Ετσι θα… επιβιώσει ο Παναθηναϊκός στην Μαδρίτη (vids)

Ετσι θα… επιβιώσει ο Παναθηναϊκός στην Μαδρίτη (vids)

Το10.gr αναλύει: Πώς πρέπει να προσεγγίσουν οι Πράσινοι τα παιχνίδια με την Ρεάλ Μαδρίτης για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Στο πρώτο μέρος του κειμένου μελετήσαμε μαζί την στατιστική απεικόνιση των δύο σπουδαίων μονομάχων, που ρίχνονται σε μερικές ώρες στην αρένα των playoffs.

Διαπιστώσαμε την σαφή υπεροχή των Μαδριλένων στο σύνολο σχεδόν των στατιστικών κατηγοριών, ενώ κουβεντιάσαμε για την επίδραση της διαφαινόμενης απουσίας του διδύμου Gist/Γιούλ στο παιχνίδι των δύο ομάδων. Η Ρέαλ Μαδρίτης αποτελεί αναμφίβολα ένα πιο ταλαντούχο σύνολο – αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός, πρέπει να καταθέσει τα όπλα. Στο σημερινό λοιπόν άρθρο, θα συζητήσουμε ορισμένους πιθανές τακτικές διαφοροποιήσεις, ώστε ο ελληνικός σύλλογος να καταφέρει να υλοποιήσει τον μεγάλο στόχο της πρόκρισης στο F4.

Η αμυντική πανοπλία απέναντι στο ισπανικό τρίποντο και η προστασία του κεντρικού διαδρόμου

Εκτιμώ ότι τουλάχιστον στην αρχή της σειράς, ο Rick Pitino θα κινηθεί στα αμυντικά πλαίσια που έχει εγκαθιδρύσει από το ξεκίνημα της θητείας του. Ο Παναθηναϊκός θα επιμείνει στις αρχές της «pack line defense», με βασική επιδίωξη να προστατεύσει το καλάθι του από τις επελάσεις των Μαδριλένων. Άλλωστε οι περιφερειακοί της Ρεάλ αρέσκονται να κυκλοφορούν με την μπάλα στη ρακέτα του αντιπάλου, οδηγώντας τους συμπαίκτες τους στην επίθεση από μέσα προς τα έξω.

Η απάντηση του Τριφυλλιού, θα πρέπει να είναι η με κάθε κόστος περιφρούρηση του κεντρικού διαδρόμου. Σε κάθε ισπανική εφόρμηση, οι παίκτες της αδύνατης πλευράς οφείλουν να έχουν τοποθετημένο το ένα τους πόδι στα όρια του ζωγραφιστού και να συγκλίνουν άμεσα προς το κέντρο, δημιουργώντας έτσι ένα ανθρώπινο τείχος στη νοητή γραμμή των ελεύθερων βολών. Ο στόχος είναι να παγιδεύσουν την μπάλα στη ζώνη των τριών μέτρων, αναγκάζοντας τον επιθετικό να σταματήσει την ντρίμπλα ή να πασάρει στη περίμετρο.

Επιπλέον σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει, ο περιορισμός των περίφημων off ball screens που στήνει η Ρεάλ στα φτερά για τους δολοφονικούς σουτέρ της (Κοζέρ, Κάρολ). Τα μετόπισθεν λογικά θα καταφύγουν ξανά σε βοήθειες. Ο αθλητής που κυνηγάει για παράδειγμα τον Κάρολ θα επιδιώκει να περάσει από «επάνω», ώστε να αναχαιτίσει το αστραπιαίο τρίποντο. Στην περίπτωση των κάθετων κοψιμάτων γύρω από τα screen (curls), το Τριφύλλι οφείλει να εκτελέσει τις αμυντικές του περιστροφές ταχύτατα, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να στείλει βοήθεια από τον παίκτη που βρίσκεται σε απόσταση μιας πάσας. Άπαντες είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στην αμυντική προσπάθεια.

Ούτως η άλλως ο Pitino απεχθάνεται τις πολλές αλλαγές. Η τακτική προφανώς περιλαμβάνει ρίσκο – η περιστροφή από απόσταση μιας πάσας κανονικά απαγορεύεται κόντρα σε ικανούς σουτέρ. Παρόλα αυτά εάν αφήσεις τύπους όπως ο Κάρολ να ζεσταθούν από το τόξο, τότε οι ελπίδες σου περιορίζονται αισθητά. Είναι χαρακτηριστικό πως η Βασίλισσα σουτάρει κατά μέσο όρο με 32,1% στο τρίποντο, στις έξι φετινές της ήττες στην Ευρωλίγκα. Οι μάχες στην περίμετρο θα κρίνουν πολλά.

Το κεφάλαιο Walter Tavares

Για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός δεν αρκεί να παίξει μονάχα άμυνα, αλλά παράλληλα και να  σκοράρει (μεγάλη σοφία). Εδώ βέβαια αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα, καθώς στο παρκέ κυκλοφορεί ένα τρομακτικό σκιάχτρο από το Πράσινο Ακρωτήρι με μοναδική αποστολή να προστεύσει πάση θυσία το καλάθι της ομάδας του. Το μέγεθος και τα τεράστια άκρα του, έχουν την ικανότητα να παραμορφώνουν την γεωμετρία της αντίπαλης επίθεσης.

Ο Pitino θα επιδιώξει σίγουρα να τον τραβήξει λιγάκι πιο έξω, ώστε το ζωγραφιστό να αδειάσει από την παρουσία του. Για να καταφέρει κάτι τέτοιο, ίσως πρέπει να δανειστεί μια σελίδα από το προπονητικό βιβλίο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Δείτε λίγο το παρακάτω βίντεο.

Η Ζαλγκίρις επιτίθεται συνεχόμενα επάνω του είτε με midrange σουτ, είτε στήνοντας ορισμένα screen στην πλάτη του. Φυσικά το Τριφύλλι δεν διαθέτει ψηλό με το ρεπερτόριο του Davis – ο Λάσμε που πιθανώς θα μπορούσε να τιμωρήσει τον Tavares από μέση απόσταση, δεν κατοικεί πια στην Αθήνα. Παρόλα αυτά η κεντρική ιδέα παραμένει ακέραια.

Τα περίφημα baseline cuts της τριάδας Παπαπέτρου/Kilpatrick/Θανάσης, ουσιαστικά απενεργοποιούνται όσο εκείνος βρίσκεται στο παρκέ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Παναθηναικός οφείλει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο εκτέλεσης διαδοχικών spain pick n roll.

Σε αυτή την δράση ένας τρίτος παίκτης εμπλέκεται στο κλασικό pick n roll – κατά προτίμηση κάποιος σουτέρ – ο οποίος αναλαμβάνει να στήσει ένα screen στον μπασκετμπολίστα που αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του εκάστοτε roll man. Αν ο αντίπαλος δεν αλλάξει σωστά, το play συνήθως καταλήγει σε ένα αμαρκάριστο σουτ. Οι Houston Rockets το τρέχουν καταπληκτικά.

Συνεχή λοιπόν screen στην πλάτη του θηριώδους Center, με την ελπίδα ο Λάσο κάποια στιγμή να τον αποσύρει στο πάγκο. Σημειωτέον επίσης, πως εξαιτίας της παρουσίας του καταπληκτικού φέτος Randolph, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Thomas θα συνδεθεί εύκολα με το καλάθι μέσω των αγαπημένων του Post up, που έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για την ομάδα του το τελευταίο διάστημα.

Την δεύτερη απάντηση στο φαινόμενο Tavares, αποτελούν τα λεγόμενα midrange σουτ. Οι Πράσινοι μπορούν να εκμεταλλευτούν την ροπή του να μένει προς τα μέσα (drop back), στήνοντας ορισμένα screen στο πλάι για το δίδυμο Langford/Kilpatrick με σκοπό την άμεση εκτέλεση από μέση απόσταση.

Ο έλεγχος του ρυθμού και το Post παιχνίδι των Πρασίνων.

Στο πρώτο μέρος συζητήσαμε για την ανάγκη του ελληνικού συλλόγου να αναπτυχθεί στον αιφνιδιασμό, εξαιτίας των δυσλειτουργιών που εμφανίζει στο μισό γήπεδο. Είναι δεδομένο πως ο Λάσο θα προσπαθήσει να οδηγήσει στο set παιχνίδι την επίθεση των Πρασίνων, καθώς γνωρίζει ότι εκεί κρύβεται το δικό του συγκριτικό πλεονέκτημα. Ούτως η άλλως το fast break δεν αποτελεί καμία είδους εγγύηση στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η Ρεάλ λογικά θα συμπεριφερθεί ακριβώς όπως στο πρόσφατο ματς της Αθήνας. Ο προσωπικός αμυντικός του Καλάθη θα φροντίζει να μένει κοντά του ακόμα και μετά από άστοχη προσπάθεια κάποιου συμπαίκτη του, με στόχο να μην του επιτρέψει να κατεβάσει γρήγορα την μπάλα και να εντοπίσει τις κινήσεις των υπόλοιπων αθλητών στο χώρο.

Στο μισό γήπεδο τα πράγματα μοιάζουν σκούρα. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός οφείλει να επιμείνει σε διαδοχικά ποσταρίσματα των περιφερειακών του, αφού η περιμετρική γραμμή φαντάζει ως η μοναδική στην οποία διατηρεί το πλεονέκτημα του μεγέθους. Ο Καλάθης πρέπει να ποστάρει ασταμάτητα τον βραχύσωμο Καμπάτσο – όπως ακριβώς έκανε και με τον Mike James. Οι Langford/Παπαπέτρου να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. Μόνο έτσι το Τριφύλλι θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα επίπεδα παραγωγής, ώστε στο τέλος να κατορθώσει να επικρατήσει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ