Ανάλυση: Η επιστροφή του Ζέλικο και το «πρέπει» του Παναθηναϊκού (vid)

Ανάλυση: Η επιστροφή του Ζέλικο και το «πρέπει» του Παναθηναϊκού (vid)

Ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν την Φενέρ τόσο πετυχημένη και τι μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός απόψε για να πάρει μια απαραίτητη νίκη.

Στην Ευρωλίγκα γίνεται ένας κανονικός χαμός. Οι αγωνιστικές περνούν, όμως οι εκπλήξεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Για παράδειγμα μόλις χθες η Μπαρτσελόνα έχασε από την Μπουντούτσνοστ. Τεράστια ζημιά. Ο ανταγωνισμός στo Ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει ανέβει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε στροφή. Οι οργανισμοί που θεωρητικά κυνηγάνε το πλεονέκτημα έδρας, δεν φαίνεται να έχουν πλέον πολλά περιθώρια για κακές βραδιές και ατυχή αποτελέσματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει το βράδυ την πανίσχυρη Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η αναμέτρηση γίνεται στην Αθήνα – κατά συνέπεια αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα για τους γηπεδούχους. Οι Πράσινοι πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουν – μην ξεχνάτε πως μετράνε ήδη μια ήττα εντός από την Ζαλγκίρις, ενώ ο εκτός έδρας απολογισμός τους κρίνεται μάλλον φτωχός. Σε όλα αυτά προσθέστε και το εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα, που είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου – κατάσταση μοιάζει οριακή. Ας εξετάσουμε μαζί τον αποψινό αντίπαλο του Τριφυλλιού.

Η Φενέρ αντιπροσωπεύει τις ιδέες που πρεσβεύει τόσα χρόνια ο προπονητής της, γύρω από το άθλημα. Αγωνίζεται στον χαμηλότερο ρυθμό της διοργάνωσης (pace = 67,1) – ο Ζέλικο δεν ήταν ποτέ λάτρης του ανοιχτού γηπέδου. Προτιμά οι μπασκετμπολίστες του να εξαντλούν τα 24 δευτερόλεπτα της επίθεσης, ψάχνοντας με υπομονή το ελεύθερο σουτ, παρά να αναζητήσει την πιθανότητα να πιάσει την αντίπαλη άμυνα απροετοίμαστη. Έχει τεράστια αυτοπεποίθηση (φυσικά δικαιολογημένη) στην ικανότητα του να διαβάζει τα παιχνίδια. Άμεσο παράγωγο αυτής της διαδικασίας είναι η τρομερή της ευστοχία – βρίσκεται στην κορυφή της λίγκας στις κατηγορίες efg%= 62,1% (σταθμισμένη ευστοχία) και TS%= 65,8%. Το True Shooting Percentage είναι ένα προηγμένο στατιστικό που σταθμίζει τα διαφορετικά είδη σουτ (δίποντα, τρίποντα, ελεύθερες βολές) και συμπεραίνει πόσοι περίπου πόντοι παράγονται σε κάθε προσπάθεια. Αμφότερα τα νούμερα είναι ιδιαίτερα υψηλά – η ακρίβεια εκτέλεσης θυμίζει ελεύθερο σκοπευτή.

Οι Τούρκοι έχουν εκπαιδευτεί να εκμεταλλεύονται συστηματικά, κάθε miss match που δημιουργείται από το τεράστιο μέγεθος που διαθέτουν σαν ομάδα. Κατά κύριο λόγο, τα εν λόγω miss match αφορούν το Post – εκεί άλλωστε καταλήγει ένα μεγάλο μέρος των επιθέσεων τους. Πολύ λογικά λοιπόν κατατάσσονται πρώτοι στην συγκομιδή πόντων, καθώς σκοράρουν 126,4 πόντους ανά 100 κατοχές (OffRtg). Βέβαια δεν περιορίζονται μονάχα στο Post – αντιδρούν έγκαιρα στα ενδεχόμενα double teams και με όπλο την ταχύτατη κυκλοφορία της μπάλας, παράγουν ελεύθερα περιφερειακά σουτ.

Ο Ντουβερίογλου πασάρει σωστά προς τα έξω (η άμυνα έχει μαζευτεί κοντά του) και έπειτα όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Η στατιστική μας παρουσιάζει μια ιδιαίτερα ισορροπημένη επιθετική λειτουργία. Η Φενέρ σκοράρει το 52,4% των πόντων της με δίποντα και το 30,8% από την γραμμή των τριών πόντων. Το υπόλοιπο αφορά τις ελεύθερες βολές (16,9%).

Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό αντικατοπτρίζεται στα συστατικά στοιχεία των πεντάδων του. Οι καλές αμυντικές του πεντάδες, δυσκολεύονται αφάνταστα στην επίθεση, εξαιτίας της αδυναμίας τους να τεντώσουν τις αποστάσεις στο παρκέ με την βοήθεια του μακρινού σουτ. Από την άλλη παίκτες όπως οι Λοτζέσκι/Λάνγκφορντ – οι οποίο διακρίνονται στο τρίποντο – θα αποτελέσουν εύκολους στόχους στο Post για τον Ομπράντοβιτς. Νομίζω ότι τα double teams είναι αυτή την φορά κακή ιδέα για τον ελληνικό σύλλογο. Ο τρόπος που κυκλοφορεί την μπάλα ο αντίπαλος, θα απενεργοποιήσει μάλλον εύκολα τις αμυντικές περιστροφές. Οι Πράσινοι πρέπει να δοκιμάσουν να κερδίσουν τον αγώνα μέσω της επίθεσης – οφείλουν κατά την γνώμη μου να τρέξουν όσο περισσότερο μπορούν στον αιφνιδιασμό, αποφεύγοντας το μισό γήπεδο και βγάζοντας την Φενέρ από τον ρυθμό που της αρέσει να παίζει. Επιπλέον οι αθλητές του Πασκουάλ πρέπει να προετοιμαστούν για μια μάχη πεζοδρομίου. Είναι πολύ πιθανό το ματς να οδηγηθεί στις επαφές και στο παιχνίδι με πλάτη – επομένως πρέπει να προσπαθήσουν να κλειδώσουν το ζωγραφιστό, σπρώχνοντας τους Τούρκους προς την περίμετρο. Ο Καταλανός είναι σχεδόν υποχρεωμένος να τζογάρει με κάποια σουτ τριών πόντων, ώστε να διατηρήσει την ακεραιότητα του αμυντικού πλέγματος που θα είναι απλωμένο γύρω από την ρακέτα. Αναμένεται μάχη μέχρις εσχάτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ