Ανάλυση: Στο  μικροσκόπιο η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπαρτσελόνα

Ανάλυση: Στο μικροσκόπιο η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπαρτσελόνα

Σε αντίθεση με τα ματς μακριά από το ΟΑΚΑ, όπως φάνηκε και με τη Μπασκόνια, ο Παναθηναϊκός στην έδρα του βγάζει στοιχεία που τον οδηγούν σε νίκες.

Από το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς ο οργανισμός του Παναθηναϊκού φαντάζει ως ένα μπασκετικό ασανσέρ – αποδίδει εξαιρετικά στο φιλόξενο κάστρο της Αθήνας, ενώ φαίνεται να χάνει την ταυτότητας της, όταν υποχρεώνεται να αγωνιστεί εκτός έδρας. Το σενάριο είναι πλέον λίγο πολύ προβλέψιμο και δυστυχώς δεν αποτελεί αποκλειστικό φαινόμενο της τρέχουσας σεζόν. Αναπαράγεται σταθερά εδώ και τουλάχιστον μια τριετία.

Το βράδυ της Τρίτης η πράσινη μετοχή παρουσίαζε ανοδικές διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα ο σύλλογος  – με την βοήθεια της ψυχολογικής ασφάλειας που του προσφέρει το κλειστό του ΟΑΚΑ – να κατορθώσει να κάμψει σχετικά εύκολα την αντίσταση της Barcelona και να εδραιώσει εκ νέου την θέση του στα υψηλά πατώματα την βαθμολογίας. Οι Μπλαουγκράνα μπορεί να πελαγοδρομούν τα τελευταία έτη, όμως παραμένουν ένα μαχητικό σύνολο που θα παλέψει μέχρις εσχάτων για την συμμετοχή στην τελική οκτάδα της διοργάνωσης. Τέτοιου είδους νίκες – απέναντι δηλαδή σε ομάδες με παρόμοιους στόχους, έχουν πάντοτε μεγαλύτερη σημασία.

Το Τριφύλλι ευτύχησε να έχει σε σπουδαία βραδιά τον Stephane Lasme, ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση από την ημέρα που αποφάσισε να επιστρέψει στα μέρη μας. Με οδηγό την καταπληκτική ομαδική άμυνα, οι παίκτες του Javi Pascual κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τα βασικότερα Ισπανικά όπλα, δυσχεραίνοντας έτσι την σύνδεση των αντιπάλων με το καλάθι. Τα χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο του Καταλανού τεχνικού μετά την λήξη του αγώνα, είναι από αυτήν την άποψη απολύτως δικαιολογημένο.

Το δίδυμο Lasme/Gist κατόρθωσε επιτέλους να περιορίσει κάπως την δράση των αντίπαλων ψηλών (ειδικά του Tomic), ενώ συνολικά ο Παναθηναϊκός κέρδισε για πρώτη  φορά τόσο εμφατικά την μάχη του rebound (42-30 υπέρ του). Τα δύο αυτά στοιχείο (άμυνα/rebound) αποτελούν δίχως αμφιβολία εχέγγυα σταθερότητας, ενόψει της απαιτητικής συνέχειας.

Για τον Stefan Lasme

Η παρουσία του Καμπονέζου Center ήταν καταλυτική για την εξέλιξη της αναμέτρησης. Ο τύπος βρισκόταν απλώς παντού σε άμυνα και επίθεση, αποτελώντας ένα δυσεπίλυτο γρίφο για τον Svetislav Pesic.

https://streamable.com/9c8n5

Στην παρακάτω φάση παρατηρούμε ότι λαμβάνει χώρα μια αντιστροφή ρόλων – συνήθως ο Lasme αναλαμβάνει να στήσει κάποια flare screen και οι Lojeski/Langford τα χρησιμοποιούν ώστε να εκτελέσουν. Η Barcelona δείχνει να εκπλήσσεται από την συγκεκριμένη διαφοροποίηση, με αποτέλεσμα ο Stephane να σουτάρει εντελώς ελεύθερος.

https://streamable.com/b0vas

Το μενού περιείχε επίσης παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο – κάτι που ο Παναθηναϊκός πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να επιδιώκει συχνότερα, δεδομένης της αδυναμίας του στο μακρινό σουτ και της προβλεψιμότητας της επίθεσης του.

https://streamable.com/bk85r

Για τον Deshaun Thomas

Η καλοκαιρινή απόκτηση του Αμερικανού forward αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από μεγάλη μερίδα των φιλάθλων, οι οποίοι ίσως περίμεναν κάτι καλύτερο για την στελέχωση της θέσης 4. Σε κάθε περίπτωση ο Thomas μοιάζει μέχρι στιγμής να τα καταφέρνει περίφημα, καθώς έχει εξελιχθεί στον πιο σταθερό παίκτη του Τριφυλλιού στο κομμάτι της επίθεσης

https://streamable.com/0kjqp

Εδώ διαβάζει εξαιρετικά την άμυνα και το επικείμενο double team και πασάρει εγκαίρως στον Gist. Στην συνέχεια οι Πράσινοι κυκλοφορούν ταχύτατα την μπάλα στην περιφέρεια και ο Θανάσης ευστοχεί ανενόχλητος για τρεις. Εντυπωσιακή πραγματικά επίθεση.

https://streamable.com/9s60d

Αμέσως μετά έχουμε μια άρτια εκτελεσμένη παραλλαγή της περίφημης Horns Offense. Προσέξτε την πανέξυπνη κίνηση του Thomas – μετά το αρχικό Hand off με τον Lekavicius προσποιείται πως θα στήσει ένα pin down screen για τον Παππά. Την ύστατη στιγμή αλλάζει κατεύθυνση και ανεβαίνει στην περίμετρο με την βοήθεια του screen από τον Gist, αφήνοντας κυριολεκτικά στον τόπο τον προσωπικό του αντίπαλο.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ