Μάριους Γκριγκόνις: Το καλοκαίρι στην πόρτα της εξόδου, τον χειμώνα ο «παράγοντας Χ» του Παναθηναϊκού (vids)

Μάριους Γκριγκόνις: Το καλοκαίρι στην πόρτα της εξόδου, τον χειμώνα ο «παράγοντας Χ» του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Μάριους Γκριγκόνις έχει εξελιχθεί σε κομβικό παίκτη για τον Εργκίν Αταμάν, λίγους μήνες αφότου έφτασε μια ανάσα από την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε σε ολικό «λίφτινγκ», έριξε αρκετά χρήματα στην αγορά και έκανε 11 μεταγραφές, με σκοπό να επιστρέψει στην οκτάδα της Euroleague και να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι παίκτες από το περσινό ρόστερ αποχώρησαν, έμειναν ελάχιστοι και ένας εξ αυτών ήταν και ο Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος είχε ένα πολύ ιδιαίτερο καλοκαίρι. Ο Λιθουανός γκαρντ, που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2022 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με το τριφύλλι να πληρώνει το buy out του στη ρωσική ομάδα, πραγματοποίησε μια σεζόν κάτω του μετρίου πέρσι και η αλήθεια είναι ότι πριν λίγους μήνες έφτασε πολύ κοντά στην πόρτα της εξόδου από τον Παναθηναϊκό.

Ο λόγος ήταν πως δεν είχε πέσει με την αγωνιστική του συνεισφορά τον σύλλογο, ενώ είχε και θέματα συμπεριφοράς από τη θητεία του Ντέγιαν Ράντονιτς στον περσινό Παναθηναϊκό. Ο Εργκίν Αταμάν που ανέλαβε τα ηνία του τριφυλλιού δεν «καιγόταν» στο ξεκίνημα να τον κρατήσει στο πράσινο ρόστερ, όμως το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν πήρε τον Σβι Μιχαϊλιουκ και γενικά δεν βρήκε αυτό που έψαχνε, έφερε τον Γκριγκόνις μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία.

Ο Τούρκος προπονητής έψαχνε για έναν παίκτη με παρόμοια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι με τον Γκριγκόνις και τον είχε μπροστά του, με τον Λιθουανό να κερδίζει την εμπιστοσύνη του έμπειρου τεχνικού μέσα από τις προπονήσεις και την προετοιμασία και να παραμένει στο ρόστερ.

Μάλιστα, δεν παρέμεινε απλά, αλλά έχει και σημαντικό ρόλο, διότι ο Αταμάν εκτιμάει τους παίκτες που έχουν δεδομένα επιθετικό ταλέντο, αλλά είναι και συνεπέστατη στην άμυνα. Και ο Γκριγκόνις λόγω και του κορμιού που διαθέτει είναι ένας τέτοιος.

Ο Γκριγκόνις έγινε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικός για τον Αταμάν και κυρίως αποτελεί τον «μπαλαντέρ» στις θέσεις «2» και «3», ειδικά από τη στιγμή που έχει τραυματιστεί και ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Οι επιδόσεις του τη φετινή σεζόν είναι εξαιρετικές, αγωνίζεται αρκετά, ενώ έχει πολύ καλά νούμερα και αποτελεί παίκτη-κλειδί στα περισσότερα παιχνίδια των πράσινων.

Ο «παραγκωνισμένος» που έγινε σημαντικός

Ο Γκριγκόνις την περσινή σεζόν είχε σε 34 ματς 6,4 πόντους και ο Παναθηναϊκός μια καταστροφική χρόνια. Ο Ράντονιτς τον είχε «παραγκωνισμένο», ο Λιθουανός ήθελε να φύγει, όμως φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι έκανε ποδήλατο μόνος του, αντί να προπονείται με την ομάδα λόγω του Μαυροβούνιου τεχνικού.

Τα ερωτηματικά του καλοκαιριού γύρω από τον Γκριγκόνις έγιναν «ανάγκη», με τον Λιθουανό να είναι ο «παράγοντας Χ» στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού και την ομάδα να δικαιώνεται έναν χρόνο μετά για την επένδυση που έκανε το 2022.

Οι αριθμοί του μιλούν από μόνοι τους, αφού έχει 10.1 πόντους φέτος σε 29 λεπτά συμμετοχής σχεδόν, ενώ έχει ακόμη 2,7 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ και 9,6 στο σύστημα αξιολόγησης. Στην αναμέτρηση με τη Βιλερμπάν ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας έχοντας 19 πόντους, αποτελεί «αιχμή» του δόρατος σε αρκετά παιχνίδια, ενώ γενικά έχει 8 ματς από τα 14 με πάνω από 10 πόντους.

Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει με τους αριθμούς του αρκεί να δει ότι έχει 41.8% στο τρίποντο και 64.5% στο δίποντο, ενώ παίρνει 1,7 πόντους σε καταστάσεις isolation και 1,2 πόντους μετά από καταστάσεις επίθεσης μετά από σκριν.

Πλέον, η εμπιστοσύνη του Αταμάν είναι δεδομένη και ο Γκριγκόνις είναι το κομμάτι του «παζλ» που έλειπε το καλοκαίρι στον μεταγραφικό σχεδιασμό. Και ο Παναθηναϊκός είχε τη λύση μέσα στα πόδια του, με τον πρώην παίκτη της ΤΣΣΚΑ να είναι κομβικός σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού των πράσινων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ