Ανάλυση: Η επικίνδυνη αποστολή του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη

Ανάλυση: Η επικίνδυνη αποστολή του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη

To10.gr αναλύει την έξοδο του Ολυμπιακού στην Τουρκία, ενώ γίνεται αναφορά για την Darussafaka και το δίδυμο Milutinov/Βεζένκοφ.

Ελπίζω να φάγατε και να ξεκουραστήκατε όσο περισσότερο μπορούσατε, γιατί από σήμερα το απόγευμα επιστρέφουμε στις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις με την μονομαχία του Ολυμπιακού απέναντι στην Darussafaka. Οι Ερυθρόλευκοι φιλοδοξούν να συνεχίσουν ακάθεκτοι το νικηφόρο σερί τους, γεγονός που θα τους επιστρέψει να διατηρηθούν σε απόσταση αναπνοής από την Εφές και τον μεγάλο στόχο της τετράδας. Το τελευταίο διάστημα η ελληνική ομάδα βαδίζει στον δρόμο της διαρκούς βελτίωσης – πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και δείχνει να έχει αφομοιώσει σε μεγάλο βαθμό την καινούρια φιλοσοφία του David Blatt. Η βαθμολογική της θέση αποτελεί απλώς το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς που λαμβάνει χώρα καθημερινά στο εσωτερικό του οργανισμού. Φυσικά άπαντες στο Λιμάνι γνωρίζουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς – η σεζόν είναι μεγάλη και το νέο format της διοργάνωσης απαγορεύει τέτοιου είδους εφησυχασμούς.

Από την άλλη θα λέγαμε πως η Darussafaka διάγει κατά κάποιον τρόπο αντίθετο βίο από τους Πειραιώτες. Με δυο λόγια αντιπροσωπεύει την χειρότερο σύνολο της Ευρωλίγκας. Διαθέτει με διαφορά την λιγότερη αποτελεσματική επίθεση, καθώς σκοράρει μόλις 90,2 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ ταυτόχρονα τοποθετείται τέταρτη από το τέλος στις αμυντικές επιδόσεις – δέχεται 102 πόντους ανά 100 κατοχές. Σε γενικές γραμμές βρίσκεται σχεδόν στον πάτο σε οποιαδήποτε στατιστική κατηγορία. Σουτάρει μόλις με 30,1% στα τρίποντα (2η από το τέλος) και αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, κάθε φορά που χρειάζεται να βάλει την μπάλα στο καλάθι.

Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει η απόδοση της σε επίπεδο ευστοχίας – κατατάσσεται τελευταία τόσο στον στατιστικό δείκτη του efg% (σταθμισμένη ευστοχία), όσο και σε εκείνον του TS% (ένα στατιστικό που μετράει τα ποσοστά σε δίποντα, τρίποντα και βολές). Έλλειψη ταλέντου; Πιθανότατα. Ανεπαρκής καθοδήγηση από τον πάγκο; Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύουν οι άνθρωποι της ομάδας, οι οποίοι πρόσφατα προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή. Ένας στοιχειωδώς σοβαρός και συγκεντρωμένος Ολυμπιακός θα κερδίσει εύκολα. Άλλωστε μπορεί η αναμέτρηση να διεξάγεται στην Τουρκία, όμως η έδρα της Darussafaka δεν αποτελεί δα και κανένα φόβητρο. Οι παίκτες του Blatt δεν έχουν να φοβηθούν κυριολεκτικά τίποτα.
Υπό αυτό το πρίσμα θα θέλαμε να δούμε δύο συγκεκριμένα πράγματα από τους Ερυθρόλευκους – φανταστείτε τα, ως τις δικές μας Χριστουγεννιάτικες μπασκετικές ευχές.

Ο Nikola Milutinov να συνεχίσει τις καταπληκτικές του εμφανίσεις. Κακά τα ψέματα, η παρουσία μοιάζει να έχει χαρακτήρα βαρόμετρου για τον σύλλογο. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγωνιστική του αναβάθμιση συνέπεσε χρονικά με την εκκίνηση του επιμέρους σερί που αναφέραμε νωρίτερα. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τόσο να σκοράρει πολλούς πόντους (δεν θα πούμε όχι φυσικά), αλλά να διατηρήσει την συμπεριφορά του playmaker ρακέτας. Έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν, ότι οι παραλλαγές της Princeton Offense που λατρεύει ο Αμερικανοϊσραηλινός coach, προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός ψηλού με ικανότητα στην πάσα. Μέχρι στιγμής ο Σέρβος ανταποκρίνεται με επιτυχία στα καθήκοντα του – απαιτείται όμως διάρκεια.

Στο Λιμάνι διαθέτουν ακόμα ένα forward που έχει δείξει αρκετά ανεπτυγμένη αίσθηση της πάσας. Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα, για να αναλάβει ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ μεγαλύτερο ρόλο στην επίθεση. Το πακέτο του φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστικό για τις ανάγκες του σύγχρονου μπάσκετ. Μπορεί να σουτάρει από μακριά, τεντώνοντας έτσι τις αποστάσεις εντός του παρκέ. Μπορεί να τελειώσει αποτελεσματικά τις φάσεις μετά το pick n roll και να επιτεθεί στην close out άμυνα. Τέλος έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του, αν τοποθετηθεί στο κατάλληλο αγωνιστικό πλαίσιο.

Προσέξτε πόσο όμορφα πασάρει στον ελεύθερο Strelnieks μετά το περίφημο short roll. Βέβαια η ικανότητα του στην δημιουργία φαίνεται περισσότερο στο δεύτερο στιγμιότυπο – έχει ήδη αντιληφθεί την κίνηση του Milutinov στην πλάτη της άμυνας και του πασάρει την μπάλα στο σωστό χρόνο, χωρίς καθυστερήσεις. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η πολύ όμορφη High Low συνεργασία, ανάμεσα στους δύο ψηλούς. Σε κάθε περίπτωση ο David Blatt γνωρίζει πολλά παραπάνω από εμάς. Εκτιμώ πάντως ότι η στιγμή του Αλέξανδρου δεν θα αργήσει για πολύ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ