Το Ολυμπιακός Vs Baskonia στο… μικροσκόπιο (vids)

Το Ολυμπιακός Vs Baskonia στο… μικροσκόπιο (vids)

Ο παράγοντας των λαθών και η απόδοση του διδύμου Πρίντεζης/Παπανικολάου.

Ο Ολυμπιακός παραλίγο να την πατήσει για τα καλά απέναντι στην μαχητική Baskonia, καθώς χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο και ένα απίθανο τρίποντο από τον Παπανικολάου, για να κατακτήσει το πολυπόθητο ροζ φύλλο. Σε γενικές γραμμές οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν μια μέτρια εμφάνιση, όμως για να λέμε και του στραβού το δίκιο υπάρχουν ορισμένες πειστικές «δικαιολογίες» που αιτιολογούν την μειωμένη τους απόδοση. Καταρχάς τα δεδομένα της αναμέτρησης διαφοροποιήθηκαν κυριολεκτικά την ύστατη ώρα, εξαιτίας της αναπάντεχης απουσίας του Nikola Milutinov. Οι γηπεδούχοι στερήθηκαν τις υπηρεσίες του πιο φορμαρισμένου μπασκετμπολίστα τους, χωρίς παράλληλα να διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να αντιδράσουν. Επιπλέον το ματς κόντρα στους Βάσκους, ήταν το τέταρτο στις τελευταίες δέκα ημέρες για το συγκρότημα του David Blatt (ΠΑΟΚ/ΑΕΚ/Παναθηναϊκός/Baskonia) – το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σφιχτό και η κούραση έχει αρχίσει να συσσωρεύεται.

Η κόπωση έχει πάντοτε συγκεκριμένες παρενέργειες – οι Ερυθρόλευκοι εκδήλωσαν από νωρίς μεγάλο έλλειμμα ενέργειας, με την άμυνα να πηγαίνει συνολικά περίπατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δέχτηκαν 113,4 πόντους ανά 100 κατοχές, την στιγμή που μέχρι τώρα στη σεζόν δέχονται κατά μέσο όρο 109,4. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο η κατάσταση έμοιαζε τραγική. Οι φιλοξενούμενοι σούταραν 16/18 δίποντα (88,9%), ενώ έκλεισαν τον αγώνα εκτελώντας με 61,9% – ένα νούμερο αρκετά υψηλότερο από τον δικό τους μέσο όρο (55,1%).

Το ενθαρρυντικό στοιχείο αφορά τον μικρό αριθμό των λαθών (μόλις 10) και μάλιστα σε περισσότερες κατοχές (77). Ο Ολυμπιακός φέτος αγωνίζεται στις 69,8 κατοχές και υποπίπτει σε λάθος στο 15,2% εξ’ αυτών (περίπου 13 ανά παιχνίδι) – μια επίδοση που αντιπροσωπεύει την τέταρτη χειρότερη της λίγκας. Κατά την γνώμη μου βέβαια, το φαινόμενο έχει εξήγηση. Στο Λιμάνι προσπαθούν να εναρμονιστούν με τις επιταγές τις early offense, την οποία πρεσβεύει η προπονητική φιλοσοφία του David Blatt και ταυτόχρονα, να απαρνηθούν τις συνήθειες των περασμένων ετών. Όσο πιο γρήγορα επιτίθεσαι τόσο αυξάνεται η πιθανότητα του λάθους – με άλλα λόγια, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο αυτών μεγεθών. Οι Πειραιώτες προοδεύουν σταθερά σε διάφορους τομείς – ο χρόνος είναι αδιαμφισβήτητα σύμμαχος τους.

https://streamable.com/vhvbo

 

Για τον Γιώργο Πρίντεζη

Ο Συριανός forward έχει ξεκινήσει ιδανικά τις υποχρεώσεις για το καινούριο χρόνο, αποτελώντας έναν πραγματικά δυσεπίλυτο γρίφο για οποιαδήποτε άμυνα. Η ικανότητα του τόσο στην εκτέλεση, όσο και στην δημιουργία από το Post, αντιπροσωπεύει το βαρύ πυροβολικό της επίθεσης του συλλόγου του. Κόντρα στην Baskonia σκόραρε 19 πόντους και μοίρασε 5 assists. Άλλη μια μέρα στο γραφείο δηλαδή για τον πρωταγωνιστή μας. Σας έχω αναφέρει ξανά την γνώμη μου για τον Πρίντεζη. Τον θεωρώ τον καλύτερο μπασκετμπολίστα στο παιχνίδι με πλάτη, τουλάχιστον για την τρέχουσα πενταετία. Ελάχιστοι διαθέτουν την τεχνική και το δικό του footwork στο Post. Προσέξτε για παράδειγμα την εντυπωσιακή up and under προσποίηση του. Πόσοι αθλητές έχουν καταφέρει να την εντάξουν στο ρεπερτόριο τους; Καλό το πεταχτάρι όμως στα μάτια μου, η εν λόγω κίνηση φαντάζει ως το πιο επικίνδυνο όπλο του.

https://streamable.com/5eehm

 

Για τον Κώστα Παπανικολάου

Δεύτερη κολλητή εκπληκτική εμφάνιση από τον Έλληνα wing, ο οποίος δείχνει και αυτός με την σειρά του να εγκλιματίζεται σιγά σιγά στις απαιτήσεις του ΑμερικανοΙσραηλινού τεχνικού. Ο οργανισμός έχει απόλυτη ανάγκη την πληθωρική του παρουσία σε αμφότερες τις πλευρές του γηπέδου, με τον ίδιο να μην της χαλάει προς το παρόν το χατίρι. Επίσης σούταρε 6/7 τρίποντα. Φοβερό.

https://streamable.com/i0an7

 

Εδώ η αρχική διάταξη μας προϊδεάζει για ένα κλασικό spain pick n roll. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Παπανικολάου οφείλει να σκρινάρει τον αμυντικό του Μπόγρη, πριν ανέβει στην περιφέρεια. Οι Βάσκοι επιλέγουν hedge out επάνω στον Goss – το play παρόλα αυτά συνεχίζεται κανονικά και καταλήγει σε ένα εύστοχο τρίποντο από την κορυφή. Στο επόμενο στιγμιότυπο ο Ολυμπιακός δοκιμάζει να τρέξει το περίφημο short roll. Ο Μπόγρης δεν έχει προλάβει να γυρίσει το κορμί του σωστά ώστε να βλέπει το καλάθι – η πάσα του προς τον Πρίντεζη είναι παρακινδυνευμένη. Ο τελευταίος ευτυχώς αντιδρά σωστά και πασάρει στον Παπ, ο οποίος περιμένει υπομονετικά στην γωνία του τριπόντου. Όμορφη αν και κάπως ανορθόδοξη κυκλοφορία της μπάλας από τους γηπεδούχους.

Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό που αφορά την απόδοση του Παπανικολάου. Στις νίκες των Ερυθρολεύκων σουτάρει για τρεις με ποσοστό 52,8%. Αντίθετα στις ήττες, ο αριθμός πέφτει στο 30,4%. Με λίγα λόγια όταν κατορθώνει να συνδεθεί με το καλάθι από την περιφέρεια, κάτι καλό συμβαίνει για την ομάδα του.

 

Υγ. Τα στατιστικά προέρχονται από τα sites: Newstat/Overbasket/Realgm

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ