Ανάλυση Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός: Επικίνδυνη αποστολή για τους Ερυθρόλευκους (vids)

Ανάλυση Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός: Επικίνδυνη αποστολή για τους Ερυθρόλευκους (vids)

Το10.gr αναλύει την αποψινή μάχη του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα, για την 13η αγωνιστική της Ευρωλίγκας - Που θα κριθεί η αναμέτρηση, τα όπλα και τα αδύνατα σημεία των δύο «μονομάχων».

Ολυμπιακός εναντίον Barcelona λοιπόν, σε ένα κλασικό και αγαπημένο Ευρωπαϊκό ντέρμπυ. Μετά την σπουδαία επικράτηση επί της Εφές, οι Ερυθρόλευκοι εξακολουθούν να αναζητούν την πολυπόθητη σταθερότητα στην απόδοση τους, η οποία θα τους επιτρέψει να χτίσουν ένα σερί συνεχόμενων επιτυχημένων αποτελεσμάτων και να παραμείνουν με αυτόν τον τρόπο στο κατόπι των Τούρκων. Άλλωστε ο ελληνικός σύλλογος βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία εκμάθησης της καινούριας φιλοσοφίας που πρεσβεύει ο David Blatt, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διασφαλίσει τον μεγάλο στόχο του πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs. Απαιτείται σταθερός βηματισμός και πάνω από όλα, αλύγιστη πίστη στο αγωνιστικό project. Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής είναι έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η αποστολή στην Βαρκελώνη είναι σίγουρα επικίνδυνη, αλλά σε καμία περίπτωση αδύνατη. Οι γηπεδούχοι έχουν εισέλθει εδώ και δύο σεζόν σε μια επίπονη διαδικασία rebuild και δεν θυμίζουν σε τίποτα, το πανίσχυρο σύνολο που θαυμάζαμε πριν αρκετό πλέον καιρό στα γήπεδο της Ευρωλίγκας. Είναι χαρακτηριστικό πως διακηρυκτικά, η διοίκηση αποσκοπεί απλώς στην συμμετοχή στην postseason – δεν γίνεται λόγος ούτε για Final 4, ούτε για είσοδο στην τετράδα. Φαίνεται ότι οι αποτυχίες των τελευταίων χρόνων, ανάγκασαν τους ανθρώπους του οργανισμού να δουν επιτέλους την πραγματικότητα κατάματα. Με δύο λόγια: Ο Ολυμπιακός αντιπροσωπεύει την καλύτερη ομάδα. Μένει φυσικά να το αποδείξει και στο παρκέ.

Που περιμένουμε να κριθεί η αναμέτρηση; Οι προβλέψεις είναι κομματάκι δύσκολες, καθώς οι Καταλανοί παρουσιάζουν τεράστια αστάθεια στις επιδόσεις τους από παιχνίδι σε παιχνίδι. Διαθέτουν την έκτη αποτελεσματικότερη άμυνα (DefRtg=98,5), όμως μόλις την 13η αποδοτικότερη επίθεση (OffRtg=94,5) – μάλιστα υποπίπτουν σε λάθος στο 15,5% των συνολικών κατοχών τους, ένα νούμερο που τους τοποθετεί στην χειρότερη πεντάδα της συγκεκριμένης λίστας. Η επιστροφή του τραυματία Hanga βελτίωσε ακόμα περισσότερο τα μετόπισθεν, όμως η επιθετική τσαπατσουλιά δεν διορθώνεται από την μια μέρα στην άλλη. Επομένως το πρώτο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ο μεγάλος αριθμός λαθών – οι Πειραιώτες οφείλουν να ασκήσουν πίεση στα αντίπαλα guard, δυσχεραίνοντας με αυτόν τον τρόπο την μεταβίβαση της μπάλας.

Η Barcelona είναι τέταρτη από το τέλος στην κατηγορία του efg% = 51,7% (σταθμισμένη ευστοχία) – αντιμετωπίζει δηλαδή ζητήματα στον τομέα του σκοραρίσματος. Σημαντικό μέρος της επιθετικής της ανάπτυξης περνάει από τα χέρια του διδύμου Seraphin/Tomic. Ο Pesic προσπαθεί διαρκώς να εκμεταλλευτεί τα φοβερά τελειώματα του Γάλλου Center μετά το pick n roll, παράλληλα με την ικανότητα του στο Post. Ο τύπος είναι τρομακτικά αθλητικός και υπερβολικά δυνατός για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο Nikola Milutinov αναμένεται να έχει αρκετή δουλειά –ίσως ο Blatt πρέπει να επιστρατεύσει double teams σε επιλεγμένα σημεία του αγώνα, ώστε να τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση του θηριώδη Seraphin.

Από την άλλη ο Tomic γίνεται περισσότερο απειλητικός, όταν επιλέγει να φορέσει τον μανδύα του δημιουργού. Οι High Low συνεργασίες του και οι πάσες του μέσω του περίφημου short roll, εκτελούνται με τόση ακρίβεια που θυμίζουν κανονικό ελεύθερο σκοπευτή. Οι Ερυθρόλευκοι πρέπει οπωσδήποτε να απενεργοποιήσουν την σύνδεση του Κροάτη με τους συμπαίκτες του.

Τέλος υπάρχει και το κεφάλαιο του κάπως παρεξηγημένου Thomas Heurtel. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν είναι τόσο κακός – απλώς αντιπροσωπεύει έναν «win more» μπασκετμπολίστα. Είναι καταπληκτικός όταν η ομάδα του κυριαρχεί στην αναμέτρηση –αντίθετα αντιδρά άσχημα στην πίεση, είναι επιρρεπής στο λάθος (2,5 ανά αγώνα) και συνηθίζει να επιδίδεται σε αμφισβητήσιμες ατομικές προσπάθειες, μόλις τα γάλατα σφίξουν. Εάν ο Ολυμπιακός κατορθώσει να τον βγάλει από τον ρυθμό του και να του χαλάσει το μυαλό, τότε θα έχει πραγματοποιήσει ένα καθοριστικό βήμα προς την κατάκτηση της πολυπόθητης νίκης.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ