Ανάλυση: Παναθηναϊκός VS Fener

Ανάλυση: Παναθηναϊκός VS Fener

Η κακή άμυνα ως όχημα αυτοκαταστροφής.

Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε απέναντι στην Fener και πλέον το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας, αρχίζει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το ΟΑΚΑ. Είναι σαφές ότι το αγωνιστικό τμήμα του συλλόγου, διανύει μια περίοδο παρατεταμένης αγωνιστικής κρίσης – οι Πράσινοι έπεσαν στην 8η θέση της βαθμολογίας, ενώ έχουν ακόμα να αντιμετωπίσουν τις Real/Cska πριν το τέλος του πρώτου γύρου.

Η ελληνική ομάδα πρέπει πρώτα από όλα να φροντίσει να βελτιώσει την εικόνα της στο γήπεδο, αφήνοντας στην άκρη τους υπολογισμούς – άλλωστε μεσολαβούν αρκετοί μήνες μέχρι να φτάσουμε στον Μάιο. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για απώλειες εντός έδρας – το Τριφύλλι μετράει ήδη δύο ήττες φέτος, την στιγμή που ο απολογισμός του στην Αθήνα την τελευταία διετία είναι 27-1. Η κατάσταση μοιάζει οριακή.

Πριν τον αγώνα συζητούσαμε πως πιθανότατα ο Ομπράντοβιτς θα επιλέξει να χτυπήσει τις αμυντικές αδυναμίες των γηπεδούχων στο Post. Φυσικά δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά τον τροχό. Με βάση όμως την εν λόγω διαπίστωση, αναφέραμε ότι πιθανότατα τα double teams και οι ταυτόχρονες αμυντικές περιστροφές, ίσως να μην αποτελούν την καλύτερη ιδέα απέναντι στους Τούρκους – η ικανότητα της Fener στην κυκλοφορία της μπάλας δεν επιτρέπει καμία ασυνεννοησία, κανένα λάθος στα αντίπαλα μετόπισθεν. Όπερ και εγένετο.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε άθλια άμυνα – όποτε ενεργοποιούσε αμυντικές βοήθειες, οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν ελεύθερο σουτ. Οι τοποθετήσεις ορισμένων παικτών του στον χώρο (Καλάθης/Langford/Μήτογλου/Βουγιούκας στο βίντεο), κυριολεκτικά συνιστούν παράδειγμα προς αποφυγή. Αυτές οι φάσεις κόστισαν κρίσιμους πόντους, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της αναμέτρησης. Οι αντιδράσεις στον πάγκο είναι θεωρώ ενδεικτικές.

Η πλάκα είναι ότι όποτε ο Pascual έδινε εντολή για μονή άμυνα, οι μπασκετμπολίστες του ανταποκρίθηκαν καλύτερα, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών. Ο Langford κέρδισε ένα επιθετικό φάουλ από τον Kalinic, οι Lojeski/Thomas ανάγκασαν τους αντιπάλους τους να αστοχήσουν ή να βγάλουν την μπάλα στην περιφέρεια. Εννοείται πως δέχτηκαν και μερικά καλάθια (ορισμένα τυχερά), όμως το συνολικό ζύγι έγερνε ελαφρά προς το μέρος τους. Το πιο ανησυχητικό νούμερο δεν είναι οι 36 πόντοι που κατόρθωσε να σημειώσει η τριάδα Meli/Vesely/Λοβέρν, αλλά αντίθετα οι 13 assists. Οι «Τούρκοι» ψηλοί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις κακές περιστροφές των Πρασίνων, δημιουργώντας πολλά ελεύθερα σουτ για τους συμπαίκτες τους.

Το τελειωτικό χτύπημα για τους γηπεδούχους ήρθε από την περίμετρο – η Fener σούταρε με το αδιανόητο 61,9% στα τρίποντα, μια επίδοση τόσο εξωπραγματική που ενδεχομένως να μην επαναληφθεί ξανά μέσα στην σεζόν. Πολλές προσπάθειες ήταν εντελώς αμαρκάριστες – παρόλα αυτά οι φιλοξενούμενοι ευστόχησαν και σε κάποια σουτ, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν εκτός προγράμματος. Τα 4/5 τρίποντα του Kalinic εντάσσονται πανεύκολα σε αυτήν την κατηγορία. Ξέρετε πολλές φορές στο μπάσκετ (όπως και στην κανονική ζωή), μπορεί να αποδειχτείς εκ του αποτελέσματος λάθος, για τους σωστούς όμως λόγους.

Ο Καταλανός προπονητής έστελνε βοήθεια στο Post από έναν σουτέρ του 25% (σαν τον Σέρβο wing) – η τακτική είναι σωστή ανεξαρτήτως κατάληξης. Αν η αναμέτρηση επαναλαμβανόταν αύριο, τότε θα έπρεπε να ακολουθηθεί ακριβώς ο ίδιος δρόμος. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την συνολική εμφάνιση του συλλόγου και το γεγονός, πως έκανε ελάχιστα πράγματα στα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού για να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες την νίκη. Ο πρώτος σταθμός στο μονοπάτι της αγωνιστικής ανάκαμψης, είναι δίχως αμφιβολία η βελτίωση στα μετόπισθεν. Ας ξεκινήσουμε από εκεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ