Τα μυστικά της επίθεσης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Τα μυστικά της επίθεσης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Στο τελευταίο του βίντεο, ο διάσημος coach Nick ασχολήθηκε με την περίπτωση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Πριν από μερικούς μήνες η Ευρωλίγκα ξεκίνησε μια επίσημη συνεργασία με τον coach Nick, έναν Αμερικανό προπονητή κολεγίου που ταυτόχρονα διαχειρίζεται το πολύ γνωστό κανάλι BballBreakdown στο Youtube. Μέσα από τη διαδικτυακή του συχνότητα, ο καλός coach μας προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια διάφορες καταπληκτικές αναλύσεις αγώνων του ΝΒΑ, καθώς και ορισμένες τακτικές παρατηρήσεις που απαιτούν εμπειρία και καθημερινή τριβή με το άθλημα. Εάν ενδιαφέρεστε τέτοιου είδους περιεχόμενο, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τον παρακολουθείτε σε σταθερή βάση. Οι απόψεις του παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.

Η διοργάνωση λοιπόν αποφάσισε να του αναθέσει τη δημιουργία παρόμοιων αναλύσεων για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, με σκοπό προφανώς να αυξήσει την απεύθυνση της στις πλατιές μάζες των φιλάθλων. Στο τελευταίο επεισόδιο που δημοσιεύτηκε προχθές, αντικείμενο της συζήτησης αποτελεί ο σπουδαίος Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τα μυστικά των τρομερών επιθέσεων που παραδοσιακά κατασκευάζει. Ας δούμε μαζί λοιπόν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ένας Αμερικανός, τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην καλαθοσφαίριση της Γηραιάς Ηπείρου.

Το πρώτο πράγμα που αισθάνεται πως οφείλει να παρατηρήσει, είναι το λεπτομερειακό spacing που κυριαρχεί στην ανάπτυξη της Φενέρ. Μάλιστα δηλώνει έκπληκτος, για το γεγονός πως οι Τούρκοι διαθέτουν επτά διαφορετικούς παίκτες με ποσοστό 40% πίσω από το τόξο (μεταξύ μας είναι όντως φοβερό). Αρχικά εστιάζει στον Κώστα Σλούκα και στην ικανότητα του να τρέχει με επιτυχία το αγαπημένο μας pick n roll. Όπως γνωρίζετε ο Έλληνας guard είναι αριστερόχειρας, για αυτό συνήθως προτιμά να επιτίθεται προς τα δεξιά. Με αυτή τη μέθοδο οι γοφοί και το σώμα του παραμένουν διαρκώς ευθυγραμμισμένοι με το καλάθι, πράγμα που τον διευκολύνει αφάνταστα στις προσπάθειες του για σουτ μετά από ντρίμπλα. Ο coach χρησιμοποιεί ως παράδειγμα δύο ενδεικτικά plays, για να καταδείξει την αποδοτικότητα του σε τέτοιες καταστάσεις.

Το πρώτο ξεκινά με μια πάσα στα πλάγια και ένα Hand off ανάμεσα στα δύο guards. Ο Βέσελι ανεβαίνει αμέσως για το screen, υποδεχόμενος την μπάλα στη καρδιά του ζωγραφιστού. Οι αποστάσεις στην επίθεση αναγκάζουν την αντίπαλη άμυνα να τεντωθεί πέρα από τα φυσικά όρια αντοχής της, επιτρέποντας στον Guduric να κόψει σχεδόν ανενόχλητος κατά μήκος της baseline.

Στο δεύτερο συναντούμε μια επίδειξη του ατομικού ταλέντου του Σλούκα. Προσέξτε πως αυξομειώνει την ταχύτητα της ντρίμπλας του, αφήνοντας ουσιαστικά τον βαρύ και αργοκίνητο Tavares στον «τόπο».

Στη συνέχεια ασχολείται με τον δεύτερο πυλώνα του τούρκικου pick n roll, τον γνωστό και μη εξαιρετέο Jan Vesely.

Στο παραπάνω βίντεο, αποτυπώνονται δύο από τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ασταμάτητη κυκλοφορία της μπάλας και αδιάκοπη κίνηση μακριά από αυτήν, ώστε να αναγκάσουμε την αντίπαλη άμυνα να μετακινηθεί. Ο coach διαπιστώνει την τεράστια αποτελεσματικότητα των screens του Τσέχου στην περίμετρο, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν τον απαραίτητο χώρο για να ρολάρει προς τη ρακέτα. Το δεύτερο στιγμιότυπο είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Ο Guduric σκρινάρει για τον Λοβέρν, με στόχο να τον βοηθήσει να πάρει θέση στο Post. Δίχως να χάσει καθόλου χρόνο, στήνει ένα επιπλέον screen στην πλάτη του προσωπικού αμυντικού του Vesely, ο οποίος είναι ξαφνικά ελεύθερος να κόψει προς τη ρακέτα. Φαίνεται απλό, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Ολόκληρο το σχετικό βίντεο, παρατίθεται από κάτω.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ