Με χρέη 56 εκατ ευρώ η Μπαρτσελόνα (bc) είναι γίγαντας με ξύλινα πόδια

Με χρέη 56 εκατ ευρώ η Μπαρτσελόνα (bc) είναι γίγαντας με ξύλινα πόδια

Η Μπαρτσελόνα που έρχεται απόψε στο ΣΕΦ είναι μια… παράξενη ιστορία. Και φέτος θα δοκιμαστεί σε άλλο επίπεδο.

Την αφορμή την έδωσε προ ημερών η ιστοσελίδα 2playbook.com και ένα ρεπορτάζ της που αναφέρει πως η Μπαρτσελόνα είχε ζημιές ύψους 56,6 εκατομμυρίων την σεζόν 2022-2023, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει καταγράψει σε μια χρονιά στην ιστορία της στο μπάσκετ.

Η αιτία όμως είναι λιγάκι βαθύτερη. Και αφορά στο ίδιο το μέλλον του κορυφαίου αυτού οργανισμού και της ομάδας που απόψε κατηφορίζει στο ΣΕΦ. Διότι όσο μεγάλες και αν είναι οι πλάτες του ποδοσφαίρου, το ποσό αυτό σε φόντο πορτοκαλί εύκολα σε στέλνει φάτσα στον γκρεμό.

Διαβάστε επίσης: Με στόχο το 2 στα 2 παρά τις απουσίες στο γεμάτο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός

Πως κατάφερε η Μπάρτσα έναν τέτοιο λογαριασμό; Εν πολλοίς από τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Νίκολα Μίροτιτς και ο Κόρι Χίγκινς ας πούμε με βάση τα πολυετή συμβόλαια τους έχουν ανοίξει μια τρύπα 25,27 εκατ ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός της περσινής σεζόν έπεσε έξω κατά 88%. Οι Καταλανοί επειδή αυτά τα 25,77 εκατ ευρώ τα φόρεσαν φέσι το καλοκαίρι τα ονόματα έκτακτη δαπάνη προκειμένου να εξυπηρετηθούν ταμειακά.

Και αυτό το τρικ όμως δεν μπορεί να τους πάει μακριά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν, η Μπαρτσελόνα ανέμενε να έχει έλλειμμα 28 εκατομμυρίων ευρώ την σεζόν 2022-2023, αλλά η μαύρη τρύπα είναι ακόμη μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Θα πετύχαινε τον στόχο της, αν δεν απόλυε τους Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Νίκολα Μίροτιτς και Κόρι Χίγκινς. Οι απολύσεις τους έκαναν ζημιά στο αποθεματικό του ισολογισμού της κατά 25,27 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες τώρα έγιναν προβλέψεις, με σκοπό να πληρώσει τις αποζημιώσεις της.

Έχουν καταγραφεί ως έκτακτα έξοδα, γιατί οι ζημιές σημειώθηκαν το καλοκαίρι, όταν η χρονιά είχε ήδη κλείσει. Με αυτόν τον τρόπο, η εν λόγω δαπάνη δεν θα υπολογίζεται στον προϋπολογισμό της περιόδου 2023-2024, στον οποίο ο σύλλογος δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει την πώληση στοιχείων για την κάλυψη των λειτουργικών ζημιών που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Αν δεν υπήρχε αυτή η έκτακτη δαπάνη, ο σύλλογος θα είχε προσαρμοστεί στο μπάτζετ που είχε οριστεί στην αρχή της σεζόν. Οι δαπάνες προσωπικού ήταν 38,88 εκατομμύρια ευρώ, η δεύτερη σεζόν με τις περισσότερες δαπάνες μετά την χρονιά 2020-2021. Από αυτά τα 38 εκατομμύρια αντιστοιχούν αποκλειστικά στην αθλητική ομάδα.

Η άρνηση των παικτών να μειώσουν τον μισθό τους ή να τον προσαρμόσουν ήταν η αιτία για τις αλλαγές στην ομάδα αυτό το καλοκαίρι και αυτό που έκανε τον σύλλογο να μην μπορεί να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό του στα χρόνια της πανδημίας. Τα έσοδα ήταν 16,92 εκατ. ευρώ και ήταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Αντιπροσωπεύει βελτίωση 18,2% σε σύγκριση με το 2021-2022 χάρη στη μεγαλύτερη οπτικοακουστική διανομή και λόγω των διοργανώσεων.

Οι «Μπλαουγκράνα» πέρσι ήταν στο Final 4 και κατέκτησαν το ισπανικό πρωτάθλημα, όποτε μάζεψαν την διαφορά από τις χορηγίες που ήταν πιο μικρές, έχοντας μόνο 2.4% μικρότερα έσοδα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 6.29 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, βελτίωσαν τα έσοδα από τα εισιτήρια, έως και 852.000 ευρώ.

Παίκτες όπως ο Τζαμπάρι Πάρκερ ήρθαν με το minimum ποσό, ενώ άλλοι όπως ο Ντάριο Μπριθουέλα ήρθαν ως ελεύθεροι. Η Μπαρτσελόνα επικοινώνησε για τις ρήτρες των συμβολαίων του Νίκολα Κάλινιτς και τον Τζοέλ Παρά με την Βαλένθια και με την Μπανταλόνα αντίστοιχα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα χρέος 546.000 ευρώ.

Αυτή η δαπάνη αντισταθμίζεται από επιλογές που έκανε όπως του προπονητή, Ρότζερ Γκριμάου και των παικτών από την ακαδημία της, Μίκαελ Καισέδο και Τζέιμς Ννάτζι. Για αυτό το λόγο και είχε την δυνατότητα να αποκτήσει τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ.

Στο τομέα των εσόδων, η Μπαρτσελόνα θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με τον προϋπολογισμό για την σεζόν 2023-2024 να είναι στα 21.24 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι χορηγίες για πρώτη φορά θα πάνε πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ