Το Ολυμπιακός Vs Barcelona στο μικροσκόπιο (vids)

Το Ολυμπιακός Vs Barcelona στο μικροσκόπιο (vids)

Τα κατορθώματα των Milutinov/LeDay και το φοβερό δεύτερο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα από την Barcelona. Το γράφαμε χθες πολύ πριν την έναρξη του αγώνα, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Φυσικά δεν έχει πολλή σημασία τι ακριβώς πιστεύουμε εμείς – το γήπεδο αποτελεί πάντα τον καθρέπτη. Εντός των τεσσάρων γραμμών του λοιπόν, οι Ερυθρόλευκοι κατέκτησαν μια πραγματικά σπουδαία και πανάξια νίκη, η οποία τους τοποθετεί πλέον καθαρά σε τροχιά τετράδας. Μεγάλη υπόθεση για έναν οργανισμό, που ξεκίνησε το καλοκαίρι ένα ολότελα καινούριο εγχείρημα.

Βέβαια κατά την ταπεινή μου γνώμη, το κυρίαρχο στοιχείο που οφείλουμε να κρατήσουμε από όλα αυτά είναι ποιοτικά διαφορετικό. Το τελευταίο διάστημα ο σύλλογος φαίνεται πως αρχίζει να αφομοιώνει τους βασικούς άξονες της αγωνιστικής φιλοσοφίας του David Blatt – το εισαγωγικό κομμάτι της ύλης, μοιάζει σιγά σιγά να ολοκληρώνεται και ο απολογισμός, είναι κάτι παραπάνω από θετικός. Οι Πειραιώτες κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία, μια σειρά από τεστ αυξημένης δυσκολίας – οι τέσσερις εκτός έδρας νίκες σε επτά αγώνες, συνιστούν μια τρομερή επίδοση. Τα μαθήματα λογικά θα συνεχιστούν, μετά το τέλος του πρώτου γύρου. Μέχρι τότε όμως έχουμε καιρό.

Οι μάχες των ψηλών

Στο κείμενο ανάλυσης της Barcelona, περιγράφαμε τον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι μονομαχίες στις δύο ρακέτες. Παρόλα αυτά, είμαι υποχρεωμένος να ομολογήσω ότι δεν περίμενα τόσο μονόπλευρη κατάληξη. Οι Seraphin/Tomic δεν είναι τυχαίοι μπασκετμπολίστες. Σε κάθε περίπτωση το δίδυμο Milutinov/LeDay τους διέλυσε στην κυριολεξία – είναι πραγματικά απίστευτος, ο τρόπος με τον οποίο οι ψηλοί του Ολυμπιακού κυριάρχησαν επί των αντιπάλων τους και στα 40 λεπτά της αναμέτρησης.

https://streamable.com/t2kqn

Για τον Σέρβο τα έχουμε ξαναπεί και λογικά, θα τα ξαναπούμε αρκετές φορές μέσα στην σεζόν. Η εμφάνιση του και στις δυο πλευρές του γηπέδου ήταν συγκλονιστική (18 πόντοι, 14 rebound, τα 7 επιθετικά) – ίσως η κορυφαία του, την τετραετία που βρίσκεται στο Λιμάνι. Όλοι παρατηρούμε ότι ο Nikola έχει αλλάξει επίπεδο φέτος – το θέμα είναι πόσο υψηλό είναι αυτό το νέο επίπεδο. Για την ώρα πάντως φαντάζει μαζί με τον Vesely, ως ο καλύτερος Center της διοργάνωσης. Από την άλλη ο Αμερικανός συνάδελφος του έχει εξελιχθεί αθόρυβα, σε έναν από τους πιο επιδραστικούς παίκτες της κόκκινης αρμάδας. Το ατομικό του net rating=21,7 (η διαφορά άμυνας – επίθεσης), ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο μεταξύ των συμπαικτών του. Με τον LeDay στο παρκέ, ο Ολυμπιακός σκόραρε 106,7 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ δέχτηκε μόλις 85.

Επιπλέον οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν κατά κράτος την μάχη των αιθέρων (rebound 43-29) και ταυτόχρονα με την βοήθεια της καταπληκτικής ομαδικής τους άμυνας, ανάγκασαν τους Καταλανούς να σουτάρουν με το χαμηλότατο 41,3% στα δίποντα – δηλαδή 14 ολόκληρες μονάδες λιγότερο, από τον μέσο όρο τους στην χρονιά (55%).

Το μαγικό δεύτερο μέρος

Μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου, οι Πειραιώτες επέστρεψαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανέναν να αμφισβητήσει την καθολική υπεροχή τους στην αναμέτρηση. Με άξονα τον για άλλη μια φορά εξαιρετικό Βασίλη Σπανούλη, κυκλοφόρησαν ταχύτατα την μπάλα προκαλώντας συνεχώς ρήγματα στην αμυντική θωράκιση της Barcelona. Νομίζω πως ο coach Blatt πρέπει να χαμογελά με αισιοδοξία, παρακολουθώντας το τρίτο δεκάλεπτο της ομάδας του. Ας δούμε δυο χαρακτηριστικές φάσεις.

https://streamable.com/h86a3

Διάφοροι προπονητές υποστηρίζουν, ότι το single tag pick n roll είναι στην πραγματικότητα αδύνατο να μαρκαριστεί με επιτυχία. Ο λόγος; Προσέξτε τον Pangos. Πρέπει να επιλέξει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αν θα βοηθήσει στην αναχαίτιση του ψηλού που ρολάρει προς το καλάθι (Milutinov) ή αν θα παραμείνει κοντά στον παίκτη του. Ο Goss εκτελεί μια μικρή κίνηση προς τα πάνω (που ονομάζεται lift) για να μεγαλώσει τις αποστάσεις, δυσκολεύοντας έτσι ακόμα περισσότερο το έργο του. Εδώ αποφασίζει να μετακινηθεί κοντά στον Σέρβο, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός guard να σουτάρει ανενόχλητος για τρεις. Δεν υπάρχει σωστή επιλογή – πάντα κάποιος μένει ελεύθερος.

https://streamable.com/2kdaw

Ένα πολύ όμορφο short roll του Πρίντεζη, ο οποίος τοποθετεί το κορμί του στο κατάλληλο σημείο του γηπέδου, ώστε να διευκολύνει την πάσα του Σπανούλη. Η δράση αυτή ενεργοποιείται όταν ο αντίπαλος επιλέγει να στήσει παγίδα με δύο αθλητές στον χειριστή. Η Barcelona αποσκοπεί να βγάλει την μπάλα από τα χέρια του Σπανούλη – εκείνος αντιδρά υποδειγματικά και πασάρει στον σωστό χρόνο. Μόλις ο Έλληνας forward γίνει κάτοχος της μπάλας, υπάρχει αριθμητικό πλεονέκτημα για τους Ερυθρόλευκους. Ο Πρίντεζης επιτίθεται κάθετα στον άδειο κεντρικό διάδρομο και ο Milutinov τελειώνει την φάση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ