Nikola Milutinov: Τότε και σήμερα (vids)

Nikola Milutinov: Τότε και σήμερα (vids)

Ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο με αφορμή της εμφανίσεις του Σέρβου Center.

Ένας από τους βασικούς άξονες της μέχρι τώρα επιτυχίας των Ερυθρόλευκων στην Ευρωλίγκα, είναι δίχως αμφιβολία ο Nikola Milutinov. Ο Σέρβος γίγαντας φαίνεται να δικαιώνει την επιμονή των ανθρώπων του Ολυμπιακού στο πρόσωπο του, καθώς εδώ και καιρό πραγματοποιεί κυριολεκτικά εξαιρετικές εμφανίσεις. Διανύει ήδη την τέταρτη σεζόν του στο Λιμάνι – επίτευγμα διόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτούμε τον αριθμό των ξένων παικτών που έχουν περάσει στο ίδιο χρονικό διάστημα. Με δύο λόγια: ο Milutinov κατόρθωσε – μέσα από την συνεχή του βελτίωση – να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την ομάδα, καθώς πλέον  σημαντικό κομμάτι του καλοκαιρινού αγωνιστικού σχεδιασμού βασίζεται στις δικές του πλάτες. Μεγάλη υπόθεση.

Μιλώντας για βελτίωση σκέφτηκα πως θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε μαζί ένα μικρό ταξίδι πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 2015, όταν οι San Antonio Spurs τον επέλεξαν στο νούμερο #26 του draft. Ποια ακριβώς στοιχεία διέκριναν τότε επάνω του οι Αμερικάνοι; Που επιβεβαιώθηκαν αλλά και που διαψεύστηκαν; Ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα; Ας ξεκινήσουμε.

  • Athleticism

Παραδοσιακά κάθε scouting report που σέβεται τον εαυτό του εξετάζει πρώτα τα περίφημα αθλητικά προσόντα – ο πρωταγωνιστής μας δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από κανέναν. Το μέγεθος και τα τεράστια άκρα του, τον βοηθάνε να κερδίζει με συνέπεια τις περισσότερες μάχες στο ζωγραφιστό, ενώ τα μυϊκά κιλά που απέκτησε στον Ολυμπιακό του επιτρέπουν να κοντράρει στα ίσια οποιοδήποτε Ευρωπαίο ψηλό. Επιπλέον διαθέτει αρκετά γρήγορα πόδια για τη σωματοδομή του – η περσινές προπονήσεις στην πλευρική ταχύτητα τον επηρέασαν καθοριστικά –  κάτι που σύμφωνα με τους Αμερικανούς αποτελούσε ένα από τα βασικά μειονεκτήματα του παιχνιδιού του. Οι ειδικοί ενδέχεται να τρίβουν σήμερα τα μάτια τους, παρακολουθώντας τον να τρέχει κάθετα το γήπεδο στο transition.

  • Inside Scoring

Στο scouting report τονίζονται δύο βασικά πλεονεκτήματα: η ικανότητα του να ρολάρει σωστά μετά το pick n roll, καθώς και η ευχέρεια του να τελειώνει δύσκολες φάσεις κοντά στην ρακέτα. Νομίζω ότι αμφότερα ισχύουν στο ακέραιο. Μπορεί να μην αποτελεί τον πιο γοργοπόδαρο Center του κόσμου (βασικά λόγου του μεγέθους του), όμως το καλό timing σε συνδυασμό με την υψηλή του τεχνική καλύπτουν και με το παραπάνω την εν λόγω αδυναμία. Σε όλα αυτά οφείλουμε να προσθέσουμε τα τρομερά του screens. Ο Nikola φαντάζει αυτή την στιγμή ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς screeners της Γηραιάς Ηπείρου – ο τρόπος που ώρες ώρες τοποθετεί το κορμί του σε ανάλογες καταστάσεις, αρκεί για να δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες.

  • Defense

Ο βαθμός του είναι επίσης πολύ καλός στα κομμάτια που αφορούν την προστασία της στεφάνης (rim protection) και την pick n roll άμυνα. Η εξέλιξη του εδώ τις τελευταίες δύο σεζόν είναι πραγματικά αλματώδης. Ο Σέρβος μετατράπηκε σταδιακά σε έναν τρομακτικό rim protector – αν τύχει να παρακολουθήσετε ξανά τις δύο πρώτες αναμετρήσεις των Πειραιωτών (Χίμκι/Baskonia), θα διαπιστώσετε πως ουσιαστικά απενεργοποιεί ολομόναχος τις εφορμήσεις των επιτιθέμενων guard, φράζοντας εντελώς το οπτικό πεδίο προς το καλάθι. Επιπλέον – όπως υπογραμμίζουν οι Αμερικάνοι – είναι προικισμένος με μια σπάνια αίσθηση του διαθέσιμου χώρου, κατορθώνοντας έτσι να αναχαιτίζει συστηματικά το αντίπαλο pick n roll.

https://streamable.com/ze7rb

Στο παρακάτω βίντεο (από το κανάλι Baskethead στο Youtube) μπορείτε να απολαύσετε τις φοβερές του επιδόσεις απέναντι σε Baskonia και Αρμάνι αντίστοιχα. Εάν συνεχίσει στο ίδιο στιλ, πολύ φοβάμαι ότι η Ευρώπη θα μοιάζει σύντομα υπερβολικά μικρή για να τον κρατήσει.

https://streamable.com/xhn9n

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ