
Ποιες ομάδες έχουν δεσμευθεί στη Euroleague, ποιες όχι και πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ βρίσκεται σε άγνωστα… νερά, με το ΝΒΑ να έχει έρθει έτοιμο να μπει στα πράγματα σε συνεργασία με τη FIBA, την ώρα που Αραβικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν κάνει ήδη τις πρώτες συμφωνίες με τη Euroleague.
Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στη Γηραιά Ήπειρο είναι σε ένα κρίσιμο σημείο αφού τόσο η… απειλή του ΝΒΑ, όσο και το γεγονός πως ορισμένες ομάδες δεν έχουν υπογράψει ακόμα τη 10ετή επέκταση της συνεργασίας τους μαζί της, είναι στο προσκήνιο. Τι ισχύει όμως σε σχέση με τις ομάδες και τι εξετάζει η Euroleague;
Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και οι άλλοι… δεσμευμένοι
Δύο από τα μεγαλύτερα brands της λίγκας είναι δίχως αμφιβολία ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Δύο ομάδες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, μετρούν συνολικά 10 ευρωπαϊκά τρόπαια και το μεταξύ τους ντέρμπι είναι η… βιτρίνα της διοργάνωσης τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι δύο σύλλογοι έχουν δεσμευθεί να παραμείνουν για τουλάχιστον δέκα χρόνια ακόμα υπό την σκέπη της Euroleague, βάζοντας την υπογραφή τους στα νέα τους δεκαετή συμβόλαια. Κάτι ανάλογο έχουν κάνει η Αναντολού Εφές, η Μπασκόνια, η Βιλερμπάν, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Μπάγερν Μονάχου, η Ζαλγκίρις, η Αρμάνι Μιλάνο, αλλά και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παρότι προς το παρόν είναι σε διαθεσιμότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα ερωτηματικά και το μεγάλο deal
Πέραν των ομάδων που έχουν υπογράψει, υπάρχουν και εκείνες που δεν το έχουν κάνει ακόμα και βάζουν σε… κίνδυνο τη διοργάνωσης. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα κάνουν ό,τι αποφασίσει η άλλη. Πιο έτοιμη μοιάζει να είναι η Φενέρμπαχτσε, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να συμφωνήσει.
Η νέα αυτή συμφωνία θα έχει και νέους οικονομικούς όρους, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Euroleague έχει δώσει τα χέρια με την BC Partners, που θα είναι μέτοχος στη διοργάνωση, με το deal να αποφέρει περί τα 300-350 εκατ. ευρώ.