Ανάλυση: Τα αίτια της ήττας του Ολυμπιακού στην Πόλη (vids)

Ανάλυση: Τα αίτια της ήττας του Ολυμπιακού στην Πόλη (vids)

Οι Ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν και από τους Τούρκους. Υπάρχουν άραγε κάποια θετικά στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε;

Ο Ολυμπιακός φαίνεται πλέον πως μπλέκει για τα καλά. Η αγωνιστική κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο οργανισμός τον τελευταίο περίπου μήνα δεν λέει να υποχωρήσει με τίποτα, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό διακύβευση ακόμα και η πρόκριση στα playoffs της Ευρωλίγκας. Η θάλασσα στο Λιμάνι μοιάζει φουρτουνιασμένη.

Η φύση της φετινής διοργάνωσης είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Ο ανταγωνισμός έχει ανέβει κατακόρυφα και τα λάθη δεν συγχωρούνται. Οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται σήμερα στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να κοιτάζουν περισσότερο προς τα πίσω, παρά προς τα μπροστά. Η Barcelona και η Εφές έχουν πια απομακρυνθεί αρκετά, ενώ η Baskonia με την Bayern πλησιάζουν απειλητικά από τις παρυφές της οκτάδας. Οι στόχοι του συλλόγου οφείλουν να επαναπροσδιοριστούν βραχυπρόθεσμα – προέχει η εξασφάλιση της συμμετοχής στη postseason.

Θεωρώ πως είναι κουραστικό για όλου μας, να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια ζητήματα. Η απουσία του Σπανούλη κρίνεται προφανώς καθοριστική, καθώς ο Ολυμπιακός έχασε τον μοναδικό παίκτη που δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει κάθετα ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, εφορμώντας με ντρίμπλα προς τη ρακέτα. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν, η εν λόγω συνθήκη επηρεάζει συνολικά την επιθετική του λειτουργία. Σε γενικές γραμμές βέβαια, οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν ένα πολύ καλό αμυντικό παιχνίδι. Όμως η επίθεση τους παραμένει βαθιά προβληματική, στερώντας τους την πιθανότητα να διεκδικήσουν το παιχνίδι μέχρι τέλους.

Υπάρχουν φυσικά και καλά νέα. Στο Λιμάνι η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη και σίγουρα δεν έχει επέλθει καταστροφή. Απόντος λοιπόν του Σπανούλη, οι Ερυθρόλευκοι στράφηκαν περισσότερο από ότι συνηθίζουν φέτος στο περίφημο pick n roll, δημιουργώντας εξαιρετικές συνεργασίες που τους απέφεραν πολύτιμα καλάθια. Κυρίως εκφραστής των συγκεκριμένων επιθέσεων ήταν ο Strelnieks, με τους Goss/Webber να βάζουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι. Μιας και μιλήσαμε για τον Λετονό, οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως έχει εξελιχθεί αθόρυβα σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες για το οικοδόμημα που προσπαθεί να κατασκευάσει ο David Blatt.

Η εμφάνιση του Briante Webber, νομίζω ότι αφήνει ορισμένα περιθώρια για αισιοδοξία. Κατανάλωσε απίστευτη ενέργεια στην άμυνα πιέζοντας ασφυκτικά τους guards της Εφές, ενώ βοήθησε αρκετά και στο επιθετικό κομμάτι. Ο ίδιος θεωρεί πως μόλις προσαρμοστεί εντελώς στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, θα παρουσιαστεί ακόμα καλύτερος. Το παρακάτω tweet, είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται.

Για παράδειγμα προσέξτε την παρακάτω φάση. Η δράση που εκτυλίσσεται είναι σχετικά απλή. Ο Αμερικανός επαναφέρει την μπάλα κάτω από την μπασκέτα στον Milutinov. Στην συνέχει ξεκινά να ανεβαίνει προς τη περιφέρεια, ώστε να την υποδεχτεί ξανά. Αστραπιαία αλλάζει την κατεύθυνση του σώματος του, κόβοντας προς το καλάθι. Πολύ όμορφο play, από έναν μπασκετμπολίστα που βρίσκεται στη χώρα μας μόλις δύο εβδομάδες.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσουμε το σημερινό κείμενο με τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο Blatt τον εμπιστεύτηκε μετά από καιρό δίνοντας του διψήφιο χρόνο συμμετοχής και ο ίδιος, είχε καλές και κακές στιγμές στην απόδοση του. Το γεγονός αυτό είναι κατά την γνώμη μου φυσιολογικό, αν συνυπολογίσουμε ότι ουσιαστικά αγωνίζεται ελάχιστα. Παρόλα αυτά κατόρθωσε να καταγράψει την κορυφαία επίδοση στο δείκτη του plus/minus = +9, συγκριτικά με τους συμπαίκτες του (σε μόλις βέβαια 13 λεπτά).

Η άμυνα που παίζει σε αυτό το στιγμιότυπο απέναντι στον Micic είναι εκπληκτική. Κοντολογίς, νομίζω πως στη κατάσταση που βρίσκεται ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να περιθωριοποιεί μπασκετμπολίστες που αποδεδειγμένα μπορούν να προσφέρουν. Η πολυπόθητη βελτίωση, ενδεχομένως να περνά μέσα και από τον επαναπροσδιορισμό του rotation της ομάδας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ