Οι σκέψεις του Rick Pitino πριν το ντέρμπι των αιωνίων (vid)

Οι σκέψεις του Rick Pitino πριν το ντέρμπι των αιωνίων (vid)

Το τρομερό στατιστικό που χαρακτηρίζει την καριέρα του coach και η σημασία της άμυνας.

Στο παρών κείμενο θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι την προετοιμασία μας για το σπουδαίο ντέρμπι των αιωνίων. Αυτή τη φορά θα αλλάξουμε στρατόπεδο και θα μεταφερθούμε προσωρινά στο ΟΑΚΑ. Υποθέστε λοιπόν ότι υπάρχει μια θέση φυλαγμένη για εμάς στον πράσινο πάγκο, ακριβώς δίπλα στον Rick Pitino. Βέβαια η κατάσταση εδώ μοιάζει ολότελα διαφορετική, σε σχέση με τους Ερυθρόλευκους. Ο λόγος είναι απλός. Ο ΑμερικανοΙταλός coach βρίσκεται μόλις δέκα ημέρες στη χώρας μας – το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φαντάζει ιδιαίτερα μικρό, για να εντοπιστεί οποιαδήποτε ριζική αλλαγή στο παιχνίδι των Πρασίνων. Με άλλα λόγια έχουμε στη διάθεση μας ελάχιστα δεδομένα, για την λειτουργικότητα των ιδεών που φιλοδοξεί να εφαρμόσει στην νέα του ομάδα.

Ο αγώνας απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, υποχρεωτικά αποτελεί τον μοναδικό οδηγό μας. Ο Pitino επέμεινε πάρα πολύ εξαρχής στα μετόπισθεν, με τον Παναθηναϊκό να μας παρουσιάζει ορισμένα καινούρια τακτικούς άξονες, τους οποίους έχουμε αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα. Οι προπονητές αναφέρουν συχνά ότι η άμυνα βασίζεται κυρίως στην διάθεση και λιγότερο στο ταλέντο των αθλητών. Επομένως το πρώτο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε, αφορά το κομμάτι της ψυχολογίας.

Το Τριφύλλι οφείλει να διατηρήσει τον δείκτη της αμυντικής έντασης στα ίδια υψηλά επίπεδα – να μην φοβηθεί να καταναλώσει την απαιτούμενη ενέργεια στα μετόπισθεν, σκεπτόμενο την επίθεση. Να επιβληθεί στις περισσότερες μονομαχίες που περιλαμβάνουν διεκδικήσιμες μπάλες. Όλα αυτά μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται λιγάκι τετριμμένα, όμως για τον επικεφαλή του αγωνιστικού τμήματος είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτα. Αμυντική ένταση σημαίνει δυναμικά Hedge out, μέχρι ο χειριστής να αναγκαστεί να σταματήσει την ντρίμπλα, όπως συμβαίνει εδώ με τον Rodriguez.

Σημαίνει σωστές παγίδες, όταν ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να τροφοδοτήσει το δίδυμο Milutinov/Πρίντεζη στο Post.

Το ζωγραφιστό αντιπροσωπεύει το κλειδί της αναμέτρησης για τους φιλοξενούμενους. Οι Πράσινοι πρέπει να αμυνθούν αποτελεσματικά στο Post και ταυτόχρονα, να σπρώξουν τους Ερυθρόλευκους μακριά από το καλάθι. Κάθε εκατοστό που κερδίζουν εντός του παρκέ, θα τους φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην κατάκτηση της πολυπόθητης νίκης. Ο στόχος είναι να μετατρέψουν την αρμάδα του Blatt, σε ένα καθαρά περιφερειακό σύνολο.

Το μπάσκετ που διδάσκει ο Pitino, έχει ως απώτερο σκοπό να φθείρει και να κουράσει τον αντίπαλο. Υπάρχει ένα εκπληκτικό στατιστικό που αφενός χαρακτηρίζει συνολικά την καριέρα του και αφετέρου επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό, τον προηγούμενο ισχυρισμό. Κόντρα στους συλλόγους που προπονεί, οι αντίπαλοι σουτάρουν πάντοτε με χαμηλότερα ποσοστά στο δεύτερο ημίχρονο. Η διαρκής αμυντική πίεση σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη κόπωση από τα λεπτά συμμετοχής, παράγουν αναμφίβολα ευεργετικά αποτελέσματα.

Στην επίθεση τα κουκιά είναι μετρημένα. Η επιθετική παραγωγή θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από την αμυντική απόδοση. Μην σας ξεγελούν οι 96 πόντοι απέναντι στους Ρώσους – όλη η δουλειά έγινε στην άμυνα. Τα συνεχόμενα defensive stops έδωσαν την ευκαιρία στους μπασκετμπολίστες του Pitino, να ξεδιπλώσουν το σύνολο των αρετών τους στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να ακολουθήσει την ίδια συνταγή, ανεβάζοντας δραματικά τον αριθμό των κατοχών. Είναι χαρακτηριστικό πως κόντρα στην ΤΣΣKA οδήγησε το παιχνίδι στις 85 κατοχές – η διαφορά συγκριτικά με τις 70 της περιόδου Pascual, είναι τεράστια.

Ο Ολυμπιακός βέβαια διαθέτει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – σε αντίθεση με τους Ρώσους είναι υποψιασμένος. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού έχει χαθεί οριστικά. Απαιτείται συγκέντρωση και σωστή επικοινωνία επί 40 λεπτά στα μετόπισθεν, ώστε να περιοριστούν οι λάθος τοποθετήσεις και τα ρήγματα στο αμυντικό πλέγμα που θα απλωθεί γύρω από την ρακέτα. Πάνω από όλα χρειάζεται απόλυτη εμπιστοσύνη στον συμπαίκτη, όταν ο αντίπαλος κατορθώσει να διεισδύσει στο ζωγραφιστό. Με δύο λόγια: άμυνα, ενέργεια και αδιάκοπο τρέξιμο σε αμφότερες τις πλευρές του γηπέδου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ