Ανάλυση: Έτσι έφυγε με το διπλό από τα Κανάρια Νησιά ο Παναθηναϊκός (vids)

Ανάλυση: Έτσι έφυγε με το διπλό από τα Κανάρια Νησιά ο Παναθηναϊκός (vids)

Ποια ήταν τα κλειδιά της εκτός έδρας επικράτησης του Τριφυλλιού κόντρα στην Γκραν Κανάρια.

Επιτέλους εκτός έδρας νίκη για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος επικράτησε στην Ισπανία επί της αδύναμης και γεμάτης απουσίες Γκραν Κανάρια. Βέβαια εδώ που τα λέμε η δυναμικότητα του αντιπάλου δεν έχει καμία σημασία, με δεδομένες τις φετινές επιδόσεις της ελληνικής ομάδας στις αναμετρήσεις μακριά από το ΟΑΚΑ. Οι Πράσινοι είχαν απόλυτη ανάγκη το συγκεκριμένο διπλό, καθώς συνεχίζουν την αντεπίθεση τους με στόχο να εξασφαλίσουν την πρόκριση στα playoffs της Ευρωλίγκας.

Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη βαθμολογία, αποτελεί τον κύριο σύμμαχο τους. Υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος, ώστε να καταφέρουν να τρυπώσουν στην οκτάδα της διοργάνωσης. Η επόμενη αγωνιστική τους φέρνει αντιμέτωπους με την μέτρια Darussafaka, προσφέροντας τους την ευκαιρία να συνεχίσουν το μικρό, επιμέρους νικηφόρο σερί τους και να αναρριχηθούν ακόμα ψηλότερα στην τελική κατάταξη. Τίποτα δεν έχει τελειώσει για κανέναν από τους δυο εκπροσώπους της χώρας μας.

Υπάρχουν διάφορα καλά νέα από το προχθεσινό ματς. Οι παίκτες του Rick Pitino κατανάλωσαν μεγάλα ποσά ενέργειας στα μετόπισθεν, κατορθώνοντας να εγκλωβίσουν την Γκραν Κανάρια στις αμυντικές τους δαγκάνες. Επιπλέον μέσα από την πολύ καλή τους άμυνα ανέβασαν τον αριθμό των κατοχών του παιχνιδιού (75), ενισχύοντας έτσι την δική τους επιθετική παραγωγή. Το κλειδί βέβαια της νίκης, ήταν δίχως αμφιβολία η εκπληκτική απόδοση του συλλόγου στην επίθεση. Το Τριφύλλι σούταρε με το αδιανόητο efg%= 73,8% (76% στα δίποντα και 42,9% στα τρίποντα) και γενικώς, βρέθηκε σε μια εκπληκτικά παραγωγική βραδιά. Η δυσθεώρητη αυτή διαφορά στα ποσοστά, είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί από τον οποιοδήποτε.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να διατηρήσει την απαραίτητη κίνηση στην επίθεση του στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, μια συνθήκη που συμπληρώθηκε ιδανικά με συνεχή κοψίματα στη πλάτη της ισπανικής άμυνας. Είναι φανερό πως η επιστροφή του Langford έχει ευεργετήσει συνολικά τον σύλλογο. Στο πρόσωπο του Αμερικανού η ελληνική ομάδα έχει βρει έναν αθλητή ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνδεθεί με το καλάθι, διαθέτοντας παράλληλα την αναγκαία ικανότητα στην ατομική φάση. Δείτε εδώ ένα πολύ ωραίο Hammer play για τον Langford.

https://streamable.com/s66i4

Ο Καλάθης διαβάζει σωστά την ολιγωρία της άμυνας και εφορμά προς τα μέσα. Ο Μήτογλου στήνει ένα back screen στην αδύνατη πλευρά (hammer screen), με σκοπό να απελευθερώσει τον Αμερικανό στη γωνία.
Αυτή είναι όλη η ιστορία του παιχνιδιού. Αδιάκοπη κίνηση και συνεχόμενα screens.

https://streamable.com/4ch2f

Παρατηρείστε την κίνηση του Λεκαβίτσιους. Ο Λιθουανός διατρέχει κατά πλάτος όλο το γήπεδο – ένα play που ονομάζεται loop – και δέχεται ένα διπλό stagger screen στην περιοχή του elbow, από τους Μήτογλου/Gist. Η εν λόγω δράση του επιτρέπει να επιτεθεί κάθετα στον κεντρικό διάδρομο, σκοράροντας με αυτό το σουτάκι από το ύψος των ελεύθερων βολών. Στο δεύτερο στιγμιότυπο έχουμε την κλασική πλέον προσποίηση, του εκάστοτε πράσινου ψηλού.

Αρχικά ο Gist δίνει την εντύπωση στην άμυνα πως θα ανέβει στην περίμετρο για κάποιο screen. Αστραπιαία αλλάζει κατεύθυνση, στήνοντας τελικά το screen για τον Langford. Ο τελευταίος εκτελεί ένα curl cut γύρω του, πασάροντας την μπάλα πίσω στον συμπαίκτη του, ο οποίος έχει βυθιστεί στην καρδιά του ζωγραφιστού.

Πριν κλείσουμε, οφείλουμε νομίζω να αναφερθούμε στην απόδοση του Γιώργου Παπαγιάννη. Ο Έλληνας ψηλός προσπαθεί από το ξεκίνημα της σεζόν να ξαναβρεί τον εαυτό του, μετά την επιζήμια περιπέτεια του ΝΒΑ. Κόντρα στην Γκραν Κανάρια πραγματοποίησε την κορυφαία του εμφάνιση για φέτος – σκόραρε 14 πόντους και κατέβασε 5 rebounds. Ο Pitino επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το τεράστιο κορμί του περίπου ως πολιορκητικό κριό, εμπλέκοντας τον συνέχεια σε συνεργασίες με τους guard.

https://streamable.com/who74

Ο Καλάθης αλλάζει πλευρά, υποβοηθούμενος από το διπλό stagger screen των Μήτογλου/Παπαγιάννη. Στην συνέχεια ο Έλληνας Center ετοιμάζεται να παίξει ένα πλαϊνό pick n roll με τον συμπαίκτη του. Οι γηπεδούχοι δεν συνεννοούνται σωστά, με αποτέλεσμα ο Παπαγιάννης να ξεχαστεί ανενόχλητος κάτω από το καλάθι (το βίντεο προέρχεται από το κανάλι Baskethead).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ