Πως ο Γιασικεβίτσιους ισοφάρισε τη σειρά απέναντι στον Ομπράντοβιτς

Πως ο Γιασικεβίτσιους ισοφάρισε τη σειρά απέναντι στον Ομπράντοβιτς

Οι δύο τακτικοί άξονες, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και έφερε την τεράστια νίκη των Λιθουανών.

Τα playoffs της Ευρωλίγκας συνεχίζονται με κυριολεκτικά αμείωτο ενδιαφέρον και από τα δεύτερα κιόλας παιχνίδια, έχουμε ήδη ορισμένα αναπάντεχα αποτελέσματα. Αν εξαιρέσουμε την σειρά ανάμεσα στον Παναθηνιακό και την Ρεάλ Μαδρίτης, σε όλες τις υπόλοιπες οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να «σπασουν» τις έδρες, αρπάζοντας το πολύτιμο σχετικό πλεονέκτημα για τον εαυτό τους. Φυσικά όπως όλοι γνωρίζουμε, το γεγονός αυτό μπορεί τελικά να μην μετασχηματιστεί στην πολυπόθητη πρόκριση στο F4.

Οι περισσότερες ομάδες βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους από άποψη δυναμικότητας, ώστε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα να διατηρούνται ανοιχτά. Πολλοί αγώνες θα κριθούν στις περίφημες λεπτομέρειες – άλλωστε η postseason αποτελεί παραδοσιακά την εποχή, στην οποία δοκιμάζονται το μέταλλο αλλά και το πραγματικό βάθος των συλλόγων.

Μέχρι στιγμής βέβαια η μονομαχία με το μεγαλύτερο πλεόνασμα συγκινήσεων, είναι δίχως αμφιβολία εκείνη ανάμεσα στην πανίσχυρη Φενέρ και την φιλόδοξη Ζαλγκίρις. Πριν από λίγο καιρό ίσως να φάνταζε ως η πιο μονόπλευρη, με δεδομένη την απόλυτη κυριαρχία των Τούρκων στην κανονική περίοδο. Παρόλα αυτά οι τρομεροί Λιθουανοί είχαν διαφορετική γνώμη. Μάζεψαν τα κομμάτια τους μετά το ναυάγιο της πρώτης αναμέτρησης και εμφανίστηκαν στο γήπεδο πανέτοιμοι, για να διεκδικήσουν ότι ακριβώς τους αναλογεί. Η σπουδαία επικράτησης τους, βασίστηκε σε δύο διακριτούς τακτικούς άξονες.

1) Συνεχής προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εκτέλεση, στα 24 δευτερόλεπτα της επίθεσης. Η Φενέρ φημίζεται για την αποδοτικότητα και το μέγεθος της στην άμυνα μισού γηπέδου – έτσι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επέλεξε συνειδητά να αποφύγει τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις για την ομάδα του, δίνοντας εντολή για γρήγορα σουτ στο transition. Με άλλα λόγια η Ζαλγκίρις άλλαξε ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τον αγώνα (μόλις 6,1 fastbreak πόντοι ανά παιχνίδι στην κανονική σεζόν), κάτι που αποδιοργάνωσε πλήρως και αιφνιδίασε τον αντίπαλο της. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι 13 πολύτιμοι λιθουανικοί πόντοι στον αιφνιδιασμό. Στο παρακάτω βίντεο προσέξτε το χρονόμετρο στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης. Μέσα σε 9-10 δευτερόλεπτα, οι φιλοξενόμενοι έχουν ήδη εκδηλώσει την επίθεση τους.

2) Ο δεύτερος άξονας αφορά την εκπληκτική αμυντική της λειτουργία. Οι μπασκετμπολίστες του Σάρας κατανάλωσαν απίστευτη ενέργεια στα μετόπισθεν, κατορθώνοντας να απενεργοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό της επιθετικές συνεργασίες των Τούρκων. Επέλεξαν αλλαγές σε όλα τα screen, με μια όμως μικρή διαφοροποίηση. Ο περιφερειακός που βρισκόταν στην πίσω γραμμή άμυνας μετά την αλλαγ, προσπαθούσε να παίξει μπροστά από τον προσωπικό του αντίπαλο («άρνηση»), με σκοπό να μην του επιτρέψει να υποδεχτεί την μπάλα. Ταυτόχρονα ο αθλητής της αδύνατης πλευράς προσέδιδε βάθος και παρέμενε πάντοτε έτοιμος να περιστραφεί, για να προστατέψει το καλάθι της ομάδας του.

Οι γηπεδούχοι δυσκολεύτηκαν αφάνταστα κόντρα στη μαχητικότητα των αντιπάλων τους, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν διαρκώς την μπάλα στην περίμετρο χωρίς να δημιουργούν το παραμικρό ρήγμα. Ο μαθητής Γιασικεβίτσιους δεν δείχνει καμία διάθεση να υποταχθεί στον

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ