Χίμκι – Ολυμπιακός 66-87

Χίμκι – Ολυμπιακός 66-87

«Αγριεμένος» μπήκε στη νέα Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός σαρώνοντας την Χίμκι με μεγάλο μπάσκετ! Με άμυνα που… δάγκωνε, τον Σπανούλη να ανταποκρίνεται άψογα στον νέο, «εγκεφαλικό» ρόλο, οι Πειραιώτες διέλυσαν τη Χίμκι στη Ρωσία με 87-66. Σπουδαίοι Βεζένκοφ και Τίμα, με τον Ολυμπιακό του Μπλατ να «τρομάζει» με το... καλημέρα όλη την Ευρώπη!

Ενας εντυπωσιακός και πολλά υποσχόμενος για τη συνέχεια Ολυμπιακός, συνέτριψε με 87-66 την Χίμκι μέσα στη Ρωσία για την πρεμιέρα τα Ευρωλίγκας! Η ομάδα που φτιάχνει ο Ντέιβιντ Μπλατ έδειξε τα… δόντια της με το καλημέρα και έστειλε σαφές μήνυμα στις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης.

Οι Πειραιώτες έπαιξαν πολύ όμορφο μπάσκετ, με ρόλους, προσωπικότητα και ωραίες συνεργασίες, άλλα πάνω από όλα με μια άμυνα που «σκότωσε» κάθε επιθετικό πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Κυρίαρχη σε όλους σχεδόν τους τομείς της στατιστικής η ελληνική ομάδα, κατάφερε να φτάσει σε μια εύκολη νίκη, μέσα σε μια έδρα που στο παρελθόν έχει δεινοπαθήσει. Θραύση στα ριμπάουντ (37  έναντι 18) και τις ασίστ (25 έναντι 13) από τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε το εκπληκτικό 65,7% στα δίποντα (23/35), δείγμα των πολύ καλών συνεργασιών που είχε.

Ετσι οι 34 πόντοι του Σβεντ ουσιαστικά δεν «άγγιξαν» τους φιλοξενούμενους που άφησε τον Ρώσο σταρ να παίζει… μόνος του, εκμηδενίζοντας όμως τους υπόλοιπους παίκτες του Μπαρτζώκα.

Κακό ξεκίνημα, επιστροφή σε 2,5 λεπτά και υπεροχή!

Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ άσχημα στο ματς. Συγκεκριμένα επέτρεψε στη Χίμκι να πιάσει έναν… τρελό ρυθμό στην επίθεση (κακή άμυνα, αργές επιστροφές και περιστροφές) η οποία με δημιουργό τον Σβεντ και εκτελεστή τον Γκιλ έτρεξε με ένα 12-2 για να προηγηθεί με στο 5’. Ο Μπλατ αντέδρασε όμως άμεσα, καλώντας γρήγορα το πρώτο του τάιμ άουτ και μαζί αντέδρασε και η ομάδα του, αφού στο υπόλοιπο του ημιχρόνου είδαμε έναν εντελώς μεταμορφωμένο Ολυμπιακό.

Αρχικά η ελληνική ομάδα κατάφερε να «ροκανίσει» τη διαφορά μέσα σε λιγότερο από 2,5 λεπτά (για να προσπεράσει με 12-13 στο 6’) και στη συνέχει να προσπεράσει ακόμη και με 7π. (29-36 στο 17’).

Ο νέος ρόλος του Σπανούλη και τα «εργαλεία» Τίμα, Βεζένκοφ

Πώς το κατάφερε αυτό ο Ολυμπιακός; Πρώτα από όλα με σκυλίσια άμυνα, χάρη στην οποία κατάφερε να «φρενάρει» μια ομάδα ρυθμού όπως ξεκάθαρα είναι η αυτή του Γιώργου Μπαρτζώκα. Μπορεί βεβαίως ο Σβεντ να τελείωσε το ημίχρονο με 18 πόντους, ωστόσο οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να αποκόψουν τον Ρώσο σταρ από το υπόλοιπο σύνολο. Ετσι οι συμπαίκτες του πελαγοδρομούσαν με τη Χίμκι να γράφει 6/18 τρίποντο σε δύο δεκάλεπτα και να είναι άστοχη γενικότερα.

Δεύτερον, ο Σπανούλης στον νέο ρόλο του, αυτόν του οργανωτή, κατάφερε να είναι εξαιρετικός, χωρίς να πάρει πολλές προσπάθειες. «Εγκεφαλικός», ανέδειξε τους συμπαίκτες του (έξι ασίστ, τέσσερα ριμπάουντ), έκανε ακριβώς αυτό που θέλει φέτος ο Μπλατ από εκείνον. Με άλλον τρόπο από αυτόν που τον συνηθίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το ίδιο καταλυτικός, ουσιαστικός και αποτελεσματικός.  Το μεγάλο τρίποντο στο φινάλε του ημιχρόνου, ήταν το… κερασάκι της ηγετικής παρουσίας του στο αποψινό ματς.

Δίπλα του, ο Τίμα έκανε αθόρυβη, αλλά πολλή δουλειά σε άμυνα κι επίθεση, όντας ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα γκαρντ και τους ψηλούς. Από κοντά και ο Βεζένκοφ που ήρθε από τον πάγκο για να αναδειχθεί (μέσα από ώριμες επιλογές) σε πρώτο σκόρερ της ομάδας του στο διάστημα αυτό με 8π., μαζί με τον ΛεΝτέι. Πάνω από όλα όμως ο πρώην άσος του Άρη και της Μπαρτσελόνα έδειξε οτι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παίκτη στη «μηχανή» που νέου Ολυμπιακού.

Στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου, οι Πειραιώτες έβαλαν στο παιχνίδι τους και τον Μιλουτίνοφ, ο οποίος επιβαλλόταν να έχει ενεργή συμμετοχή, απέναντι σε μια κοντή ομάδα, που δεν είχε παίκτη να τον «κοιτάξει στα μάτια».

Ο Σέρβος έφθειρε τους Ρώσους, πρόσφερε πόντους και έτσι φτάσαμε στο 34-44 του πρώτου μέρους. Το 21-8 στα ριμπάουντ, οι 13-6 ασίστ του πρώτου μέρους και το 12-24 του Β’ δεκαλέπτου, τα λέει όλα για την «μεταμόρφωση» των Πειραιωτών μετά το 5’.

Παρέμεινε σοβαρός, πάτησε κι άλλο το γκάζι

Οι βάσεις για τη νίκη είχαν μπει, με την ομάδα του Μπλατ να συνεχίζει να αγωνίζεται με την ίδια προσήλωση και ιθύνοντα νου πάντοτε τον Σπανούλη. Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός κατάφερε να διατηρήσει ένα προβάδισμα γύρω από διψήφιο αριθμό έστω κι αν δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός στην άμυνα. Οι Πειραιώτες επέτρεψαν και σε άλλους παίκτες της Χίμκι να βρουν σκοράρισμα, Κρόκερ, Γκιλ και Μποστ και έτσι είχαν παθητικό 20π.

Ακόμη κι έτσι όμως οι παίκτες του Μπλατ ήλεγχαν σχεδόν απόλυτα το ματς. Με εξαίρεση κάποια μικρά νεκρά διαστήματα, ο Ολυμπιακός διατηρούσε με σχετική άνεση ένα διψήφιο προβάδισμα το οποίο είχε αυξητικές τάσεις. Ο Γκος με τρίποντο έκανε το 36-51 στο 24′, ενώ στο τέταρτο δεκάλεπτο όποτε η Χίμκι εκανε να πλησιάσει οι ερυθρόλευκοι την τιμωρούσαν! Πότε ο Βεζένκοφ (54-68), πότε ο Στρέλνιεκς (56-73) και πότε ο Παπανικολάου (61-76) «γάζωναν» από την περιφέρεια την ώρα που η ομάδα του Μπαρτζώκα είχε μόνο… έναν Σβεντ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ