ναι μεν ο Ολυμπιακός παίζει πιθανόν το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη στο ξεκίνημα της σεζόν, όμως κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων του έχει σκαμπανεβάσματα. Και το ματς με τη Μακάμπι είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Οι Πειραιώτες είχαν 45 πόντους στο ημίχρονο, και 69 πόντους μέχρι την τρίτη περίοδο και μετά ήρθε η κατάρρευση, παρότι είχαν… προετοιμάσει το έδαφος για το 5×5 μακριά από το ΣΕΦ. Η «κατάρρευση» στην τελευταία περίοδο ήρθε από τους δυο γκαρντ της Μακάμπι Μπόλντγουιν και Μπράουν, οι οποίοι βρήκαν ρυθμό μέσα από το παιχνίδι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού και πάλι ήταν η άμυνα του, αφού πέρα από τους δυο αντίπαλους γκαρντ που έκαναν… πάρτι και ο Μάρτιν είχε πολλά ελεύθερα σουτ με αποτέλεσμα να κάνει ρεκόρ καριέρας, ενώ και οι Πόιθρες και Νίμπο εκμεταλλεύτηκαν ότι οι σέντερ των Πειραιωτών ήταν πιο… soft στο τελευταίο δεκάλεπτο. Αυτό έφερε πολλές ανανεωμένες επιθέσεις και επιθετικά ριμπάουντ, κάτι που η Μακάμπι το… έχει, μιας και είναι στην κορυφή σε αυτό τον τομέα, ενώ και ο ΝτιΜπαρτολομέο ήταν «κλειδί» τόσο στην άμυνα πάνω στον Κώστα Σλούκα, αλλά και στην επίθεση.

Το έναυσμα της αντεπίθεσης της Μακάμπι ήρθε από τα γκαρντ και από τα επιθετικά ριμπάουντ λοιπόν, ενώ ο Ολυμπιακός στην επίθεση «κόλλησε», δεν είχε καλές αποστάσεις, ο Σλούκας ήταν εκτός ρυθμού και ο μόνος που πάλευε ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης στην επίθεση. Το 27-15 της Μακάμπι εξάλλου δείχνει του λόγου το αληθές.

Ο Ολυμπιακός λειτούργησε τελείως λάθος και νοητικά στην άμυνα του, αφού δεν έκανε καν φάουλ όταν βρήκε ρυθμό η Μακάμπι, ενώ αποτελεί και μια ομάδα που βρίσκει ρυθμό από την άμυνα του, κάτι που όπως καταλαβαίνει κανείς δεν συνέβη στο τέταρτο δεκάλεπτο, καθώς η άμυνα του δεν λειτούργησε. Αποτέλεσμα ήταν να σκοράρει μόλις 15 πόντους, σε ένα ματς που είχε 69 στα πρώτα 30 λεπτά.

Όλα τα παραπάνω, συν φυσικά τη βοήθεια του κόσμου της Μακάμπι που μπήκε στο ματς για τα καλά στα τελευταία 8 λεπτά και έβαλε έξτρα πίεση στον Ολυμπιακό, έφερε το αρνητικό αποτέλεσμα, με τον Μπαρτζώκα να καλείται να βρει λύση σε αυτό το «μπλακ άουτ» της ομάδας στο φινάλε, που συμβαίνει σε πολλά ματς. Μια σεζόν που εκτυλίσσεται υποδειγματικά, δεν πρέπει να χαλάει από μερικά νεκρα διαστήματα, αφού κακά τα ψέματα ο Ολυμπιακός έδειξε ότι μπορεί να κερδίσει και στο Τελ Αβίβ, αλλά και της Βαλένθια και Μονακό…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ