Παναθηναϊκός VS Μπάγερν Part 1.

Παναθηναϊκός VS Μπάγερν Part 1.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε χθες εύκολα της Γκράν Κανάρια και to10.gr γυρνάει λίγο πιο πίσω αναλύοντας την επιθετική δραστηριότητα των πρασίνων στο Μόναχο. Εκεί που δεν ήρθε αυτό που φαινόταν πως θα γινόταν αν οι πράσινοι έκαναν τα απλά πράγματα.

Παρακολουθούσα που λέτε τις προάλλες την εκπομπή «Inside the NBA» της Αμερικάνικης τηλεόρασης. Στην εκπομπή αυτή –όπως ίσως θα γνωρίζετε – συμμετέχουν ο Shaquille O’Neal και ο Charles Barkley, οι οποίοι κάθονται και συζητάνε για τα παιχνίδια της ημέρας σαν να πίνουνε καφέ σε κάποιο μαγαζί της παραλιακής. Οι τύποι έχουν φοβερή πλάκα. Τέλος πάντων για να μην μακρηγορώ, ο Sir Charles ανέφερε σε μια στιγμή – με τον απέραντο κυνισμό που τον διακρίνει – πως το μπάσκετ είναι στην ουσία του ένα πολύ απλό άθλημα. «Αν είσαι ελεύθερος σούταρε, αν δεν είσαι πάσαρε στον συμπαίκτη σου». Εδώ που τα λέμε δεν έχει πολύ άδικο. Η συγκεκριμένη φράση του παλαίμαχου παίκτη ταιριάζει γάντι στην περίοδο που βρισκόμαστε. Οι ομάδες έχουν παίξει ελάχιστους αγώνες – οι περισσότερες προσπαθούν ακόμα να μάθουν να συνεργάζονται στην επίθεση και να αναπτύξουν κώδικες επικοινωνίας στην άμυνα.

Πριν την αναμέτρηση της περασμένης Τρίτης θεωρούσα ότι τα απλά πράγματα θα αρκούσαν στον Παναθηναϊκό, για να φύγει νικητής από την έδρα της Bayern. Καμιά φορά βέβαια αυτό είναι και το ζητούμενο. Με τον Καλάθη – δηλαδή την ατμομηχανή της πράσινης επίθεσης – σχεδόν εκτός τόπου και χρόνου στο πρώτο ημίχρονο, το Τριφύλλι δυσκολευόταν να αναπνεύσει επιθετικά, κάτι που έδωσε το δικαίωμα στους Γερμανούς να ελπίζουν και τελικά να κατακτήσουν την νίκη. Το αγωνιστικό δείγμα είναι ακόμα πάρα πολύ μικρό για να μπορέσουμε να καταφύγουμε με ασφάλεια στη στατιστική ανάλυση – οπότε για λίγο καιρό θα περιοριστούμε απλώς στο βίντεο.

«21»

Μια από τις αγαπημένες μου δράσεις. Οι επιλογές που προσφέρει θεωρητικά είναι ανεξάντλητες. Το play αρχίζει πάντα με μια συνεργασία ανάμεσα στους δυο guards στα πλάγια. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ο χειριστής να επιτεθεί κάθετα στον κεντρικό διάδρομο με το δυνατό του χέρι (όπως γίνεται). Ο Καλάθης πασάρει στον Langford περνώντας από δίπλα του. Έπειτα ο τελευταίος παίζει pick n roll με τον Gist.      

High Post Offense

Η εν λόγω διάταξη εμφανίζεται αρκετά συχνά στο playbook του Pascual. Εδώ βλέπουμε μια παραλλαγή της. Οι δύο ψηλοί μαζεύονται στην μια μεριά του post – ο Μήτογλου προσποιείται πως θα σκρινάρει και στην συνέχεια χρησιμοποιεί το screen του Gist (curl) για να ανέβει στο τρίποντο, αδειάζοντας το δεξιό διάδρομο. Ο Lekavicius επιτίθεται στην καρδιά της άμυνας, καθώς ο Booker φαίνεται να μην καταλαβαίνει τι γίνεται (αν προσέξετε στέκεται ακίνητος). Η Bayern επιλέγει να δώσει βοήθεια από την αδύνατη πλευρά (Hobbs) με αποτέλεσμα ο Παππάς να μείνει ελεύθερος στην γωνία.

Pick n roll

Οι Γερμανοί προσπαθούν να μικρύνουν το γήπεδο με τα κορμιά τους. Στην αρχική επέλαση του Καλάθη, τέσσερις αμυντικοί σχηματίζουν ένα τετράγωνο (σαν κουτί) στα όρια του ζωγραφιστού. Επιπλέον ο Lucic έχει πολύ λογικά απομακρυνθεί από Θανάση που είναι τοποθετημένος στη περίμετρο, κλείνοντας προς τα μέσα.  

Ο γρίφος λύνεται με την εξαιρετική skip πάσα του Έλληνα guard στον Μήτογλου, έπειτα από το rescreen του Gist.

Baseline cuts

Ενώ η ροή της επίθεσης φαίνεται να κολλάει (απομένουν μόλις έξι δευτερόλεπτα), το εξαιρετικό κόψιμο του Θανάση κατά μήκος της baseline βγάζει την ομάδα του από την δύσκολη θέση. Βοήθησαν επίσης και η αποτυχημένη παγίδα που προσπάθησαν να στήσουν οι Γερμανοί με τον Lucic, καθώς και η καθυστερημένη περιστροφή του Jovic. Ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής χρησιμοποιεί με μεγάλη συχνότητα τα συγκεκριμένα κοψίματα.

Early offense – δευτερεύον αιφνιδιασμός

Επέλεξα να συμπεριλάβω την παραπάνω φάση για να δούμε πως καμιά φορά, ένας αθλητής που διαθέτει το ’’ γνώθι αυτόν’’ μπορεί να μετατρέψει τις αδυναμίες του σε πλεονέκτημα. Ο αμυντικός της Bayern γνωρίζει φυσικά πολύ καλά ότι ο Καλάθης δεν απειλεί από την περιφέρεια. Έλα όμως που ο τελευταίος έχει πλησιάσει τόσο πολύ προς την ρακέτα, που πλέον βρίσκεται δυο δρασκελιές μακριά. Η κατάληξη είναι ένα ωραίο lay up.

Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος στο οποίο θα ρίξουμε μαζί μια ματιά στα μετόπισθεν των Πρασίνων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ