Πως θα κινηθούν οι «πύργοι» στη σκακιέρα της Euroleague

Πως θα κινηθούν οι «πύργοι» στη σκακιέρα της Euroleague

Η σεζόν στην Euroleague ολοκληρώθηκε και τα μεταγραφικά επιτελεία των ομάδων βρίσκονται σε θέσεις μάχης. Πως θα κινηθούν οι ψηλοί της Λίγκας και πως θα διαμορφωθεί το τοπίο ενόψει της νέας σεζόν.

Για πολλούς το μπάσκετ θεωρείται άθλημα των κοντών. Χωρίς ισορροπία όμως μεταξύ περιφέρειας και frontline, για τις ομάδες που έχουν βλέψεις πρωταθλητισμού στην Euroleague, οι πιθανότητες διάκρισης μειώνονται δραματικά.

Το απαιτητικό φορμάτ με τους πολλούς αγώνες, ενίοτε και διπλούς μέσα στην εβδομάδα απαιτεί τουλάχιστον δύο καλούς ψηλούς στο ρόστερ τέτοιων ομάδων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι γεμάτες ταλέντο και διαφορετικά χαρακτηριστικά, γραμμές ψηλών των τεσσάρων ομάδων που αγωνίστηκαν στο F4 της Βιτόρια.

Παίκτες «δεινόσαυροι» όπως οι Πλάις και Ταβάρες, ημίψηλοι που έκανε πρώτος μόδα ο Ολυμπιακός όπως οι Χάινς και Ντάνστον και πιο… κλασικοί ψηλοί όπως ο σκληρός Χάντερ και ο χαρισματικός Βέσελι.

Φέτος το καλοκαίρι υπάρχουν δύο παράμετροι που αναμένεται να δημιουργήσουν ένα ντόμινο μεταγραφικών εξελίξεων και την ανακατανομή δύναμης στη ρακέτα για τους κορυφαίους της Ευρωλίγκας. Αυτοί ακούν στο όνομα Νίκολα Μιλουτίνοφ και Μπράντον Ντέιβις.

Ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού που παρουσιάζεται κάθε χρόνο και καλύτερος. Φέτος ήταν κυρίαρχος στην Euroleague. Σε 28 παιχνίδια είχε κατά μέσο όρο 11.7 πόντους (66.1% στα δίποντα), 7.9 ριμπάουντ, ενώ έβαλε πιο πολύ από ποτέ στο ρεπερτόριό του τις ασίστ έχοντας 1.5 ανά ματς. Η γενικότερη αβεβαιότητα που πλήττει τον Ολυμπιακό σε πολλά επίπεδα όμως ίσως προκαλέσουν τη φυγή από το Λιμάνι στο οποίο ανδρώθηκε μπασκετικά

Από την άλλη ο Αμερικανός φόργουορντ της Ζαλγκίρις είναι μια πραγματική δύναμη πυρός με γρήγορα πόδια και καλό σουτ από μέση απόσταση. Σε 34 ματς σκόραρε κατά μέσο όρο 14.2 πόντους (55.9% στα δίποντα), ενώ κάνει καλή δουλειά σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού με 5.5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο.

Δύο παίκτες σημεία αναφοράς για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Για αυτό και τα μεγαλύτερα πορτοφόλια της Γηραιάς Ηπείρου έχουν στήσει χορό εκατομμυρίων γύρω τους. Για τον «Μίλου» ήδη η Μπαρτσελόνα έχει καταθέσει μια πρόταση μαμούθ που θα αποφέρει στον Σέρβο εφόσον πει το ναι, 7 εκατομμύρια για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από κοντά και η αιώνια αντίπαλος Ρεάλ, που έχει βάλει στόχο τον Ντέιβις. Μάλιστα το deal παρουσιαζόταν κλεισμένο μέχρι να βγει ο παίκτης και να θολώσει τα νερά τονίζοντας πως δεν έχει υπογράψει πουθενά, αφού στο μυαλό του έχει μόνο να κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Ζαλγκίρις. Αμφότεροι οι παίκτες θα φέρουν χρήματα στις ομάδες τους καθώς δεσμεύονται με συμβόλαιο για τη σεζόν 2019-2020.

Στη Ρεάλ όμως έχουν κάνει ήδη… χώρο μιας και ο Όγκνιεν Κούζμιτς αποτελεί ήδη παρελθόν (πήγε στον Ερυθρό Αστέρα), ενώ άλλοι δύο ψηλοί βρίσκονται στον αέρα. Πρόκειται για τους Γκουστάβο Αγιόν και Έντι Ταβάρες. Ο Μεξικανός που βλέπει το συμβόλαιό του να τελειώνει, αναμένεται να αναζητήσει αλλού την τύχη του μιας και δεν είναι ικανοποιημένος από τον χρόνο συμμετοχής του. Από την άλλη το σκιάχτρο από το Πράσινο Ακρωτήριο μετά από μια κυριαρχική χρονιά (7.4π/6.2 ριμπ/1.7 μπλοκ) βλέπει τις επιλογές του να αυξάνονται καθώς τόσο η πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας όσο και ομάδες από το ΝΒΑ θέλουν να εντάξουν τα ταλέντα του στις τάξεις τους.

Οι Μιλουτίνοφ και Ντέιβις είναι δύο περιπτώσεις που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, για αυτό και οι ομάδες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για να τους αποκτήσουν. Ωστόσο υπάρχει και μια πληθώρα παικτών που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι και έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους. Παίκτες για κάθε γούστο. Ρολίστες όπως οι Βόιτμαν, Καβαλιάουσκας και Σεραφέν, σκόρερ όπως οι Μπλακ και Μίκι και μπαρουτοκαπνισμένοι πρωταθλητές όπως οι Αγιόν, Χάινς, Χάντερ και Τάιους.

Ας δούμε τους free agents της Euroleague και τα φετινά πεπραγμένα τους, οι περισσότεροι από τους οποίους θα επηρεαστούν από τις πιθανές μετακινήσεις Ντέιβις και Μιλουτίνοφ και τα κενά που δημιουργούνται με αποτέλεσμα την αλλαγή του χάρτη ενόψει της νέας σεζόν:

Γιοχάνες Βόιτμαν (Μπασκόνια-26 ετών)

Ο Γερμανός ύψους 2.14μ σέντερ έπαιξε για λογαριασμό της Μπασκόνια και θεωρείται ένας καλός ρολίστας. Σε 33 ματς αγωνίστηκε κατά μέσο όρο 24′ προσφέροντας 7.5 πόντους (59.6% στα δίποντα), 5.8 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ.

Άλεξ Τάιους (Μακάμπι Τελ Αβίβ-31 ετών)

Ο Αμερικανός σέντερ έχει αρκετά χρόνια εμπειρίας στη διοργάνωση και θεωρείται ένας ικανός μπλοκέρ με έφεση στο παιχνίδι πάνω από το στεφάνι. Με την Ομάδα του Λαού αγωνίστηκε σε 30 ματς (18′) και κατά μέσο όρο είχε 7.3 πόντους (66.4%) και κάτι περισσότερο από 4 ριμπάουντ και 1 μπλοκ ανά ματς.

Ταρίκ Μπλακ (Μακάμπι Τελ Αβίβ-27 ετών)

Συμπαίκτης με τον Τάιους στην Μακάμπι του κόουτς Σφαιρόπουλου, είναι ένας πολύ ιακνός επιθετικά παίκτης που σε σύνολο 26 παιχνιδιών (21:30′) προσέφερε 11 πόντους (69.9%), ενώ κατεβάζει και 5.4 «σκουπίδια» ανά ματς.

Γκουστάβο Αγιόν (Ρεάλ Μαδρίτης-34 ετων)

Ο Αγιόν μέχρι και τη σεζόν που ολοκληρώθηκε αποτέλεσε μέλος της frontline της Ρεάλ Μαδρίτης. Αγωνίστηκε σε 31 αναμετρήσεις (19:39′) και θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρει ποιοτικά λεπτά στο παρκέ όπως έκανε και φέτος με 8π. (66.9%), 6 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ.

Αντάνας Καβαλιάουσκας (Ζαλγκίρις Κάουνας-34 ετών)

Ο… μούσιας της Ζαλγκίρις που μοιάζει με Βίκινγκ, συμπεριφέρεται σαν τέτοιος μέσα στο παρκέ. Διακρίνεται για την αμυντική του διάθεση και το μπασκετικό ξύλο που θα ρίξει και θα δεχθεί. Πέραν αυτών είναι παίκτης ειδικών αποστολών που προσέφερε φέτος 5.1π (58.8%), 2.5 ριμπάουντ και 1 ασίστ στα  11:47′ ανά ματς σε 20 συμμετοχές.

Μάλκολμ Τόμας (Χίμκι-30 ετών)

Άλλος ένας Αμερικανός σέντερ στη λίστα των free agents της Euroleague. Στη δεύτερη σεζόν του στη Λίγκα για τους Ρώσους, αγωνίστηκε σε 30 αναμετρήσεις (20:35′), προσφέροντας 8.6 πόντους (66.7% στα δίποντα), έχοντας επιπρόσθετα και παιχνίδι μακρυά από το καλάθι μιας και σουτάρει με 31.6% από το τρίποντο, την ώρα που κατεβάζει 5 ριμπάουντ και μοιράζει 1.7 ασίστ.

Τζόρνταν Μίκι (Χίμκι-24 ετών)

Άρτι αφιχθείς από το ΝΒΑ ο Μίκι έχει μια εντυπωσιακή πρώτη σεζόν στη Λίγκα με την Χίμκι. Κλασικός stretch forward/center έχει παιχνίδι και μακρυά από το καλάθι. Σκοράρει άκρως ικανοποιητικά (14.1π με 57.2% στα δίποντα και 35.1% στα τρίποντα) και κατεβάζει ριμπάουντ (5) αλλά και… γενικούς, με κάτι περισσότερο από 1 μπλοκ ανά ματς στις 28 συμμετοχές που είχε με τους Μοσχοβίτες.

Οθέλο Χάντερ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας-32 ετών)

Γνωστός και μη εξαιρετέος τόσο στο ελληνικό κοινό από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, όσο και για την 5ετία που έχει συμπληρώσει στην Euroleague. «Τίμιος» ψηλός, ήταν βασικό κομμάτι του ροτέισον της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Αγωνίστηκε σε 36 ματς (17:54′) και προσέφερε 7.7π (59.6%) και 4.3 ριμπάουντ.

Κάιλ Χάινς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας-32 ετών)

Ο Διόσκουρος του Χάντερ στη γραμή ψηλών της ομάδας του κόουτς Ιτούδη και αγαπημένο του παιδί όως δήλωσε ο ίδιος μετά την κατάκτηση της Euroleague. Ένας από τους καλύτερους ψηλούς της Λίγκας με 8ετή εμπειρία και τρεις κατακτήσεις με Ολυμπιακό (2) και ΤΣΣΚΑ. Από τους παίκτες που καθιέρωσαν τη μόδα των undersized ψηλών κάνει καριέρα στο top επίπεδο παρά τα 198 εκατοστά του. Φέτος αγωνίστηκε σε 36 ματς (19:33′) προσφέροντας 7.3π (58%), 3.6 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ.

Κέβιν Σεραφέν (Μπαρτσελόνα-29 ετών)

Μετά από μια γεμάτη 7ετία στο ΝΒΑ, ο Γάλλος σέντερ επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Φέτος είχε περισσότερο συμπληρωματικό ρόλο στο ροτέισον των Καταλανών συμμετέχοντας σε 27 ματς (14:04′) και προσφέροντας στην ομάδα του Πέσιτς 8.3 πόντους (63.2%) και 3.6 ριμπάουντ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ