Μια αναγκαία ωδή στον Νικ Καλάθη (vids/pic)

Μια αναγκαία ωδή στον Νικ Καλάθη (vids/pic)

To «10» αναλύει με λεπτομερώς τη νέα τρομερή παράσταση του Νικ Καλάθη, αυτή τη φορά απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.

Σε ανύποπτη στιγμή ο σπουδαίος Rick Pitino είχε δηλώσει πως ο Νικ Καλάθης αξίζει μέχρι και το τελευταίο ευρώ του πλουσιοπάροχου συμβολαίου του, υψώνοντας έτσι ασπίδα προστασίας στον μπασκετμπολίστα του που τότε δεχόταν έντονη κριτική από μερίδα της φίλαθλης κοινής γνώμης, με αφορμή ορισμένες συνεχόμενες κακές εμφανίσεις του. Η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Έλληνα guard προσωπικά δεν μου προκάλεσε καμία έκπληξη – άλλωστε στη χώρα μας, παραδοσιακά αδυνατούμε να κοιτάξουμε πέρα από τη μύτη μας. Λίγο καιρό μετά, ο ΑμερικανοΙταλός coach πρόσθεσε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, ότι ο Παναθηναϊκός θα επιτύχει μονάχα αν τον πλαισιώσει με τους κατάλληλους συμπαίκτες. Κατά την ταπεινή μου άποψη, αμφότεροι οι ισχυρισμοί του είναι απολύτως σωστοί.

Κατά γενική ομολογία, ο Νικ Καλάθης αντιπροσωπεύει τον κορυφαίο pass first guard του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ένας floor general με όλη τη σημασία της λέξης, ο οποίος ευεργετεί συνολικά με την παρουσία του το πράσινο αγωνιστικό οικοδόμημα. Δεν είναι τυχαίο ότι με αυτόν στην πεντάδα του το Τριφύλλι παρουσιάζεται μεταμορφωμένο. Ο τρόπος που τακτοποιεί τους υπολοίπους στις θέσεις του, αλλά και ο απόλυτος έλεγχος που διατηρεί σε κάθε κυριολεκτικά κατοχή, συνιστούν κάτι το μοναδικό. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, μας χάρισε άλλη μια φανταστική μπασκετική παράσταση. Οι skip πάσες του στην αδύνατη πλευρά ανεξαρτήτως συνθηκών και αμυντικής κάλυψης, είναι πραγματικά σεμιναριακού επιπέδου. Απλώς προσέξτε πως κατορθώνει να τροφοδοτήσει τον Thomas στη γωνία του τρίποντου, έχοντας ουσιαστικά γυρισμένη την πλάτη του.

https://streamable.com/zzke5

Η ικανότητα του να εντοπίζει τα κάθετα κοψίματα των συμπαικτών του στην πίσω γραμμή άμυνας, έχει ήδη αρχίσει να αποκτά θρυλικές διαστάσεις στα ευρωπαϊκά γήπεδο. Με αυτόν στο παρκέ, καμία κίνηση μακριά από την μπάλα δεν θα σπαταληθεί. Θαυμάστε για παράδειγμα την τρομερή hook πάσα με το ένα χέρι στον Παπαγιάννη, ο οποίος έχει βυθιστεί στην καρδιά της ρακέτας.

https://streamable.com/9a0ax

Φυσικά στο σύγχρονο μπάσκετ, δεν νοείται δημιουργικός guard που δεν μπορεί να εκτελέσει με συνέπεια το αγαπημένο μας pick n roll. Οι συνεργασίες του πρωταγωνιστή μας και οι λόμπες του προς τον εκάστοτε ψηλό, είναι ώρες ώρες απολαυστικές. Εξίσου βέβαια απολαυστική, είναι και η ντρίμπλα κάτω από τα πόδια η οποία ακολουθείται αστραπιαία από ένα εξαιρετικό spin move που αφήνει τον Rodriguez στον «τόπο».

https://streamable.com/bksn5

Στην παρακάτω φάση, έχουμε μια πολύ όμορφη εφαρμογή του περίφημου single tag pick n roll. Παρατηρείστε την ιδιαίτερη διάταξη των Πρασίνων στο γήπεδο.

Η δυνατή πλευρά είναι παραγεμισμένη με δύο παίκτες. Η συγκεκριμένη δράση είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί από την άμυνα, καθώς ο αθλητής της αδύνατης πλευράς (Clyburn) τίθεται αντιμέτωπος με έναν άλυτο γρίφο: να βοηθήσει την ομάδα του στην αναχαίτιση του roll man (Βουγιούκας) ή να παραμείνει κοντά στον παίκτη του (Παπαπέτρου), ο οποίος κάνει μια μικρή κίνηση προς τα πάνω (ονομάζεται lift) ώστε να μεγαλώσει τις αποστάσεις και να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την απόφαση του. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει σωστή απάντηση.

https://streamable.com/99uyu

Ο Καλάθης διανύει περίοδο δαιμονιώδους φόρμας, αποτελώντας έναν από τους ανθρώπους που έχουν ευεργετηθεί σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία του Rick Pitino. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας, σουτάρει με το αξιοπρεπέστατο 37% από το τρίποντο (21% επί Pascual), ενώ μοιράζει 8,9 assists ανά αναμέτρηση (7,9 επί Pascual). Αν μη τι άλλο δείχνει ότι έχει ξαναβρεί την χαμένη του αυτοπεποίθηση, σε μια χρονική στιγμή που ο σύλλογος διεξάγει την τελική του αντεπίθεση με την ελπίδα να εξασφαλίσει την συμμετοχή του στα playoffs. Ο πρωταγωνιστής μας βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της Παναθηναϊκής φάλαγγας. Η απόδοση του θα κρίνει τα πάντα.

ΥΓ. Τα στατιστικά προέρχονται από το Overbasket και τον χρήστη H8teful8 στο twitter.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ