Ευρωλίγκα: Το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλάζει…

Ευρωλίγκα: Το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλάζει…

Η Ευρωλίγκα δεν κρύβει πλέον τις διαθέσεις της να εξελιχθεί σε «κλειστή λίγκα» και ο Ολυμπιακός αποτελεί τον «σημαιοφόρο» της νέας εποχής. Η αύξηση των ομάδων, τα 2ετή συμβόλαια, η wild card και η ΑΕΚ.

Εδώ και καιρό to10.gr έχει αναδείξει τη (σφοδρή) επιθυμία της Ευρωλίγκα και του εκτελεστικού διευθυντή της διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου, να εξελιχθεί σταδιακά σε «κλειστή λίγκα» το κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ της Ευρώπης. Ενα σχέδιο με συγκεκριμένη δομή, σχηματοποιημένο και έτοιμο για… εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ενα σχέδιο που αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, με αφορμή την «επανάσταση» του μπασκετικού Ολυμπιακού. Στην προσεχή Γενική Συνέλευση των ιδιοκτητών της Ευρωλίγκας, αναμένεται να ψηφιστεί η αλλαγή καταστατικού της διοργάνωσης, ώστε να μπορούν οι ομάδες να συμμετέχουν σε αυτήν, ακόμη και χωρίς την «υποχρέωση» να λαμβάνουν μέρος σε εθνικό πρωτάθλημα. Ενα άρθρο που θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσει και το οποίο σε πρώτη φάση θα αφορά μόνο στις ομάδες που έχουν «κλειστό» 10ετές συμβόλαιο, όπως είναι ο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Οπως γίνεται αντιληπτό, βεβαίως, είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα για μια νέα πραγματικότητα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Και για αυτόν τον λόγο ήδη πολλές ευρωπαϊκές ομάδες κάνουν ό,τι μπορούν για να μπουν στην εξίσωση της επόμενης ημέρας. Οι πρώτες που τα κατάφεραν ήταν η Βιλερμπάν και η Μπάγερν, που πήραν 2ετή συμβόλαια, αλλά δεν είναι μακριά η εποχή που η Ευρωλίγκα θα μεγαλώσει κι άλλο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΕΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Η Ευρωλίγκα θέλει να διατηρήσει τις καλές ομάδες ακόμη πιο κοντά της και σταδιακά να βάλει στο παιχνίδι και ορισμένα ακόμη σωματεία, που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα, το γήπεδο και τη λαϊκή βάση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, αλλά και να πρωταγωνιστήσουν. Με τις φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενέρ και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν ανοίξει την πλάστιγγα έναντι των υπόλοιπων να ακουμπούν το όριο του κομπλεξισμού και της ασχετοσύνης. Καθώς όταν φτάνεις στο σημείο να κατηγορείς εκείνον που επενδύει, μάλλον κάτι δεν έχεις «πιάσει» σωστά…

Οπως στο ποδόσφαιρο, έτσι και στο μπάσκετ οι ισχυροί, έχουν τα μεγάλα μπάτζετ, τα πολλά λεφτά. Αλλά από την άλλη, τα πολλά λεφτά δεν αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας και τίτλων. Κάτι μπορεί να σας πει για αυτό η Αρμάνι Μιλάνο ή η Χίμκι. Ή η Μπαρτσελόνα…

Το μπάσκετ είναι τελείως διαφορετικό από το ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα. Η τεχνογνωσία, η βαθιά γνώση του αντικειμένου, η γνώση της αγοράς και η σωστή στόχευση, μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα πολύ σημαντικότερα από το να σκορπάει κανείς λεφτά με το τσουβάλι. Ο Ολυμπιακός και η Ζαλγκίρις είναι το απόλυτο παράδειγμα ότι όταν χτίζεις με πλάνο, με καλό προπονητή και με συγκεκριμένη φιλοσοφία, μπορείς να πετύχεις μικρά θαύματα.

ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ Η ΑΕΚ, ΑΛΛΑ…

Η ΑΕΚ να είναι επίσης στις παρυφές της Ευρωλίγκας, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμη, κυρίως οικονομικά. Και κυρίως, επειδή δεν έχει εξασφαλισμένη την παρουσία της τουλάχιστον για μία 2ετία στη διοργάνωση. Κάτι που έχει επισημάνει πολλάκις ο Μάκης Αγγελόπουλος, ο οποίος θέλει να ετοιμάσει την ομάδα του, ώστε να διεκδικήσει η Ελλάδα ένα τρίτο εισιτήριο για τη διοργάνωση, αλλά εάν αυτό είναι μονοετές, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Καθώς την επομένη της συμμετοχής της, η Ενωση θα βρεθεί με ένα μπάτζετ (επιπέδου Ευρωλίγκας)που δεν θα μπορεί να καλύψει.

ΟΙ +2 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ Η WILD CARD

Από τη νέα χρονιά η Ευρωλίγκα «μεγαλώνει» κατά δύο ομάδες και από τις 16 πηγαίνουμε στις 18. Με τις 15 από τις 18 να έχουν ήδη γίνει γνωστές, μετά την κατάκτηση της Αδριατικής Λίγκας από τον Ερυθρό Αστέρα. Ακολουθώντας τη Βαλένθια που είχε κατέκτησε το EuroCup. Γνωστές, άλλωστε, ήταν οι 11 ομάδες που είχαν συμβόλαιο τύπου Α (διετές), με τις Μπάγερν Μονάχου και Βιλερμπάν να προστίθενται σε αυτές, μετά τη διεύρυνση της διοργάνωσης.

Αναλυτικά, οι 15 «σίγουρες» ομάδες της επόμενης Ευρωλίγκας είναι οι εξής: Αναντολού Εφές, Αρμάνι Μιλάνο, Μπάγερν Μονάχου, Ερυθρός Αστέρας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Μπασκόνια, Βιλερμπάν, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια, Ζαλγκίρις.

Τα υπόλοιπα 3 «εισιτήρια» θα πάρουν η ομάδα που θα τερματίσει ψηλότερα στο γερμανικό πρωτάθλημα, η κάτοχος της VTB League, ενώ η Ευρωλίγκα θα δώσει και μία Wild Card. Την οποία θα ήθελε να πάρει η ΑΕΚ, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και αυτό διότι ήδη έχει διαρρεύσει ότι η Wild Card θα δοθεί στην Αλμπα Βερολίνο ή στην Παρτιζάν

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ