Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 78-87

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 78-87

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε ό,τι μπορούσε (25 π., 9 ασίστ), κράτησε τον ταλαιπωρημένο Ολυμπιακό μόνος του, αλλά η Ζαλγκίρις του Σαρούνας και των... περίεργων σφυριγμάτων έκανε το 1-0 στο ΣΕΦ και πήρε προβάδισμα (78-87).

Ο Βασίλης Σπανούλης έδειξε και πάλι γιατί είναι ο απόλυτος ηγέτης του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σήκωσε τον Ολυμπιακό στις πλάτες του όσο μπορούσε, προσπάθησε να τον οδηγήσει στο 1-0, αλλά η καλοδουλεμένη, εύστοχη, αλλά και βοηθούμενη από κρίσιμες διαιτητικές αποφάσεις Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, επικράτησε μέσα στο ΣΕΦ με 87-78 (στην παράταση) και πήρε προβάδισμα πρόκρισης στο Final 4 του Βελιγραδίου.

Θυμηθείτε εδώ το play by play της αναμέτρησης

Οι Πειραιώτες λύγισαν και από τους τραυματισμούς και πλέον μετρούν 0-3 απέναντι στους Λιθουανούς φέτος. Οι ερυθρόλευκοι έχοντας τον Μιλουτίνοφ με πόνους στο γόνατο από την δεύτερη περίοδο, τους Τιλί και Στρέλνιεκς ανέτοιμους, και τον Πρίντεζη με μία μόλις προπόνηση και 5/10 σουτ, έχασαν από την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και το πρώτο «μπρέικ» των πλέι οφ της Ευρωλίγκας είναι γεγονός.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο πρώτος σκόρερ του ματς με 25 πόντους, όμως οι  Ντέιβις και Πάνγκος διέλυσαν τα αμυντικά πλάνα των γηπεδούχων με 21 και 20 πόντους αντίστοιχα.

Και τώρα; Ζητούμενο είναι να βρεθεί η ενέργεια γιατί τα προβλήματα παραμένουν στον Πειραιά και δεν είναι μόνο αγωνιστικά. Ο Ολυμπιακός πρέπει να μετρήσει τις «πληγές» του και να βρει γιατρειά.  Η Πέμπτη θα είναι ημέρα αποφόρτισης και βίντεο και την Παρασκευή άπαντες πρέπει να βρουν το ψυχικό σθένος για να ισοφαρίσουν και να μην είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν 2 νίκες στο Κάουνας για να φέρουν τη σειρά και πάλι στο ΣΕΦ.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Με μία διαφορετική πεντάδα ξεκίνησε ο Ολυμπιακός για την αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις και στο παρκέ του ΣΕΦ πάτησαν για πρώτη φορά οι Ρόμπερτς, Σπανούλης, Παπαπέτρου, Τιλί και Μιλουτίνοφ, με τον Σέρβο σέντερ να… σπάει το ρόδι για το 2-2.  Οι «ερυθρόλευκοι» εξ αρχής ήταν νευρικοί στις αποφάσεις τους (3 λάθη σε 2:15, ο Ρόμπερτς υπέπεσε στο τρίτο γρήγορο του προσωπικό φάουλ όμως με τον Σπανούλη για οδηγό προηγήθηκαν με 6-4. Η δημιουργία του αρχηγού και το τρίποντο του Παπαπέτρου απέφρεαν το 9-4 και το κάρφωμά του στον αιφνιδιασμό έφεραν το +7 (13-6). ΄

Ο Σπανούλης ήταν… δαιμονισμένος, κυκλοφορούσε ως έπρεπε την μπάλα, απόρροια αυτού ένα τρίποντο του Τιλί (18-8) ενώ από κλέψιμό του και λέι απ ανάγκασε σε δεύτερο τάιμ άουτ τον Γιασικεβίτσιους στο πρώτο δεκάλεπτο. Η περίοδος έληξε στο 23-12 με τους «ερυθρόλευκους» να δείχνουν πως ξέρουν τον τρόπο για το 1-0 αλλά να έχει μπόλικο δρόμο ακόμα το παιχνιδι για να συμβεί αυτό.

ΕΠΕΣΕ ΕΛΕΩ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ, ΤΟΝ ΣΗΚΩΣΕ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Οι Λιθουανοί αναθάρρησαν και με ποστ παιχνίδι μείωσαν σε 25-18, την ώρα που ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είχε όλο το ιατρικό τιμ του Ολυμπιακού επάνω του καθώς πονούσε στο γόνατο. Ο Πρίντεζης έκανε το 27-18 αλλά και το 29-21 (νωρίτερα είχε σκοράρει για τρεις ο Πάνγκος) και στο ΣΕΦ έπεφταν κορμιά από το πάθος και των δύο ομάδων για το θετικό αποτέλεσμα.

Ο ΜακΛίν έπρεπε υπό αυτές τις συνθήκες να αναλάβει πρωτοβουλίες, κάτι που έγινε για το 31-24. Και πάλι η Ζαλγκίρις βρήκε σκορ και με βολές (Ντέιβις και Ουλανόβας) ροκάνισε τη διαφορά στο 31-27, ο Σπανούλης αστόχησε στο ζευγάρι των βολών του και Ούντριχ διαμόρφωσε το 31-29. Ηταν η ώρα για το δεύτερο σερί τάιμ άουτ του Σφαιρόπουλου, επιθετικά όμως ο Ολυμπιακός παρέμεινε ακίνδυνος και μετά από αυτό. Έσφιξε την άμυνά του, δεν δέχθηκε δύο σερί επιθέσεις αλλά σπατάλησε τις βολές του που είναι πολύτιμες. Στο τρίποντο του Ουάιτ απάντησε αμέσως ο Σπανούλης (35-32) με δύο «βόμβες» έστειλε την ομάδα του στα αποδυτήρια με το σκορ στο 38-32.

ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕΧΡΙ ΕΣΧΑΤΩΝ

Το ματς έγινε ροντέο από τα… αποδυτήρια. Αμφότεροι οι συνδιεκδικητές της νίκης έπαιξαν ψυχωμένα, ο Σπανούλης και πάλι ανέλαβε πρωτοβουλίες (σκόραρε για το 41-34 από τα εφτά, έδωσε ασίστ πάρε βάλε στον ΜΙλουτίνοφ), με το σκορ να μην ξεφεύγει στο Φάληρο και να μένει στο 43-37. Το ωραίο ντράιβ του Ρόμπερτς ήταν αρκετό για το 45-39 αλλά Μίτσιτς (για δύο) και Πάνγκος (για τρεις) μειώσαν στον πόντο (45-44). Ο Ντέιβις και πάλι ήταν άλυτο πρόβλημα. Μετά το career highτου στο προηγούμενο ματς των δύο πλευρών (18 πόντοι), είχε 16 στο 45-46, προβάδισμα της Ζαλγκίρις που κράτησε ελάχιστα αφού ο Ρόμπερτς από τις βολές ισοφάρισε για την ομάδα του Πειραιά (46-46). Η είσοδος του Μάντζαρη ευδοκίμησε καθώς ήρθαν δύο σερί καλές άμυνες, ενώ ο Έλληνας γκαρντ σκόραρε από τα 6,75μ για το 49-46.

Ένα δυνατό φάουλ του Καβαλιάουσκας στον Σπανούλη, τον έκανε… έξαλλο και το αποτέλεσμα; Πάσα στον αρχηγό, δυνατό πάτημα και τρίποντο για το +6 (52-46) εν μέσω αποθέωσης. Η καλή δουλειά συνεχίστηκε στην άμυνα, το επιθετικό τρανζίσιον έβγαλε ένα ακόμα δίποντο (Πρίντεζης  στο 54-46), η Ζαλγκίρις πάντως και πάλι βρήκε λύσεις (ελέω Παστούσιακ που εφηύρε φάουλ και βολές του Καβαλιάουσκας) και μείωσε σε 54-51 και 56-53, σκορ που οδηγήθηκαν οι ομάδες στην τελευταία περίοδο.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΞΤΡΑ ΠΕΝΤΑΛΕΠΤΟ…

Η Ζαλγκίρις μυριζόταν… αίμα και δεν θα το άφηνε έτσι να περάσει  έτσι, γύρισε την άμυνα σε ζώνη, σκόραρε δις για το 56-57 και άγχωσε για τα καλά τον Ολυμπιακό. Η επιστροφή του Σπανούλη στο παρκέ, ήταν η αιτία  για το ελεύθερο τρίποντο του Μάντζαρη και το 59-57.

Με 7:51 για το τέλος, ο ΜακΛίν κέρδισε το αντιαθλητικό φάουλ από τον Ντέιβις, πέτυχε ένα ζευγάρι βολών και στην αμέσως επόμενη φάση, με τον ίδιο τρόπο και από τον ίδιο παίκτη, στάλθηκε στην γραμμή της φιλανθρωπίας για το 63-57.

Δύο επιθέσεις στα… σκουπίδια από τις δύο ομάδες, μία προσωπική ενέργεια του Παπαπέτρου και το σκορ στο 65-60. Υπό αντίξοες συνθήκες ο Πάνγκος «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό με γκολ φάουλ (65-63) και το… αντιαθλητικό φάουλ στον Μιλάκνις, ήταν αιτία νέας ισοπαλίας (2/2 βολές). Ο Μίτσιτς από τα 4 μέτρα έκανε το 65-66 με 4:10 για το τέλος με τον Σπανούλη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να διαμορφώνει το 67-66. Κάτι που δεν κατάφερε στο δικό του ζευγάρι ο Πρίντεζης (νωρίτερα είχε κόψει τον Μίτσιτς).

Ο Παπαπέτρου πέτυχε το 69-66, ο Ντέιβις εκμεταλλεύτηκε το ύψος του και σκόραρε για το 69-68 και ο Ουλανόβας από τις βολές ισοφάρισε με ½ (69-69). 1:19

Η επόμενη φάση στήθηκε στον Πρίντεζη, ο εκ των αρχηγών χρεώθηκε επιθετικό φάουλ και η Ζαλγκίρις με 1:06 είχε τη δική της ευκαιρία. Μία άρτια οργανωμένη επίθεση, ο Μιλάκνις έμεινε ολομόναχος και από τα 6,75μ σκόραρε για το 69-72 με 53,7 δευτερόλεπτα να απομένουν.

Ο Σπανούλης ήταν και πάλι εκεί. Ξεπέρασε το εμπόδιο του Ντέιβις και σκόραρε για τρεις (72-72), ο Αμερικανός προσπάθησε να απαντήσει, ο ΜακΛίν τον έκοψε ιδανικά και η τελετυαία φάση του Ολυμπιακού δεν έγινε… καλάθι και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

Το δίποντο του Παπαπέτρου απαντήθηκε με καρμπόν τρίποντο του Μιλάκνις, ενώ ο Πάνγκος με τρίποντο έδωσε αέρα τριών πόντων στην ομάδα του (74-77). Μετά κόπων και βασάνων ο Πρίντεζης μείωσε σε 76-77 αλλά ο Ουλανόβας ως από μηχανής θεός πέτυχε το 76-80 σε «σκοτωμένη» επίθεση της Ζαλγκίρις.

Ούτε ο Σπανούλης, ούτε ο Πρίντεζης δεν σκόραραν (υπήρχε φάουλ στον δεύτερο) και ο  Πάνγκος στον αντίποδα από τις βολές έκανε το 76-82.

Οι βολές του Σπανούλη δεν έφταναν, η ραβέρσα του Γιανκούνας έβαλε τέλος στα όποια όνειρα των «ερυθρόλευκων». Και τώρα… τρέχουμε!

Τα δεκάλεπτα: 23-12, 38-32, 56-53, 72-72κ.α., 78-87πρτ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ