Ανάλυση: Τα αίτια της ήττας του Ολυμπιακού από την ΤΣΣΚΑ

Ανάλυση: Τα αίτια της ήττας του Ολυμπιακού από την ΤΣΣΚΑ

Ποιοι ήταν οι λόγοι της ήττας των Ερυθρόλευκων από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε και απέναντι στην ΤΣΣΚΑ το βράδυ της Παρασκευής στο Σ.Ε.Φ., φτάνοντας έτσι τις πέντε συνεχόμενες ήττες – μια επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Νομίζω πως το να μιλάμε ακόμα για ντεφορμάρισμα ή για δικαιολογημένη αγωνιστική κοιλιά, είναι πλέον κάπως άστοχο.

Στο Λιμάνι επωάζεται εδώ και κάποιο διάστημα μια κανονικότατη κρίση – η ψυχολογία της ομάδας είναι πεσμένη, ο coach Blatt μοιάζει λιγάκι μπερδεμένος, ενώ υπάρχουν και οι γνωστοί εξωγηπεδικοί παράγοντες που διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο (δεν αναφέρομαι μόνο στο ηχητικό).

Η γνώμη μου είναι ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός οκτάδας – το πρόγραμμα τους από εδώ και πέρα, ευτυχώς περιλαμβάνει ορισμένα πιο εύκολα παιχνίδια. Προφανώς φυσικά πρέπει να ξεχάσουν οποιαδήποτε σκέψη για το πλεονέκτημα έδρας ή για την πέμπτη θέση. Τα σενάρια αυτά έχουν απομακρυνθεί οριστικά.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης της απόδοσης των Πειραιωτών το τελευταίο δίμηνο, προσέξτε το εξής: μέχρι την 15η αγωνιστική, ο οργανισμός διέθετε την όγδοη καλύτερη επίθεση (114,7 πόντοι ανά 100 κατοχές) και την δεύτερη αποτελεσματικότερη άμυνα (δεχόταν 108,7 πόντους ανά 100 κατοχές). Έκτοτε οι επιδόσεις του παρουσιάζουν μια σταθερή πτωτική τάση: 12ος σε άμυνα και 13ος σε επίθεση. Το σχήμα είναι κάπως οξύμωρο – υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ομάδες βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτά τα πράγματα δεν εξελίσσονται ποτέ γραμμικά. Με άλλα λόγια δεν είναι υποχρεωτικά μια κατάσταση να βαδίζει κατ΄ανάγκη από το καλό στο καλύτερο κτλ.

Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ η Ερυθρόλευκη επίθεση έδειξε μετά από καιρό σημάδια ζωής σκοράροντας 50 πόντους σε ένα ημίχρονο, παρόλα αυτά εξακολουθούσε να παραμένει σε μεγάλο βαθμό μονοδιάστατη. Η απουσία του Strelnieks στέρησε από το σύλλογο μια έξτρα πιθανότητα περιφερειακής απειλής, οδηγώντας τον Blatt στην απόφαση να χρησιμοποιήσει το Post ως μοναδικό άρμα παραγωγής πόντων.

Ο καλός coach δοκίμασε να ανακατέψει την τράπουλα ξεκινώντας στην βασική πεντάδα τον LeDay δίπλα στον Milutinov, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει την στόχευση του Ολυμπιακού κοντά στο καλάθι. Θεωρώ πως δικαιώθηκε για την επιλογή του, καθώς ο Αμερικανός πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση είτε μέσα από καταστάσεις slip the screen, είτε κινούμενος στη πλάτη της άμυνας παράλληλα με την κεντρική δράση. Επιπλέον η ταυτόχρονη παρουσία αρκετών σουτέρ στη πεντάδα (Toupane, Παπανικολάου), είχε ως σκοπό την πάσα προς τα έξω στην περίπτωση που η Αρκούδα κατέφευγε σε double team.

https://streamable.com/qq5pf

Η τακτική δούλεψε για ένα ημίχρονο, όμως ο Ιτούδης κατάλαβε γρήγορα τις προθέσεις των γηπεδούχων. Ο μονοδιάστατος χαρακτήρας μιας επίθεσης, είναι σχετικά εύκολο να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί. Στο δεύτερο μισό λοιπόν, οι Ρώσοι αύξησαν κατακόρυφα την πίεση στην εισαγωγική πάσα των χειριστών, ενεργοποίησαν παγίδες στο Post ανεβάζοντας παράλληλα την ενέργεια στα μετόπισθεν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το χειρότερο βέβαια είναι πως οι γηπεδούχοι εμφάνισαν μια ανησυχητική εικόνα παραίτησης στο τελευταίο δεκάλεπτο, σαν να μην είχαν τίποτα άλλο να δώσουν. Ο υποτιθέμενος γρήγορος ρυθμός της αναμέτρησης και η πιθανή κούραση που αυτός συνεπάγεται, νομίζω πως δεν αποτελούν την απάντηση. Το ματς παίχτηκε στις 68 κατοχές, περίπου μια λιγότερη από τον μέσο όρο του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν. Η Αρκούδα πέτυχε ορισμένα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά μέχρι εκεί.

Στην άμυνα τώρα ο Blatt εγκατάλειψε ξανά την flat αμυντική προσέγγιση, δίνοντας επέλεξε εντολή για αλλαγές σε όλα τα screen – μια επιλογή που σίγουρα δεν βοηθά καθόλου το παιχνίδι του Nikola Milutinov.

https://streamable.com/xnywg

Τα δύο γρήγορα φάουλ του Σέρβου – τα οποία τον πέταξαν από νωρίς εκτός αγώνα – αποτελούν άμεσο παράγωγο της συγκεκριμένης απόφασης. Ενδεχομένως ο ΑμερικοΙσραηλινός προπονητής επιθυμούσε να κρύψει τον Σπανούλη από τα επώδυνα 1v1 με αντίπαλο τους Ρώσους χειριστές, παρόλα αυτά εκ του αποτελέσματος τα μειονεκτήματα της εν λόγω τακτικής φαντάζουν πολύ μεγαλύτερα από τα πλεονεκτήματα.

https://streamable.com/fyrni

 

Αφενός ο De Colo τιμώρησε όλα τα πιθανό miss match που συνάντησε στο δρόμο του, είτε στη περίμετρο είτε στο Post.

https://streamable.com/mffe7

Αφετέρου οι αλλαγές προκάλεσαν αμυντική ανισορροπία στους γηπεδούχους, αδυνατίζοντας τους στο κομμάτι του αμυντικού rebound. Είναι γνωστό πως η άμυνα τελειώνει στο rebound και τα 16 επιθετικά της ΤΣΣΚΑ, είναι υπερβολικά πολλά για μια τόσο ταλαντούχα ομάδα. Με βάση όλα αυτά, αλλά και τον τρόπο που εξελίχθηκε το ματς, οι Πειραιώτες δύσκολα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ