Video Analysis:  Η εμφάνιση του Παναθηναϊκού στην Μαδρίτη

Video Analysis: Η εμφάνιση του Παναθηναϊκού στην Μαδρίτη

Παραφράζοντας την γνωστή φράση, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι οι Πράσινοι στάθηκαν άτυχοι μέσα στη τύχη τους, στην αναμέτρηση κόντρα στη Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Κρίμα. Νομίζω πως αυτή είναι η κατάλληλα λέξη για να περιγράψουμε τα όσα εκτυλίχθηκαν στην χθεσινή αναμέτρηση ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ρεάλ στη Μαδρίτη για την Euroleague. Οι Πράσινοι κατέβαλαν τιτάνια προσπάθεια παρά τις δεδομένες αδυναμίες του ρόστερ τους, έφτασαν στο σημείο να προηγηθούν με πέντε πόντους λίγο πριν το νήμα του τερματισμού, όμως δυστυχώς δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την σπουδαία τους εμφάνιση.

Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο τρόποι ανάλυσης του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Ο ένας αναφέρει πως το Τριφύλλι προσέγγισε σωστά την αναμέτρηση σε τακτικό επίπεδο, κερδίζοντας αρκετές από τις επιμέρους μάχες – πράγμα διόλου εύκολο – και ουσιαστικά ηττήθηκε από την αφλογιστία και τις κακές επιλογές των τελευταίων 3:52 λεπτών, διάστημα στο οποίο δεν σκόραρε ούτε έναν πόντο. Ο άλλος στέκεται στο γεγονός, πως η ελληνική ομάδα είχε ξεκάθαρα την τύχη με το μέρος της. Οι επιδόσεις των δύο μονομάχων στο τρίποντο είναι χαρακτηριστικές.

Το χειρότερο σύνολο της διοργάνωσης στο τρίποντο, σούταρε την περισσότερη ώρα με ποσοστό κοντά στο 50%, ενώ τελείωσε τον αγώνα με 45%. Αντίθετα οι Ισπανοί που στρογγυλοκάθονται στην έβδομη θέση της σχετικής κατάταξης (37,9%), δεν ξεπέρασαν ποτέ το 30% και περιορίστηκαν στο μάλλον φτωχό 28,6%. Η ασφαλής πρόβλεψη για το επόμενο ματς (ασφαλής υπό τον έννοια ότι θα επιβεβαιωθεί τις περισσότερες φορές), είναι ότι τα εν λόγω ποσοστά θα αντιστραφούν, όχι φυσικά με την ίδια διακύμανση. Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως με βάση τις παρούσες συνθήκες, χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.

Σε κάθε βέβαια περίπτωση, ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε εξαιρετικός. Όπως συζητούσαμε και στο κείμενο της χθεσινής ημέρα, οι παίκτες του Rick Pitino αμύνθηκαν κυριολεκτικά σαν μια γροθιά εμπλέκοντας τους πάντες στη συνολική αμυντική προσπάθεια. Οι μπασκετμπολίστες της αδύνατης πλευράς συνέκλιναν διαρκώς προς το κέντρο, ώστε να παγιδεύσουν την μπάλα στη ζώνη των τριών μέτρων και να σκεπάσουν παράλληλα τον πολύτιμο κεντρικό διάδρομο.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις βόλτες των περιφερειακών της Ρεάλ στο ζωγραφιστό, ενώ παράλληλα απενεργοποίησαν σε ικανό βαθμό τις επικίνδυνες pick n roll συνεργασίες. Επιπλέον αντιμετώπισαν καταπληκτικά τα περίφημα off ball screens στα φτερά περνώντας από πάνω, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη επιθετικότητα σε κάθε εκδήλωση τους στο παρκέ. Δείτε ακριβώς τι εννοώ.

 

https://streamable.com/9wumh

Ο Λεκαβίτσιους κολλάει στο screen, παραχωρώντας μέτρα στον Καμπάτσο για να εφορμήσει κάθετα προς το καλάθι. Την ίδια στιγμή ο Langford μετακινείται προς τα μέσα, με σκοπό να τον αναχαιτίσει. Ο Βουγιούκας στέκεται σαν φρουρός στην περιοχή των ελεύθερων βολών και στη πίσω γραμμή, ο Gist δίνει βάθος στην άμυνα τοποθετώντας αμφότερα το πόδια του στο εσωτερικό της ρακέτας. Οι γηπεδούχοι φυσικά βρίσκουν το τρίποντο με τον Ρούντι, αλλά η άμυνα παραμένει σωστή. Γενικά οι guards του Pitino δυσκολεύτηκαν ορισμένες φορές να σπάσουν τα screens – ειδικά του Tavares. Δεν μπορείς να κάνεις βέβαια απολύτως τίποτα για αυτό – ο τύπος είναι τεράστιος και γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί το κορμί του.

 

https://streamable.com/5nrie

Στο παραπάνω στιγμιότυπο ο Carroll τρέχειs σαν σίφουνας ανάμεσα από τα screen. Ο Kilpatrick περνάει σωστά από επάνω, όμως δεν συνεννοείται με τον Thomas ο οποίος προτιμά την αλλαγή. Ο Παπαγιάννης/Θανάσης καλύπτουν εγκαίρως τα κενά που δημιουργούνται στα μετόπισθεν αλλά δυστυχώς ο Thompkins νικάει κατά κράτος τον Έλληνα ψηλό. Δεν πειράζει η αμυντική συμπεριφορά είναι ξανά αυτή που πρέπει – το πρόσημο συνολικά είναι αναμφίβολα θετικό.

Στην άλλη πλευρά τώρα ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να επιτεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με την ελπίδα να χτυπήσει τα αργά πόδια του Tavares ο οποίος φυσιολογικά αργεί περισσότερο να επιστρέψει.

 

https://streamable.com/htte1

Το σχέδιο δούλεψε για περίπου ένα δεκάλεπτο. Στην συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε και το ματς οδηγήθηκε στο μισό γήπεδο. Όπως αναμέναμε, οι Πράσινοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ζώνη του midrange (Langford), ώστε να αποφύγουν τον θηριώδη Center και να αυξήσουν την επιθετική του παραγωγή.

 

https://streamable.com/ja3ue

Ωστόσο η ρακέτα παρέμεινε «κλειστή» για το μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης – Η Ρεάλ προέταξε το μήκος στην τελική γραμμή με αποτέλεσμα να απενεργοποιήσει κάθε σκέψη για κοψίματα στη baseline –  με την ελληνική ομάδα να μην διαθέτει αρκετούς ικανούς σουτέρ που να μπορούν να εκτελέσουν με συνέπεια από μέση απόσταση. Η ιδέα του high pick n roll (περίπου στα 9-10 μέτρα), που θα ανάγκαζε τον αντίπαλο να ανέβει πιο ψηλά στην περίμετρο προς το παρόν δεν κρίνεται επιτυχημένη. Οι Ισπανοί δεν τσίμπησαν στο δόλωμα.

Ότι έγινε, έγινε – στα playoffs δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για δάκρυα. Ακολουθεί το παιχνίδι της Παρασκευής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ