Ολυμπιακός Vs Ομπράντοβιτς: 25 χρόνια ευρωπαϊκής κόντρας (vids)

Ολυμπιακός Vs Ομπράντοβιτς: 25 χρόνια ευρωπαϊκής κόντρας (vids)

Ολυμπιακός και Ομπράντοβιτς. Ομπράντοβιτς και Ολυμπιακός. Μια κόντρα με άρωμα Ευρωλίγκας που κρατάει από το μακρινό 1993, με τον «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» να προηγείται με βραχεία κεφαλή.

Σε ένα λεξικό του μπάσκετ, δίπλα στο επίθετο του επιτυχημένου, θα έμπαινε άνετα το όνομα και η φωτογραφία του Ζέλικο Ομποράντοβιτς. Του κορυφαίου βάση αριθμών προπονητή της Ευρώπης την τελευταία 20ετία, ο οποίος έχει κατακτήσει 9 (!!!) φορές την Euroleague (υπό οποιαδήποτε ονομασία) με τις Παρτιζάν (1992), Μπανταλόνα (1994), Ρεάλ Μαδρίτης (1995), Παναθηναϊκό (’00, ’02, ’07, ’09, ‘11) και Φενέρμπαχτσε, πέρσι το 2017.

Στην πορεία του αυτή, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνάντησε πολλές ομάδες που τον δυσκόλεψαν και μια από αυτές ήταν και ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι είχαν δύο πολύ καλά Ευρωπαϊκά διαστήματα από το 1993 μέχρι και το 1998 και από το 2009 μέχρι και σήμερα, στα οποία είναι ανταγωνιστικοί σε πολύ υψηλό επίπεδο, χαρίζοντας στο μπασκετικό κοινό πολλές αξέχαστες κόντρες με ομάδες του Σέρβου τεχνικού.

Ο Ομπράντοβις βρήκε στο ευρωπαϊκό διάβα του τον Ολυμπιακό κατά σειρά με τις Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε και σε 17 αναμετρήσεις, οι Πειραιώτες έχουν αναδειχθεί νικητές σε 7 από αυτές, την ώρα που ο πολυνίκης Σέρβος επικράτησε σε 10, έχοντας μάλιστα εξαιρετική προϊστορία σε τελικούς και ημιτελικούς «σκοτώνοντας» τον Ολυμπιακό.

Η… γνωριμία έγινε το μακρινό 1994, με τον Ολυμπιακό να συναντά στον Τελικό την Μπανταλόνα του Ζέλικο, με τους Ισπανούς των Μαρτίνεθ, Βιγιακάμπα και Τόμσον να κατακτούν το τρόπαιο με σκορ 59-57 στο Final 4 του Τελ Αβίβ. Την αμέσως επόμενη χρονιά (1995), ο Ομπράντοβιτς άλλαξε ομάδα όχι όμως και συνήθειες. Ξανά Τελικός της Euroleague και ξανά μπροστά του οι ερυθρόλευκοι, οι οποίοι υποκλίθηκαν στην ανωτερότητα των Τζο Αρλάουκας, Άρβιντας Σαμπόνις και της παρέας τους με 73-61, στο Final 4 της Σαραγόσα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ και το 1996 βρήκε μπροστά της τους Πειραιώτες στη φάση των προημιτελικών της διοργάνωσης, επικρατώντας με 2-1 νίκες, για να αποκλειστεί ωστόσο από τον Τελικό του Final 4 από τη μισητή Μπαρτσελόνα.

Από εκεί και πέρα οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι τη σεζόν 2001-2002, με τον Ομπράντοβιτς να βρίσκεται στον αιώνιο αντίπαλο, Παναθηναϊκό. Στα δύο ματς που έγιναν στο πλαίσιο του Top16, ο Ολυμπιακός πήρε μεγάλη νίκη στο ΣΕΦ (92-75) με τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ να κάνει ματσάρα (21π) και τους Φέμερλινγκ (18π/12 ριμπ) και Ντε Μιγκέλ (17π) άξιους συμπαραστάτες. Στο άλλο ματς όμως οι πράσινοι απάντησαν και πήραν την εντός έδρας νίκη με 88-78.

Το format της Euroleague εκείνη την εποχή δεν ευνόησε το σταύρωμα των δύο ομάδων και έτσι στα 13 χρόνια της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό, ο Ζέλικο αντιμετώπισε άλλη μια φορά τον Ολυμπιακό, καταφέρνοντας να τον… πονέσει ξανά. Ήταν τη σεζόν 2008-2009 με τους αιώνιους να κοντράρονται στον πρώτο ημιτελικό του Final 4 του Βερολίνου και τον μετέπειτα εξάστερο να παίρνει τη νίκη με 84-82 σε μία ματσάρα, με την τετράδα Πέκοβιτς (20π), Μπατίστ (19π), Σπανούλη (18π) και Γιασικεβίτσιους (18π) να δίνουν την πρόκριση στον Τελικό. Εκεί όπου κατέκτησε το τρόπαιο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (73-71).

Από εκεί και πέρα, μεταβαίνουμε στο… σήμερα και τις κόντρες του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε, που εμπιστεύθηκε τον «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» για να αρχίσει να δουλεύει επιτέλους σε συνθήκες πρωταθλητισμού. Από τη σεζόν 2013-2014 και μετά λοιπόν, οι δύο τους αναμετρήθηκαν 9 φορές συνολικά, με τους ερυθρόλευκους να έχουν για πρώτη φορά το πάνω χέρι σε κόντρα με ομάδες του Σέρβου, με 5 νίκες έναντι 4 των Τούρκων.

Και εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο… αλλά. Άλλος ένας Τελικός Euroleague μεταξύ Ολυμπιακού και Ομπράντοβιτς και άλλη μια ήττα… Ήταν στις 21 Μαΐου του 2017, όταν η Φενέρ επικράτησε στον Τελικό της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου με 80-64, έχοντας την τριάδα Ούντο, Μπογκντάνοβιτς και Κάλινιτς σε εκπληκτική μέρα. Οι ερυθρόλευκοι μπορεί να είχαν αδειάσει από την υπερπροσπάθεια του ημιτελικού κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (82-78), το Σινάν Ερντέμ να ήταν η έδρα της Φενέρ, αλλά η Ιστορία έγραψε την τρίτη κατάκτηση Euroleague του Ζέλικο κόντρα στον Ολυμπιακό…

Όσον αφορά το παρόν, ο Ολυμπιακός έρχεται από δύο σερί αναμετρήσεις με νίκες (μέσα-έξω) επί των Τούρκων και σίγουρα το κίνητρο και αυτή τη φορά είναι με τη πλευρά των ερυθρόλευκων.Η Φενέρ έρχεται… άνετη με το υπέρ της 5-1 στη Λίγκα και σίγουρα μια ήττα στο κατάμεστο και παλλόμενο σεφ δεν θα φέρει τη συντέλεια. Από την άλλη ο Ολυμπιακός με ρεκόρ στο 3-3 και την ήττα από τον Παναθηναϊκό ακόμα νωπή, θα θέλει να δώσει τις δικές του απαντήσεις μπροστά στο πάντα απαιτητικό κοινό του.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ