Ανάλυση: Το αγωνιστικό προφίλ της Barcelona

Ανάλυση: Το αγωνιστικό προφίλ της Barcelona

Η τρομερή Καταλανική άμυνα και τα σημείο που πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός.

Την προσεχή Πέμπτη ο Ολυμπιακός δίνει ίσως τον σπουδαιότερο αγώνα της φετινής σεζόν, μέχρι φυσικά τον επόμενο. Η αναμέτρηση κόντρα στην Barcelona αποτελεί ορόσημο για το παρόν και το μέλλον του οργανισμού. Με νίκη οι Ερυθρόλευκοι αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες τους για την κατάληψη της πέμπτης θέσης, η οποία τους προσφέρει την δυνατότητα να αποφύγουν κάποιον από τους Big3 στα playoffs της Ευρωλίγκας. Θυμίζω ότι στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, οι Πειραιώτες είχαν φύγει θριαμβευτές από την Βαρκελώνη – θα υπερτερούν δηλαδή και σε ενδεχόμενη ισοβαθμία. Σίγουρα ο μεγάλος στόχος του συλλόγου παραμένει η εξασφάλιση του πλεονεκτήματος της έδρας, όμως πριν από κάθε βήμα προς τα εμπρός πρέπει απαραίτητα να διασφαλίζονται τα κεκτημένα.

Ας αναλύσουμε μαζί το αγωνιστικό προφίλ των Καταλανών. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η έκτη θέση αντιπροσωπεύει ένα δίκαιο πλασάρισμα για την μέχρι τώρα παρουσία τους. Το συγκρότημα του Pesic χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική του άμυνα και την ταυτόχρονα δυσλειτουργική του επίθεση. Δέχεται μόλις 97,2 πόντους ανά 100 κατοχές (4η) και σκοράρει 96,3 (12η) – πολύ λογικά λοιπόν θα βασιστεί ξανά στα μετόπισθεν, προσπαθώντας να εγκλωβίσει στις αμυντικές του δαγκάνες τους Ερυθρόλευκους. Με άλλα λόγια αναμένουμε ένα σχετικά κλειστό ματς με ελεγχόμενο ρυθμό, που θα κριθεί στην ικανότητα των δυο μονομάχων να αποκωδικοποιούν εγκαίρως τις διαφορετικές καταστάσεις που θα εμφανίζονται στην πίσω μεριά του γηπέδου. Βέβαια στα τελευταία παιχνίδια η Barcelona δείχνει μια τάση να ανεβάζει το σκορ, όμως το γεγονός αυτό μπορεί να είναι και τυχαίο. Το εν λόγω δείγμα παραείναι μικρό.

Ένα ακόμα σημείο που αξίζει να προσέξουμε, αφορά τις επιδόσεις των φιλοξενούμενων στο rebound. Στους τελευταίους πέντε αγώνες καταγράφουν το αδιανόητο 40,5% στο OR% (τα επιθετικά rebound ως ποσοστό των συνολικών διαθέσιμων), παρέα με το 73,1% στο DR%. Ένα αρχαίο δόγμα του αθλήματος αναφέρει πως όποιος ελέγχει το rebound, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τον ρυθμό. Οι ψηλοί του Ολυμπιακού θα έχουν αναμφίβολα πολλή δουλειά.

Παρά λοιπό τις δεδομένες αδυναμίες στην επίθεση – ο σύλλογος τοποθετείται στην χειρότερη πεντάδα σε οποιοδήποτε σχετικό στατιστικό δείκτη – η Barcelona έχει βελτιώσει αρκετά την εικόνα της συγκριτικά με το πρώτο δίμηνο, καθώς πλέον στηρίζεται στα στοιχεία που μπορεί να υποστηρίξει το ρόστερ της. Είναι ενδεικτικό, πως αν χρησιμοποιήσουμε το προηγμένο στατιστικό που ονομάζεται «πυθαγόρειες νίκες», θα διαπιστώσουμε ότι το εκτιμώμενο ποσοστό νικών της προσεγγίζει το 52% – όσες δηλαδή περίπου νίκες έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής στην διοργάνωση. Το παιχνίδι προμηνύεται αμφίρροπο.

Τέλος η αναμέτρηση θα αποτελέσει κατά την ταπεινή μου γνώμη, ένα σημαντικό τεστ για την περιφερειακή άμυνα των Ερυθρολεύκων. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, είμαι σίγουρος πως την επόμενη μέρα θα κουβεντιάζουμε πάλι για τον guard που ακόμα δεν έχει αποκτηθεί. Ο λόγος είναι φυσικά ο Thomas Heurtel. Ο Γάλλος προσδίδει το κατάλληλο αλατοπίπερο στην επίθεση των Καταλανών –  με αυτόν στο παρκέ η Barcelona σκοράρει 99,2 πόντους ανά 100 κατοχές. Όταν κάθεται στον πάγκο το νούμερο πέφτει στους 92,8 πόντους. Στα μάτια μου, η αποστολή ταιριάζει περισσότερο στο δίδυμο Παπανικολάου/Toupane. Ο Heurtel είναι απρόβλεπτος, ενώ συνηθίζει να επιδίδεται σε ατομικές προσπάθειες με αμφισβητήσιμη κατάληξη. Αν οι Πειραιώτες κατορθώσουν τον περιορίσουν, θα έχουν κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατάκτηση του ροζ φύλλου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ