Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ (pics+vids)

Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ (pics+vids)

Το Τριφύλλι βάζει φέτος πλώρη για το F4 με τα πρώτα δείγματα του νέου Παναθηναϊκού να είναι άκρως ενθαρρυντικά. To10.gr σας τα παρουσιάζει.

Με κίνδυνο να χαρακτηριστούμε γραφικοί, θα μπορούσαμε να πούμε πως στο πρόσωπο του Javi Pascual συμπυκνώνονται όλες οι διαχρονικές αξίες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ: ταχύτητα στη σκέψη, εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες, απαρέγκλιτη προσήλωση στο αγωνιστικό πλάνο. Τα εν λόγω διδάγματα είναι εμφανή σε οποιοδήποτε σταθμό της καριέρας του – παλιότερα στην Barcelona, σήμερα στον Παναθηναικό. Ο Καταλανός διανύει την Τρίτη του σεζόν στο πάγκο των Πρασίνων – ένα χρονικό διάστημα ικανό ώστε να του επιτρέψει να εμφυσήσει στους αθλητές του, το μεγαλύτερο μέρος της μπασκετικής του κοσμοθεωρίας. Ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι τη φετινή σεζόν θα έρθει αντιμέτωπος με ένα τεράστιο ‘’πρέπει’’: την επιστροφή του συλλόγου στο F4 της Ευρωλίγκας.

Η επιθετική του φιλοσοφία βασίζεται στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, στις στοχευμένες κινήσεις μακριά από αυτήν και στην εκμετάλλευση του post, τόσο ως πηγή σκοραρίσματος όσο και δημιουργίας. Ο Pascual είναι ένας εραστής του μισού γηπέδου – οι ομάδες του δεν διακρίνονταν ποτέ για τις επιδόσεις τους στον αιφνιδιασμό. Αντίθετα προτιμά να εξαντλεί τα 24 δευτερόλεπτα της επίθεσης για την επιμελή αναζήτηση της ιδανικής εκτέλεσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου Παναθηναικού μοιάζουν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Post up

Το post καταλαμβάνει αρκετά κεφάλαια στο playbook του καλού coach, με αιχμή του δόρατος αθλητές που συνήθως έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της πάσας. Δείτε το γιατί.

 

Αρχικά οι Πράσινοι επιλέγουν να χτυπήσουν το mismatch χαμηλά και σκοράρουν εύκολα με τον Παπαπέτρου. Στα επόμενα στιγμιότυπα όταν η άμυνα κλείσει γύρω από το ζωγραφιστό (double team στον Έλληνα guard) οι Καλάθης/Παπαπέτρου μετατρέπονται αυτόματα σε δημιουργούς, με αποτέλεσμα να παραχθούν ελεύθερα περιφερειακά σουτ με την βοήθεια της έξτρα πάσας.

Baseline cuts

 

Προσέξτε την κίνηση του Νίκου Παππά. Ο παίκτης της Fenerbahçe πιέζει ψηλά, προσπαθώντας να απαγορεύσει την πρώτη πάσα στα πλάγια. Ο Παππάς το εκμεταλλεύεται, αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση και κόβει κατά μήκος της baseline προς την ρακέτα.

Spain Pick n roll

 

Μια παραλλαγή του κλασικού pick n roll που αποτελεί την τελευταία λέξη της μόδας στο σύγχρονο μπάσκετ. Μετά το αρχικό screen στον χειριστή, ένας τρίτος μπασκετμπολίστας (Lojeski) στήνει ένα backscreen στον αμυντικό που έχει αναλάβει το μαρκάρισμα του ψηλού που ρολάρει προς το καλάθι, πριν τελικά ανοίξει στο τρίποντο. Στο βίντεο η φάση συνεχίζεται με ένα baseline cut του Παπαπέτρου, παρόμοιο με αυτό που αναφέραμε νωρίτερα.

 

Horns/Fake Horns set

Η αρχική διάταξη Horns φαίνεται στην εικόνα. Σε πρώτο χρόνο ο χειριστής (1) δέχεται ένα διπλό screen από τους παίκτες που είναι τοποθετημένοι συμμετρικά στο post (4,5). Ο Παναθηναϊκός τρέχει μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή της εν λόγω δράσης. Οι Gist/Μήτογλου προσποιούνται το screen – ο δεύτερος αλλάζει φορά και στήνει ένα pindown screen για τον Παπαπέτρου στο πλάι. Ταυτόχρονα ο Αμερικανός ρολάρει δυνατά προς την ρακέτα και υποδέχεται την μπάλα από τον Καλάθη.

ΥΓ. Τα βίντεο προέρχονται από την καταπληκτική δουλειά που κάνουν στο Youtube τα κανάλια Baskethead και Konstantinos Panas. Keep going!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ