Βασίλης Σπανούλης: Όταν το καράβι (Ολυμπιακός) μένει «ακυβέρνητο»

Βασίλης Σπανούλης: Όταν το καράβι (Ολυμπιακός) μένει «ακυβέρνητο»

Με αφορμή την απουσία του Kill Bill από τον αγώνα με την Αναντολού Εφές, το 10.gr παρουσιάζει τις επιδόσεις των Πειραιωτών όταν αγωνίζονται χωρίς τον αρχηγό τους.

O Βασίλης Σπανούλης είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Ολυμπιακού από τη στιγμή που κατέφθασε στο λιμάνι. Η επιρροή του στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας είναι τεράστια και αυτό φαίνεται από όλα αυτά που έχει πετύχει εδώ και χρόνια ο σύλλογος.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» δεν μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες της ομάδας του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα;

Οι σεζόν 2010-2011 και 2012-2013 κύλησαν χωρίς να λείπει ο ηγέτης των «ερυθρόλευκων» σε κάποιο παιχνίδι. Τα προβλήματα άρχισαν από την χρονιά 2011-12 όταν ο Λαρισαίος γκαρντ δεν αγωνίστηκε κόντρα στην Νανσύ για την 10η αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Ο Ολυμπιακός πάντως δυσκολεύτηκε κόντρα στους Γάλλους τους οποίους κέρδισε με σκορ 79-74.

Τη σεζόν 2013-14 ο Kill Bill τραυματίστηκε, όταν η διοργάνωση βρισκόταν στο τοπ 16, και αυτό ουσιαστικά αυτό στέρησε από τον Ολυμπιακό το πλεονέκτημα έδρας, που στη συνέχεια αποδείχθηκε πολύ σημαντικό. Οι «ερυθρόλευκοι» απόντος του Σπανούλη έκαναν τρεις σερί ήττες και τελικά έπεσαν πάνω στην Ρεαλ Μαδρίτης όπου και ηττήθηκαν στα πλέι-οφ με συνολικό σκορ 3-2 νίκες.

Και τη χρονιά 2014-15 οι άνθρωποι του Ολυμπιακού βρέθηκαν στο… ίδιο έργο θεατές. Ο V-Span τραυματίστηκε ξανά στους «16» του θεσμού, με τους Πειραιώτες να χάνουν και πάλι το πλεονέκτημα έδρας. Μάλιστα είχαν βρεθεί πρώτοι, αλλά μετά την απώλεια του Σπανούλη περιορίστηκαν στην τρίτη θέση και αντιμετώπισαν την Μπαρτσελόνα, όπου τελικά κατάφεραν να κερδίσουν περνώντας στο φάιναλ φορ.

Την περίοδο 2015-16 ο ηγέτης των «ερυθρόλευκων» έλειψε από τα τέσσερα τελευταία ματς της κανονικής περιόδου, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την τότε ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που δεν αντιμετώπισε προβλήματα στο πλασάρισμα της στην βαθμολογία.

Η σεζόν 2016-17 ήταν από τις πλέον σημαδιακές για την Ευρωλίγκα αφού τότε ήταν η πρώτη φορά που ήρθαμε σε επαφή με τον νέο τρόπο διεξαγωγής του θεσμού. Ο Σπανούλης και πάλι έλειψε από τέσσερα παιχνίδια. Ο απολογισμός ήταν αρκετά καλός αφού οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν τρεις νίκες, ενώ υπέστησαν μία ήττα.

Η χρονιά πάντως κύλησε εξαιρετικά για τον Ολυμπιακό όπου έφτασε μέχρι και τον τελικό αλλά δεν τα κατάφερε απέναντι στη Φενερμπαχτσέ.

Πέρυσι ήταν και χρονιά που οι Πειραιώτες στερήθηκαν τις υπηρεσίες του Σπανούλη περισσότερο από κάθε άλλη. Συγκεκριμένα ο Kill Bill δεν αγωνίστηκε στα πρώτα δέκα παιχνίδια της σεζόν στην Ευρωλίγκα. Παρόλα αυτά οι «ερυθρόλευκοι» μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν άριστα αφού σημείωσαν οκτώ νίκες και μόλις δύο ήττες.

Μέχρι στιγμής λοιπόν ο Ολυμπιακός έχει «αναγκαστεί» να παίξει συνολικά 26 φορές χωρίς τον αρχηγό του. Από αυτές οι 17 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία αφού κέρδισαν, ενώ οι υπόλοιπες 9 βρήκαν τους Πειραιώτες ηττημένους. Το ποσοστό επιτυχίας λοιπόν φτάνει το 65,4%. Καθόλου άσχημα αν αναλογιστεί κανείς τι προσφέρει ο Λαρισαίος γκαρντ.

Βέβαια αν παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά τόσο στη σεζόν 2013-14, όσο και σε αυτή του 2014-15, οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν το πλεονέκτημα έδρας μέσα από τα χέρια τους επειδή έκαναν κάποιες «άσχημες» ήττες. Φυσικά αυτό μείωσε τις πιθανότητες παρουσίας τους στα φάιναλ φορ της εκάστοτε χρονιάς.

Άρα μπορούμε να καταλάβουμε τη δυναμική που προσφέρει ο Βασίλης Σπανούλης όταν αγωνίζεται με την φανέλα των «ερυθρόλευκων».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ