Μπαρτζώκας: Είπε και «versatility»  αλλά όλοι στάθηκαν στον… Σλούκα

Μπαρτζώκας: Είπε και «versatility» αλλά όλοι στάθηκαν στον… Σλούκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, χώρεσε σε μια λέξη όλη τη φιλοσοφία του μπασκετικού Ολυμπιακού. Και αυτού που πέρασε, και εκείνου που έρχεται

Πολλά χρόνια στο προσκήνιο ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Τόσα που να γνωρίζει καλά πως από τη στιγμή που για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε μια συνέντευξη του στον Κώστα Σλούκα, αυτομάτως η ατάκα του γίνονταν… viral. Πολλώ δε μάλλον σε μια εβδομάδα που λογικά καταλήγει στο πρώτο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και τον πρώτο τίτλο της χρονιάς (Super Cup).

Διαβάστε επίσης: Μεταγραφική έκπληξη απο το Ισραήλ για τον Ολυμπιακό

Είπε κάτι φοβερό ο Έλληνας τεχνικός; Όχι. Επιβεβαίωσε αυτό που γνώριζαν όλοι, ότι δηλαδή δεν μίλησε με τον Κώστα Σλούκα μετά το τέλος της προηγούμενης αγωνιστικής σεζόν, άρα και ούτε στο διάστημα που ο διεθνής γκαρντ συζητούσε με τους αδερφούς Αγγελόπουλους το ενδεχόμενο παραμονής του στο μεγάλο λιμάνι. Και εξήγησε εμμέσως πως δεν ήταν μόνο ο Σλούκας που μπορεί να είχε παράπονο από το χρόνο συμμετοχής του και να είχε μεταφέρει αυτό το παράπονο στον προπονητή του, αλλά «κάποιοι παίκτες είναι θετικοί στο να ακούσουν και άλλοι δεν μπορούν τόσο». «Είναι θέμα προσωπικότητας και χαρακτήρα» ήταν οι λέξεις που ολοκλήρωσαν τη σχετική ατάκα.

Φυσικά και αυτή η ιστορία με καμιά δεκαριά και βάλε Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο πρόγραμμα θα έρχεται σταθερά στο προσκήνιο αν και πλέον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Διότι ο Σλούκας φοράει πλέον Πράσινα και ψάχνει εκεί τον χρόνο συμμετοχής που τον καλύπτει, ενώ ο Μπαρτζώκας έχει μια πολύ δύσκολη δουλειά στο λιμάνι: Να παρουσιάσει μια ομάδα στα κυβικά της περσινής, εκείνη που έμεινε ένα μανταρίνι (του Γιούλ) μακριά από το triple crown, δίχως να έχει στη διάθεση του ούτε τον Σλούκα, αλλά  κυρίως ούτε και τον περσινό MVP της Euroleague, Σάσα. Τον «είκοσι πόντοι, οκτώ ριμπάουντ» όπως ο κόουτς υπενθύμισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro hoops.

Από τη λύση αυτής της εξίσωσης θα αναζητήσει τη δικαίωση του ο Μπαρτζώκας.  Αυτή είναι η ουσία του πράγματος. Αν ο Ολυμπιακός που επί μια διετία στάθηκε ξανά στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης είναι σε θέση να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε, έπειτα από ένα καλοκαίρι λίγων αλλά σημαντικών αλλαγών.

Μίλησε και για αυτό ο κόουτς. Και μάλιστα έδωσε μια απάντηση «μονολεκτική» στην οποία χώρεσε όλη η φιλοσοφία του εγχειρήματος. Την έφαγε όμως από τους τίτλους η… μονταζιέρα του Σλούκα: «versatility» (ευστροφία, πολυπραγμοσύνη, προσαρμοστικότητα) είπε ο Μπαρτζώκας. «Πιστεύω πλέον ότι στο μπάσκετ υπάρχει το “1” και το “5”, που είναι θέσεις στανταρισμένες και από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι ιδανικά θα ήθελα να έχουν πολλές διαφορετικές διαστάσεις στο παιχνίδι τους. Δεν είναι όμως απαραίτητο να “βαφτίζουμε” κάποιον “2”, “3” ή “4”» και ακριβώς εκεί πρόσθεσε πως «Θα θέλαμε versatility, με παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν σε δύο και τρεις θέσεις».

Ποιους έβαλε στο κόλπο ο Ολυμπιακός αυτό το καλοκαίρι δίχως τελικά να επιβαρύνει το μπάτζετ του και συνολικά την οικονομική πολιτική του: Ένα κλασικό πεντάρι, ένα από τα τρία-τέσσερα καλύτερα της Euroleague, όπως ο Μιλουτίνοφ που νιώθει τον Πειραιά σπίτι του. Και παίκτες «πολύπλευρους» με προσαρμοστικότητα και ευελιξία. Ο Λουκ Σίκμα που ήρθε για το «4» και που όπως φάνηκε στα φιλικά της Κύπρου όταν θα χρειαστεί θα παίξει και στο «5». Ο Ουίλιαμ Γκος που ήρθε για τον «1» και την οργάνωση της second unit αλλά που εύκολα μπορεί να σταθεί και στο «2» πλάι σε κλασικούς χειριστές (Γουόκαπ, Λούντζης).

Και πλέον και τον Ίγνκας Μπραζντέικις που με μπόι 2.01 και τεράστια άκρα μπορεί να υπηρετήσει το πλάνο και από το «2» και από το «3» και από το «4».  Έναν 24χρονο με χαρακτηριστικά Παπανικολάου δηλαδή, έναν ακόμη που υπηρετεί αυτό το πλάνο όπως ο Λαρεντζάκης («2» και «3»), ο ΜακΚίσικ («2» και «3»), ο Πίτερς («4» και «3»). Αυτή είναι η βεντάλια των επιλογών που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του Ολυμπιακού πάνω στην κεντρική ιδέα ενός μπάσκετ που θα ξεκινά από την άμυνα, που θα ποντάρει στη πάσα και όχι στην ντρίπλα, που θα μπορεί από παιχνίδι σε παιχνίδι να περνά σε άλλα χέρια τα κλειδιά του πρωταγωνιστή.

Φυσικά όλα αυτά είναι γραμμένα σε ένα χαρτί, Σεπτέμβρη μήνα. Συμβόλαιο με την επιτυχία δεν διαθέτει κανείς, ειδικά αν έρχεται από επιτυχία. Και ειδικά φέτος; Με έξι παίκτες στο Μουντομπάσκετ και τραυματισμούς μέσα στο βασικό στάδιο προετοιμασίας ο Ολυμπιακός ψάχνει όλα τα παραπάνω μέσα από δύσκολο καλοκαίρι. Και χρόνο θα χρειαστεί και υπομονή και όλες εκείνες τις λέξεις που το κοινό τις θεωρεί «βαρετές». Είναι ένα project όμως που έχει κερδίσει τον σεβασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Και αν μη τι άλλο έχει δικαίωμα σε αυτά τα βαρετά. Γιατί αυτά κάνουν μια καλή ομάδα, σπουδαία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ