Το transition παιχνίδι στην Ευρωλίγκα

Το transition παιχνίδι στην Ευρωλίγκα

Η αποτελεσματικότητα των διαφορετικών παικτών σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου.

Πριν λίγες μέρες, η Ευρωλίγκα δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το transition παιχνίδι της διοργάνωσης. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν αναλύοντας τα στατιστικά που καταγράφει η Synergy Sports για λογαριασμό των Ευρωπαϊκών αθλητικών οργανισμών, έχουν ομολογουμένως αρκετό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι ομάδες αναπτύσσονται στο ανοιχτό γήπεδο μόλις στο 10% των συνολικών τους κατοχών – ένα νούμερο που διατηρείται σταθερό, καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Σε αντίθεση λοιπόν με το ΝΒΑ οι ευκαιρίες για εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό είναι σαφώς λιγότερες, κυρίαρχα εξαιτίας της μεγάλης έμφασης που δίνεται στις επιστροφές και στη σωστή χρήση των φάουλ, ώστε να περιοριστεί ο αντίπαλος. Επιπλέον οι σύλλογοι σκοράρουν κατά μέσο όρο 1,19 πόντους ανά κατοχή σε τέτοιες καταστάσεις, μια επίδοση που αντιστοιχεί σε ένα εύρος από 6.9 μέχρι 13,4 πόντους ανά αγώνα. Με λίγα λόγια, το transition αποτελεί ίσως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο επίθεσης στη λίγκα.

Ελάχιστοι οργανισμοί βασίζονται αποκλειστικά σε ένα παίκτη για την εκδήλωση των συγκεκριμένων επιθέσεων. Ο Mike James αντιπροσωπεύει την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, καθώς καταναλώνει μόνος του το 29% των συνολικών αιφνιδιασμών την Armani. Σε γενικές γραμμές μετά και την ολοκλήρωση της 18ης αγωνιστικής, οι μισοί εκ των 205 αθλητών που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα δεν έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 10 τέτοιες κατοχές. Μόλις 16 έχουν χρησιμοποιήσει παραπάνω από 25 κατοχές.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η αποδοτικότητα διαφέρει και εξαρτάται – μεταξύ άλλων – από τις ιδιαίτερες συνθήκες της αναμέτρησης. Ένα ενδιαφέρον μοτίβο που εντοπίζεται, περιγράφει πως οι μπασκετμπολίστες που αναλαμβάνουν να κατεβάσουν την μπάλα στο ανοιχτό γήπεδο πετυχαίνουν μόλις 1,05 πόντους ανά κατοχή – η αντίστοιχη επίδοση των παικτών που τρέχουν στο πλάι (πιθανότατα στο τρίποντο) είναι 1,22 πόντοι ανά κατοχή. Με βάση όλα αυτά δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό η τρομερή αποτελεσματικότητα που εμφανίζει ο Will Clyburn, ο οποίος κινείται μακριά από την μπάλα στα 2/3 των γρήγορων επιθέσεων της ΤΣΣΚΑ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ