Video Analysis: Ο Tavares είναι ο αμυντικός της χρονιάς στην Ευρωλίγκα

Video Analysis: Ο Tavares είναι ο αμυντικός της χρονιάς στην Ευρωλίγκα

Η απόδοση του γίγαντα της Ρεάλ Μαδρίτης, Walter Tavares, στα μετόπισθεν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, δικαιολογεί και με το παραπάνω την σπουδαία αυτή διάκριση.

Με το F4 της Βιτόρια να βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μακριά και την χρονιά να βαδίζει σιγά σιγά στη λήξη της, η Ευρωλίγκας ανακοίνωσε χθες το βραβείο του αμυντικού της χρονιάς για τη σεζόν 2018-2019. Νικητής δεν είναι άλλος, από το τρομακτικό σκιάχτρο που ακούει στο όνομα Walter Tavares.

Ο ύψους 2.21 εκατοστών αθλητής από το Πράσινο Ακρωτήρι, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη πορεία της Ρεάλ Μαδρίτης σε αμφότερη τη κανονική περίοδο αλλά και τα playoffs. Με τον Doncic να έχει μετακομίσει πια στην Αμερική και τον Γιούλ να μην πιάνει τα στάνταρ απόδοσης που μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν, ο οργανισμός αναγκάστηκε να αλλάξει ολοκληρωτικά «δέρμα», παρουσιάζοντας μας την πιο ισορροπημένη εκδοχή του στη θητεία του Πάμπλο Λάσο.

Αναφερόμαστε άλλωστε στην πιο αποτελεσματική άμυνα της λίγκας, με τους Ισπανούς να δέχονται μόλις 93,8 πόντους ανά 100 κατοχές. Στο επίκεντρο της συναντάμε προφανώς τον Tavares, η παρουσία του οποίου ήταν συχνά αρκετή ώστε να υποχρεώσει σε δεύτερες σκέψεις την αντίπαλη επίθεση. Παραδοσιακά οι αληθινά σπουδαίοι rim protectors, έχουν την ιδιότητα να μεταβάλλουν τη γεωμετρία του γηπέδου, προς όφελος της δικού τους συλλόγου.

Η ασφάλεια που προσφέρουν στους συμπαίκτες τους, δεν μπορεί να περιγραφεί επαρκώς με τη βοήθεια της στατιστικής. Οι επιθετικοί προσπαθούν διαρκώς να τους αποφύγουν, ενώ η άμυνα πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να εισέλθει σε διαδικασία περιστροφών για να προστατεύσει το καλάθι. Ο αμυντικός «σύρτης» της πίσω γραμμής, διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την ομαδική αγωνιστική συμπεριφορά στα μετόπισθεν.

Σε κάθε περίπτωση ο Tavares πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν, κατακτώντας το συγκεκριμένο βραβείο για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Αποτελεί τον κορυφαίο μπλοκέρ της διοργάνωσης τόσο σε συνολικές τάπες (53), όσο και σε τάπες ανά παιχνίδι (1,7). Κυριαρχούσε συστηματικά στις μάχες των αιθέρων (5ος σε αμυντικά rebound με 4,4 ανά αναμέτρηση), οδηγώντας το σύλλογο στη καλύτερη επίδοση της Ευρωλίγκας στον εν λόγω τομέα. Άλλωστε όπως είναι γνωστό, η άμυνα πάντοτε τελειώνει στο rebound.

Με αυτόν να επιτηρεί το ζωγραφιστό, οι αντίπαλοι εκτελούσαν με το ιδιαίτερα χαμηλό 49,1% στα σουτ δύο πόντων – ένα νούμερο τέρας, που δεν απαντάται σε κανέναν άλλο σύλλογο της Γηραιάς Ηπείρου. Δυστυχώς βέβαια δεν υπάρχει τρόπος να μετρήσουμε, τον αριθμό των προσπαθειών που αλλοίωσε με τα τεράστια άκρα του ή τον τρόμο που προκαλούσε στους αντιπάλους, η απλή παρουσία του στο παρκέ. Η Ευρωλίγκα αναφέρει χαρακτηριστικά, πως την έβδομη αγωνιστική ο Jordan Mickey υποχρεώθηκε σε 11 ολόκληρα σουτ τριών πόντων, ως άμεση συνέπεια του φόβου που συζητούσαμε νωρίτερα. Μπορείτε να απολαύσετε ορισμένα από τα κατορθώματα του Tavares, στο βίντεο που ακολουθεί.

https://streamable.com/tfkzg

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ