Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα: Τζαμπάρι, πες αλεύρι… (vids)

Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα: Τζαμπάρι, πες αλεύρι… (vids)

Ο Τζαμπάρι Πάρκερ είναι σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα, όμως στα δύο επόμενα παιχνίδια στο ΣΕΦ θα έχει να αντιμετωπίσει μια διαφορετική πρόκληση.

ΟλυμπιακόςΜπαρτσελόνα, πράξη δεύτερη. Μετά το 1-1 στη Βαρκελώνη, οι Καταλανοί έχουν έρθει στην Ελλάδα για τα επόμενα δύο ματς της σειράς των πλέι οφ. Τώρα είναι η σειρά των Ερυθρόλευκων να έχουν τον κόσμο στο πλευρό τους, για να πάρουν τις δύο νίκες που χρειάζονται ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση στο Final Four.

Προφανώς όμως δεν θα είναι εύκολο για το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Οι «μπλαουγκράνα» είναι μια δυνατή ομάδα αποδεικνύοντάς το και στις δύο αναμετρήσεις. Παράλληλα, ο Ρότζερ Γκριμάου διαθέτει ίσως τον πιο φορμαρισμένο παίκτη της σειράς. Τον Τζαμπάρι Πάρκερ. Ο Αμερικανός είναι σε εξαιρετική κατάσταση και θέλει να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και στο ΣΕΦ.

Βέβαια σε σχέση με όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» θα υπάρξει μια διαφοροποίηση. Ο Ολυμπιακός θα έχει στη διάθεσή του τον αρχηγό του, Κώστα Παπανικολάου. Έναν παίκτη που αλλάζει τα δεδομένα στο πίσω μέρος του παρκέ για τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Αποτελώντας ένα από τα βασικά όπλα για να σταματήσει την… επέλαση του Τζαμπάρι Πάρκερ.

Τι έχει κάνει ο Τζαμπάρι κόντρα στον Ολυμπιακό;

O Aμερικανός έχει τεθεί τέσσερις φορές φέτος αντίπαλος με τον Παναθηναϊκό. Δύο για την κανονική περίοδο και δύο φυσικά τα πλέι οφ. Στην πρώτη συνάντηση των ομάδων στο ΣΕΦ, ο Πάρκερ δεν… πέρασε πολύ καλά. Μπορεί οι Καταλανοί να νίκησαν όμως εκείνος δεν είχε την καλύτερη απόδοση. Σημείωσε μόλις 3 πόντους (1/2 τρίποντα), παίζοντας μόλις 13′. Δεν είχε πολύ την μπάλα στα χέρια του, παίρνοντας μόλις το 10% των επιθέσεων όσο ήταν στο παρκέ (τις λιγότερές του στη σεζόν), ενώ το Νet Rating (η διαφορά μεταξύ πόντων υπέρ και κατά ανά 100 κατοχές) του ήταν στο -3,8.

Στη συνέχεια, στη Βαρκελώνη, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αγωνίστηκε τον διπλάσιο χρόνο (30′) έχοντας 21 πόντους (3/6 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 6/6 βολές) και 77% True Shooting (η τιμή που μετρά την αποτελεσματικότητα των σουτ, μαζί με τις βολές). Πήρε την ευθύνη στο 25% των επιθέσεων, με το Net Rating του να είναι στο +29.

Τέλος, βίους… αντίθετους είχε και στα δύο ματς των πλέι οφ. Μπορεί η συνολική του παρουσία να ήταν καλύτερη σε σχέση με εκείνη στο ΣΕΦ, όμως στο Game 1 δεν ήταν το τόσο καλός. Συγκεκριμένα, είχε 13 πόντους (3/8 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 4/6 βολές) σε 28′, έχοντας παράλληλα το 26,2% των επιθέσεων. Αυτό μεταφράστηκε στο όχι τόσο καλό 51,4% στο True Shooting (οτιδήποτε πάνω από 6ο% είναι εξαιρετικό), ενώ το Net Rating του ήταν στο -9,6.

Στο Game 2 ήταν εμφανώς καλύτερος. Μέτρησε 24 πόντους (6/9 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 0/2 βολές) σε 32′. Έχοντας την ευθύνη για το 24% των επιθέσεων. Το True Shooting του ήταν εξαιρετικό με 71%, ενώ στο Net Rating έφτασε στο +14.

Η επιστροφή του Παπανικολάου

Ο Παπανικολάου πέραν της ηγετικής του παρουσίας μέσα και έξω από το παρκέ είναι και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του Ολυμπιακού. Αυτά που κάνει μέσα στο παρκέ, ειδικότερα στην άμυνα, δεν μπορούν να φανούν πάντα στην στατιστική κατηγορία. Ο τρόπος που καλύπτει τα κενά στην άμυνα είναι μοναδικός και η εμπειρία του από μεγάλα ματς έλλειψε πολύ από τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ο Πάρκερ είναι σε τρομερή κατάσταση και ο αρχηγός καλείται να του… κόψει τη φόρα. Δεν θα είναι εύκολο αφού ο Έλληνας φόργουορντ προέρχεται από ίωση, όμως αν κάποιος μπορεί να τον σταματήσει, είναι σίγουρα εκείνος. Φέτος δέχεται 113,4 πόντους ανά 100 κατοχές και το Net Rating του είναι στο +6,1. Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει στον τομέα των χαμένων ριμπάουντ, που πλήγωσαν τον Ολυμπιακό.

Ο Παπ «καθαρίζει» το 14,4% των διαθέσιμων αμυντικών ριμπάουντ (καλύτερο από το 69% των παικτών όλης της Euroleague), ενώ στο ΣΕΦ έκανε τη δεύτερη καλύτερή του εμφάνιση στον συγκεκριμένο τομέα, μαζεύοντας το 26,7% των αμυντικών ριμπάουντ. Συνεπώς η παρουσία του αρχηγού αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο τόσο στον περιορισμό του Πάρκερ, όσο και στην… αιμορραγία των ριμπάουντ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ