Θες νίκη στη Μαδρίτη; Έτσι θα την πάρεις…

Θες νίκη στη Μαδρίτη; Έτσι θα την πάρεις…

To10.gr αναλύει και εξηγεί τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός για να έχει ελπίδες κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον καθοριστικό παράγοντα «άμυνα».

Ο μπασκετικός πόλεμος ενάντια στους Ισπανούς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς σήμερα είναι η σειρά του Παναθηναϊκού να δοκιμαστεί με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης. Η αποστολή σαφώς εμπεριέχει υψηλό βαθμό δυσκολίας – η Βασίλισσα αποτελεί δίχως αμφιβολία μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, ενώ η αναμέτρηση διεξάγεται στην έδρα της. Επιπλέον προέρχεται από μια αναπάντεχη ήττα στην εγχώρια λίγκα κόντρα στην ουραγό Μπρέογκαν, γεγονός που ενδέχεται να πλήγωσε σε μεγάλο βαθμό τον υπέρμετρο εγωισμό της. Ο Pablo Laso έσπευσε αμέσως να δηλώσει, ότι η αναμέτρηση απέναντι στους Πράσινους θα είναι ολότελα διαφορετικό. Ο σοφός λαός μας αναφέρει, πως το πληγωμένο θηρίο είναι πάντοτε και το πιο επικίνδυνο. Μέχρι φυσικά να υποκύψει στα τραύματα του.

Σε αυτό βέβαια το επίπεδο, οι σύλλογοι δεν συνηθίζουν να άγονται και να φέρονται από τα συναισθήματα τους. Ο Παναθηναϊκός αναζητά διακαώς μια αληθινά καλή εμφάνιση, η οποία θα τον βοηθήσει να αποβάλλει – έστω και προσωρινά – το κλίμα απογοήτευσης και ανησυχίας που έχει κυριεύσει το εσωτερικό του οργανισμού. Στο δευτεριάτικο ματς με τον ΠΑΟΚ η απόδοση του ήταν μετά από και καιρό εξαιρετική, όμως προφανώς απαιτείται συνέχεια. Ξέχωρα από την νίκη, το πραγματικό διακύβευμα του προσεχούς χρονικού διαστήματος για τον Javi Pascual, είναι να κατορθώσει να ανανεώσει την πίστη των εμπλεκόμενων μερών στο αγωνιστικό project. Δεν έγινα όλα λάθος το καλοκαίρι στο ΟΑΚΑ.

Τα καλά νέα είναι ότι το Τριφύλλι δεν έχει ουσιαστικά τίποτα να χάσει – κανένας δεν θα ασκήσει κριτική, εάν δεν καταφέρει αν κερδίσει την Ρεάλ στην Ισπανία. Τα κακά είναι πως κατά την άποψη μου, η Βασίλισσα δεν ταιριάζει καθόλου στο μπασκετικό προφίλ της ελληνικής ομάδας. Οι Μαδριλένοι αγωνίζονται στο δεύτερο υψηλότερο pace της Ευρωλίγκας – παράγουν 73 περίπου κατοχές σε κάθε παιχνίδι, την στιγμή που ο αντίπαλος δεν φημίζεται ακριβώς για τις έγκαιρες επιστροφές του. Οι Πράσινοι πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξουν τον ρυθμό και να μην τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν στο ανοιχτό γήπεδο – κάτι που μας οδηγεί στην αμέσως επόμενη διαπίστωση.

Για να κοντρολάρεις τον ρυθμό, εκτός από σωστή χρήση των φάουλ οφείλεις αναγκαστικά να προστατέψεις πάση θυσία το αμυντικό rebound. Το δίδυμο Lasme/Gist θα αναλάβει να κρατήσει τους ψηλούς των γηπεδούχων μακριά από την ρακέτα, όμως η ευθύνη των box outs είναι συλλογική. Η μάχη των αιθέρων θα είναι καθοριστική.

Επιπλέον υπάρχει το ζήτημα του τριπόντου. Η Ρεάλ εκτελεί 28 μακρινά σουτ ανά αγώνα (3η θέση), επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αξιοθαύμαστη σταθερότητα στα ποσοστά της (40,2%/4η θέση). Ο Laso φροντίζει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους σεσημασμένους σουτέρ που έχει μαζέψει στην Μαδρίτη, τρέχοντας διαρκώς plays που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό screen μακριά από την μπάλα. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Παναθηναϊκός πρέπει να χρησιμοποιήσει το miss match στο Post ως δόλωμα – να οδηγήσει δηλαδή τις επιθέσεις των γηπεδούχων, σε παιχνίδι με πλάτη κοντά στο καλάθι. Για να το πετύχει, χρειάζεται υποχρεωτικά να ακολουθήσει την τακτική των αλλαγών σε όλα ανεξαιρέτως τα screen – σε καμία περίπτωση δεν έχει την πολυτέλεια να ρισκάρει στον τομέα του σουτ τριών πόντων, καθώς αν ζεσταθούν παίκτες όπως οι Γιούλ/Carroll, τότε τα πράγματα αυτομάτως δυσκολεύουν πολύ. Για παράδειγμα δείτε παρακάτω τον τρόπο με τον οποίο αμύνεται η Χίμκι (από το κανάλι του coach Καλογερόπουλου).

Έχουμε μια κλασική floppy action – ο Γιούλ γίνεται κάτοχος της μπάλας στην περίμετρο, χρησιμοποιώντας το screen του Randolph. Προσέξτε τι γίνεται κάτω από την στεφάνη. Ο Taylor μετά την επαναφορά διαθέτει δύο επιλογές: το μονό screen του Tavares ή το διπλό των Causer/Randolph. Αποφασίζει να κινηθεί προς την πλευρά των τελευταίων – οι Ρώσοι το αντιλαμβάνονται εγκαίρως και αλλάζουν στο τελικό screen. Φυσικά δημιουργείται miss match στο Post – άλλωστε στο μπάσκετ, πάντα παραχωρείς κάτι στον αντίπαλο. Εννοείτε πως απαιτείται απόλυτη συγκέντρωση και αδιάκοπη επικοινωνία στα μετόπισθεν, για να παρακολουθήσεις τις κινήσεις των αθλητών της Βασίλισσας μακριά από την μπάλα. Οι Πράσινοι μπορούν να το καταφέρουν – δεν είναι τυχαίο ότι διαθέτουν την τρίτη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (DefRtg=95,6).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ