Ανάλυση: Στο μικροσκόπιο η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ (vids)

Ανάλυση: Στο μικροσκόπιο η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ (vids)

To10.gr αναλύει την σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στη Ρεάλ και την απόδοση των Σπανούλη και Γκος που ήταν καθοριστική για την έκβαση του αγώνα.

Το βράδυ της Πέμπτης το σκηνικό είχε στηθεί με απολύτως γνώριμο τρόπο για τον Ολυμπιακό. Οι δύο κολλητές ήττες από τον Παναθηναϊκό οδήγησαν τον οργανισμό στην πρώτη σοβαρή κρίση της φετινής σεζόν – οι επιλογές του coach Blatt άρχισαν να αμφισβητούνται, ενώ οι μπασκετμπολίστες έγιναν αντικείμενο δριμείας κριτικής από αναλυτές και φιλάθλους. Φυσικά μεσολάβησε το σπουδαίο διπλό στο Μόναχο – παρόλα αυτά το αποτέλεσμα του εν λόγω παιχνιδιού αντιμετωπίστηκε (κακώς) από τους περισσότερους, ως κάτι περίπου αναμενόμενο. Η αναμέτρηση βέβαια κόντρα στην πανίσχυρη Ρεάλ διέθετε εκ προοιμίου αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Αποτελούσε μια χρυσή ευκαιρία για την επιστροφή στην κανονικότητα – μια αφορμή για να επανέλθει η πίστη στο αρχικό σχέδιο. Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι αποκλειστικά για λαϊκή κατανάλωση – αλίμονο στις ομάδες που επηρεάζονται από τα πρωτόγονα ένστικτα της ψυχολογίας των μαζών. Το μόνο κακό είναι ότι συχνά οι αθλητές αναγκάζονται να υπομείνουν πολύ μεγαλύτερη εξωτερική πίεση, από αυτή που αληθινά αντιστοιχεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες η νίκη επί της Βασίλισσας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους Ερυθρόλευκους – τους επιτρέπει να σωπάσουν (προς το παρόν) τις Κασσάνδρες και να αφοσιωθούν με ηρεμία, στην βελτίωση της αγωνιστικής τους απόδοσης. Οι δηλώσεις του David Blatt στην συνέντευξη τύπου νομίζω πως είναι ενδεικτικές: «Είμαστε στη διαδικασία να φτιάξουμε μια πραγματικά καλή ομάδα. Μπορεί να θέλετε να γίνουν όλα γρήγορα και όλοι να βρουν τον ρόλο τους. Πρέπει να περάσεις από την φωτιά και καμιά φορά να καείς για να μάθεις τι πρέπει να κάνεις». Τροφή για σκέψη.

Η αλλαγή δέρματος που συντελείται φέτος στο Λιμάνι οπωσδήποτε θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Ο Nikola Milutinov έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας με μία μόνο φράση: «Προσπαθούμε να παίξουμε πιο γρήγορα και πιο επιθετικά». Πράγματι ο Ολυμπιακός αναπτύσσεται ένα κλικ πιο γρήγορα σε σχέση με πέρσι (pace = 68,8 πέρσι/69,9 φέτος), ενώ παράλληλα παρουσιάζουν ένα αρκετά διαφοροποιημένο πρόσωπο επιθετικά.

Δείτε λίγο το χρονόμετρο σε όλες αυτές τις φάσεις. Οι Πειραιώτες επιτίθενται συγκροτημένα (και προφανώς στοχευμένα) σε καταστάσεις early offense. Η ταχύτητα δεν κρίνεται μονάχα από το πόσο θα τρέξεις στον αιφνιδιασμό, μετά πχ. από κάποιο κλέψιμο. Αφορά επίσης και την αργή ή γρήγορη εξέλιξη των δράσεων στο μισό γήπεδο – οι παίκτες του Blatt δείχνουν να αισθάνονται ολοένα και πιο άνετα μέσα στο εν λόγω πλαίσιο. Το καταμαρτυρούν άλλωστε και οι ταχύτατες αντιδράσεις τους, μόλις υποδεχτούν την μπάλα.

Για τον Βασίλη Σπανούλη

Για τον αρχηγό των Ερυθρολεύκων τα έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν και πιθανότατα, θα μας αναγκάσει να ασχοληθούμε ξανά μαζί του στο εγγύς μέλλον. Η φοβερή του απόδοση, ουσιαστικά κλείδωσε την νίκη για τους γηπεδούχους.

Θα ήθελα να σταθούμε περισσότερο στην τρίτη φάση. Ο Σπανούλης κόβει προς την περιοχή του elbow, χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά screen από Milutinov/Παπανικολάου/Πρίντεζη. Εντυπωσιακή αλληλουχία δράσεων, η οποία επιβραβεύεται με ένα εύστοχο τρίποντο.

Για τον Goss

Ο βραχύσωμος Αμερικανός guard πραγματοποίησε την καλύτερη του φετινή εμφάνιση στην διοργάνωση, ξεδιπλώνοντας στο παρκέ του ΣΕΦ το σύνολο των πλούσιων αρετών του. Μπορεί μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα να ήταν λίγος για το υψηλό επίπεδο (σύμφωνα με κάποιους), όμως κόντρα στην Ρεάλ η παρουσία του έμελλε να αποδειχτεί καταλυτική. Πέρα από την πλάκα ο πρωτάρης στην διοργάνωση Goss, σκοράρει κατά μέσο όρο 10 πόντους, ενώ μοιράζει και 4 assists. Διόλου άσχημα. Ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω φωτογραφία που καταδεικνύει μέσω προηγμένων στατιστικών, το πόσο πολύτιμος είναι.

Για το τέλος, ίσως η καλύτερη τακτικά επίθεση του Ολυμπιακού στην συγκεκριμένη αναμέτρηση. Ο Strelnieks λειτουργεί ως βασικός χειριστής – αρχικά κλείνεται και σταματάει την ντρίπλα. Ο Μπόγρης του προσφέρει στήριγμα και του επιστρέφει την μπάλα. Στην συνέχεια πασάρει υπέροχα στον Leday μετά το short roll.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ