
Βγαίνουν οι αριθμοί για Ρεάλ Μαδρίτης και Μίτσιτς όπως βουίζει από το μεσημέρι ολόκληρη η Euroleague;
Είναι δεδομένα το πρόσωπο του καλοκαιριού. Και μια απόφαση του σύντομα θα επιχειρήσει να αλλάξει τον χάρτη της Euroleague. Διότι προφανώς ο Βάσα Μίτσιτς είναι ένας από εκείνους τους λίγους. Τους εκλεκτούς. Κάποιος που η παρουσία του και μόνο αλλάζει τα… κυβικά ενός ρόστερ.
Κάπως έτσι; Λίγο πριν λύσει ο ίδιος το μυστήριο, μοιάζει να ασχολείται μαζί του η μισή Euroleague. Ο Ολυμπιακός. Ο Ερυθρός Αστέρας. Η πρωταθλήτρια Φενέρ. Η Χάποελ με το πιο γεμάτο πορτοφόλι. Εσχάτως και η Ρεάλ Μαδρίτης που σήμερα παρουσιάζεται ως και το φαβορί για να αποσπάσει την υπογραφή του Σέρβου.
Διαβάστε επίσης: Καλλιμάρμαρο: Λάμπει ξανά το Στάδιο χάρη στον Βαγγέλη Μαρινάκη
Έρχονται από παντού πληροφορίες για τον Μίτσιτς. Και κάθε μια συγκρούεται με τις προηγούμενες. Άλλες τον υπογράφουν εδώ, άλλες αλλού. Κανονικό σταυρόλεξο. Και το κυριότερο; Δίχως οι περισσότερες να επιβεβαιώνονται. Λένε ας πούμε για την Ρεάλ. Για πρόταση δύο χρόνων και κάτι σε 8,5 εκατ ευρώ. Τι δεν λένε όμως; Ότι στην Ισπανία η φορολόγηση στα συμβόλαιο είναι της τάξης των 45-47%. Και στην ACB υπάρχει σάλαρι καπ το οποίο με έναν συγκεκριμένο τρόπο ξυπνά το «ηφαίστειο» που ακούει στο όνομα «φόρος πολυτελείας».
Όπως πολλοί γνωρίζουν, στην Ισπανία οι αθλητές φορολογούνται προοδευτικά, με ανώτατους συντελεστές έως και 50%. Και ο περίφημος νόμος του Μπέκαμ που θεσπίστηκε το 2005 –ακριβώς για να ανοίξει τον δρόμο της απόκτησης του σπουδαίου Άγγλου από την Ρεάλ- με τις ελαφρύνσεις και το «παραθυράκι» που εκμεταλλεύτηκαν διάφοροι καταργήθηκε εδώ και μια 10ετία. Ακριβώς στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης που πέρασαν και οι Ίβηρες.
Με τα χρόνια λοιπόν στο μπάσκετ σχηματίστηκε μια διαδικασία salary όπου οι ομάδες έχουν δικαίωμα να ξεχωρίζουν δύο συμβόλαια τους στην κατηγορία «anchor». Σε αυτή την κατηγορία σήμερα η Ρεάλ έχει τις συμφωνίες με τον Μάριο Χεζόνια και τον Έντι Ταβάρες. Αν λοιπόν όντως αποκτήσουν τον Μίτσιτς δεν είναι απλά ότι θα πρέπει να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το deal με τον Μίτσιτς αλλά να αφαιρέσουν το συμβόλαιο του Χεζόνια από τα «anchor» και να πληρώσουν φόρο πολυτελείας για αυτόν!
Θα μπορούσε όντως η Ρεάλ λοιπόν να υπογράψει τον Σέρβο με 8,5 εκατ ευρώ για δύο χρόνια και να πληρώσει άλλα τόσα σε φόρους; Μια ομάδα που δεν έχει έναν «πρόεδρο» τύπου Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ή Δημήτρης Γιαννακόπουλος που μπορούν να αποφασίσουν να «χάνουν» από την τσέπη τους, αλλά που διοικείται ενιαία με τα υπόλοιπα τμήματα του club υπό τον Φλορεντίνο Πέρεθ –έχοντας συγκεκριμένο μπάτζετ που προκύπτει από τον ετήσιο οικονομικό κύκλο-; Μοιάζει δύσκολο. Αλλά ας περιμένουμε να φανεί και στη… σκηνή.
Η Marca μπαίνοντας στο ρεπορτάζ υποστήριξε ότι τα χρήματα είναι μεικτά για τον Μίτσιτς. Τα 8,5 εκατ ευρώ για δύο χρόνια. Αν είναι έτσι δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα προφανώς. Μόνο που ο Σέρβος θα πρέπει να πει «οκ» σε κάτι σε 2,5 εκατ ευρώ τον χρόνο καθαρά. Χρήματα που ο Ολυμπιακός ας πούμε θα του τα έδινε αύριο το πρωί αν ήταν εκεί το κασέ του. Δεν φαίνεται λογικό να είναι 8,5 εκατ ευρώ μεικτά τα χρήματα της βασίλισσας. Ακόμη και αν το λέει η εφημερίδα-ευαγγέλιο της Μαδρίτης.
Για την ιστορία: Κάπως έτσι πάντως, με κακή διαχείριση και ένα σωρό φόρους διαλύθηκε πριν από μερικά χρόνια η Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Εκείνη που μετά την ακατανόητη απόφαση της απόκτησης του Νίκολα Μίροτιτς βρέθηκε στα πρόθυρα του κραχ! Θυμάστε που αναγκάστηκε να πληρώσει τον Μαυροβούνιο για να φύγει. Ε, κάπως έτσι…