Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ένα ατελείωτο μεταγραφικό πάρε-δώσε

Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ένα ατελείωτο μεταγραφικό πάρε-δώσε

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας για άλλο ένα καλοκαίρι «απλώνει τα δίχτυα» της σε παίκτες του Ολυμπιακού, με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να αποτελεί την τελευταία περίπτωση.

Πειραιάς- Μόσχα… Η διαδρομή από το λιμάνι στη ρωσική πρωτεύουσα είναι 2975 χιλιόμετρα. Μπορεί οι δύο πόλεις να απέχουν 44 ώρες με το αυτοκίνητο αλλά τις δύο ομάδες συνδέουν οι παίκτες που έκαναν τη διαδρομή από τον Ολυμπιακό στην ΤΣΣΚΑ. Οι Ρώσοι ονειρεύονται να δουν τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να γίνεται και πάλι συμπαίκτης με τον Γιάνις Στρέλνιεκς, ο οποίος πρόλαβε να κάνει το ταξίδι λίγες μέρες νωρίτερα.

Τα τελευταία χρόνια οι οικονομικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει, με τις ελληνικές ομάδες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα τεράστια μπάτζετ ομάδων όπως της ΤΣΣΚΑ. Η «αρκούδα» επιχείρησε να δελεάσει τον Ολυμπιακό προσφέροντας μέχρι και 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τον Μιλουτίνοφ, παρόλα αυτά οι «ερυθρόλευκοι» αρνήθηκαν.

Ορισμένοι από τους ταξιδιώτες του παρελθόντος είναι ο Παπαλουκάς, ο Τεόντοσιτς, ο Έρτσεγκ, ο Χάινς, ο Χάντερ, ο Χάκετ και τελευταίος χρονικά ο Στρέλνιεκς. Ακολουθεί αναλυτικά ο κατάλογος των επτά παικτών που επιχείρησαν το δρομολόγιο Πειραιάς- Μόσχα.

Θοδωρής Παπαλουκάς- 2002

Το καλοκαίρι του 2001, ο «Τσάρος» του ελληνικού μπάσκετ υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό, προερχόμενος από τον Πανιώνιο. Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ηλία Ζούρου που είδε στο πρόσωπο του Παπαλουκά τον ηγέτη της επόμενης μέρας. Η  χρονιά ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του κυπέλλου αλλά και την «σοκαριστική» απώλεια του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ (από 0-2 σε 3-2).

Στο τέλος της σεζόν, ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη πρότεινε μείωση της τάξης του 35% στον Έλληνα γκαρντ , με τον τότε 25χρονο να απαντά αρνητικά και να λύνει το συμβόλαιό του με την ομάδα. Βρέθηκε στο Βελιγράδι για να συμμετάσχει ως free agent στην προετοιμασία της ΤΣΣΚΑ του Ντούσαν Ίβκοβιτς, με τον Σέρβο τεχνικό να προσφέρει χαμηλό συμβόλαιο και να υπογράφει τον Έλληνα μπασκετμπολίστα. Η συνέχεια γνωστή. Έξι συνεχόμενες συμμετοχές σε φάιναλ φορ με την «αρκούδα», ισάριθμα πρωταθλήματα Ρωσίας και αμέτρητα ατομικά βραβεία, καθιστώντας τον έναν από τους καλύτερους πλέι- μέικερ στην ιστορία της Ευρωλίγκα.

Το 2008 επέστρεψε στον Ολυμπιακό του Παναγιώτη Γιαννάκη, μεγαλώνοντας το σερί του σε φάιναλ- φορ (8), αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα με την ομάδα της καρδιάς του. Το 2011 αποχώρησε από τους «ερυθρόλευκους», πήγε στη Μακάμπι και επιστρέψει για δεύτερη φορά στην ΤΣΣΚΑ το 2012, όπου έκλεισε την καριέρα του.

Μίλος Τεόντοσιτς- 2011

Το 2007 οι Πειραιώτες έδωσαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ στη Ζελέζνικ για να ντύσουν τον νεαρό τότε Μίλος Τεόντοσιτς στα «ευθρόλευκα». Στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό ο Σέρβος γκαρντ πήρε δύο κύπελλα, ενώ συμμετείχε και σε δύο φάιναλ φορ. Το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2011, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την ομάδα, αλλά τελικά παρέμειναν, αποφασίζοντας να μειώσουν αρκετά τον προϋπολογισμό της ομάδας.

Το γεγονός ότι η ομάδα ήθελε να πορευθεί με ηγέτη τον Βασίλη Σπανούλη είχε ως αποτέλεσμα η διοίκηση να δεχθεί την ρήτρα των 1,3 εκατομμυρίων που προσέφερε η ΤΣΣΚΑ των Καζλάουσκας- Σφαιρόπουλου, αφήνοντας τον παίκτη να αποχωρήσει. Ο Τεόντοσιτς έγινε το No1 στους Ρώσους και κατέκτησε έξι πρωταθλήματα με την «ομάδα του Στρατού».

Στην Ευρωλίγκα, όμως, ο Ολυμπιακός του στέρησε τέσσερις φορές τη δυνατότητα να κατακτήσει το τρόπαιο, αφού ηττήθηκε ως μέλος της ρωσικής ομάδας σε τρεις ημιτελικούς (2013, 2015, 2017) και έναν τελικό (2012). Το 2016 κατέκτησε το πολυπόθητο για εκείνον τρόπαιο στον τελικό με την Φενερμπαχτσέ, για να αναδειχθεί κορυφαίος Ευρωπαίος της χρονιάς.

Ζόραν Έρτσεγκ- 2012

Ένα χρόνο μετά την απόκτηση του Τεόντοσιτς από την Ζελέζνικ, τον Ιούνιο του 2008,  ο Ολυμπιακός πλήρωσε κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για να αποκτήσει και τον Ζόραν Έρτσεγκ από την ίδια ομάδα. Ο Σέρβος πάουερ- φόργουορντ δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες των ανθρώπων της ομάδας και δεν κέρδισε ποτέ την εμπιστοσύνη του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Δόθηκε δανεικός στον Πανιώνιο τη σεζόν 2009- 2010, όπου πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις, αλλά με την επιστροφή του στον Πειραιά, δεν άλλαξε το τοπίο. Το 2011 πήρε μεταγραφή από τους Πειραιώτες στην Μπεσίκτας, με τις εμφανίσεις του στον τουρκικό σύλλογο να προξενούν το ενδιαφέρον της ΤΣΣΚΑ. Το 2012, οι Ρώσοι του προσέφεραν, μάλιστα, τριετές συμβόλαιο, με τον Ετόρε Μεσίνα να δηλώνει τότε ότι η ομάδα του απέκτησε έναν από τους πιο υποσχόμενους ψηλούς της Ευρώπης.

Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού, όμως, στο τέλος της σεζόν έλυσε το συμβόλαιό του με την ΤΣΣΚΑ, μετρώντας 6,2 πόντους και 2,5 ριμπάουντ σε 14,4 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα.

Κάιλ Χάινς- 2013

Ο Κάιλ Χάινς αποτέλεσε ένας από τους πιο αγαπητούς αλλά ταυτόχρονα και πολύτιμους  παίκτες στη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού. Όσο αθόρυβη ήταν η μεταγραφή του από την Μπάμπεργκ τον Ιούλιο του 2011, τόσο θορυβώδης ήταν η παρουσία του εντός παρκέ. Μπορεί να του έλειπε το μπόι (μόλις 1,98) αλλά η σωματική διάπλαση και οι αμυντικές του ικανότητες τον έκαναν να ξεχωρίσει.

Με την ελληνική ομάδα κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια (2012) αλλά αποτέλεσε και έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της back to back Ευρωλίγκα (2012- 2013). Το καλοκαίρι του 2013 η διοίκηση έκανε πρόταση ανανέωσης στον Αμερικανό σέντερ, αλλά η απάντηση της ΤΣΣΚΑ ήταν ηχηρή:  «Έστρωσε χαλί» 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στα πόδια του παίκτη για διετές συμβόλαιο.

Ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τα 2 εκ. με τα μπόνους, αλλά ο Χάινς είχε πάρει την απόφασή του, μετακομίζοντας στη Ρωσία. Με την «αρκούδα» πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2021, αποτελεί τον αρχηγό της ομάδας και έχει εμπλουτίσει το παλμαρέ του με δύο ακόμη ευρωπαϊκά, έξι τίτλους VTB λίγκας αλλά και το βραβείο του καλύτερου αμυντικού στην Ευρωλίγκα (2016, 2018). Τέλος έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που φτάνει στην κατάκτηση δύο τροπαίων με δύο διαφορετικές ομάδες.

Οθέλο Χάντερ- 2017

Ιούνιος του 2014… Η Σιένα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής διάλυσης και ο «αφανισμός» της, φέρνει στην ομάδα του Πειραιά τον Οθέλο Χάντερ. Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα για να πλαισιώσει τον Μπράιαν Ντάνστον στην φροντ-λάιν του Ολυμπιακού. Ο Έλληνας τεχνικός μπορεί να απολύθηκε στις αρχές Οκτώμβρη, αλλά ο Αμερικανό- Λιβεριανός έγινε βασικό «γρανάζι στη μηχανή» του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα με τους «ερυθρόλευκους» σε ισάριθμα χρόνια και ξεχώρισε στην πορεία της ομάδας μέχρι τον τελικό του φάιναλ φορ της σεζόν 2014- 15. Με τη λήξη του συμβολαίου του αποκτήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία έμεινε μόλις ένα χρόνο για να ακολουθήσει ο γνώριμος προορισμός, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στην ομάδα του Ιτούδη αγωνίστηκε για τα επόμενα δύο χρόνια (2017-2019), συνδράμοντας στην κατάκτηση της φετινής Ευρωλίγκα. Τον περασμένο Ιούνιο αποδεσμεύτηκε από τους Ρώσους, με τον Ολυμπιακό να χτυπά την πόρτα του 33χρονου, αλλά να διαπιστώνεται διαφορά στο οικονομικό.

Ντάνιελ Χάκετ- 2018

Ένας από τους πιο αγαπητούς ξένους στις τάξεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια ήταν αναμφίβολα ο Ντάνιελ Χάκετ. Αφίχθη στο ΣΕΦ το καλοκαίρι του 2015 και κέρδισε την εκτίμηση του κόσμου με την αγωνιστική παρουσία και την εν γένει συμπεριφορά του. Την πρώτη του σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά τη δεύτερη θα θέλει να την ξεχάσει σίγουρα και ο ίδιος.

Τον Δεκέμβριο του 2016, τραυματίστηκε σε μια ανύποπτη φάση στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού με την Ούνιξ Καζάν και αποχώρησε υποβασταζόμενος. Η διάγνωση έδειξε εκτεταμένη ρήξη οπισθίων μηριαίων και ο Ιταλός διεθνής έχασε το υπόλοιπο της χρονιάς. Η ομάδα έχοντας πρόσφατες τις μνήμες του τραυματισμού του Πάτρικ Γιανγκ, τον οποίο ανανέωσε, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να επανέλθει, αποφάσισε να μη ρισκάρει και άφησε ελεύθερο τον Χάκετ.

Ο Ιταλός έπαιξε την επόμενη χρονιά στην Μπάμπεργκ αλλά δεν δίσταζε να δηλώνει την επιθυμία επιστροφής στην πρώην ομάδα του, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες δεν συγκινήθηκαν και ο παίκτης κατέληξε στα χέρια του Ιτούδη και της ΤΣΣΚΑ.

Με τους Ρώσους κατέκτησε την φετινή Ευρωλίγκα, προσφέροντας την απαραίτητη «σκληράδα» στην περιφέρεια της ομάδας και οι ιθύνοντες του συλλόγου αναμένεται να τον επιβραβεύσουν με νέο συμβόλαιο το προσεχές διάστημα.

Γιάνις Στρέλνιεκς- 2019

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς είναι ο τελευταίος χρονικά παίκτης που έκανε το δρομολόγιο Ολυμπιακός- ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στους Πειραιώτες έφτασε ως ο παίκτης που αποτέλεσε τον δήμιό τους στις αναμετρήσεις με την Μπάμπεργκ. Το «φαρμακερό» σουτ και οι δημιουργικές του ικανότητες, θα απελευθέρωναν τον Βασίλη Σπανούλη, προσδίδοντας ποιοτικά λεπτά.

Η πρώτη του σεζόν στην ομάδα δεν συνδυάστηκε με κάποιον τίτλο, αλλά αποτέλεσε «όαση» μαζί με τον Μιλουτίνοφ, παραμένοντας και την επόμενη σεζόν στο ρόστερ. Ο τραυματισμός του, όμως, στα παράθυρα των προκριματικών της FIBA με την Εθνική Ιταλίας, τον περασμένο Φλεβάρη, έβαλαν τέλος στην πορεία του στους «ερυθρόλευκους».

Έχασε το υπόλοιπο της σεζόν και έμεινε ελεύθερος τον προηγούμενο μήνα. Αν και συνδέθηκε έντονα με τον Παναθηναϊκό, ανακοινώθηκε στις 8 Ιουλίου επίσημα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το συμβόλαιό που υπέγραψε ήταν διετούς διάρκειας και αναμένεται να ανταμώσει την επόμενη χρονιά με τους Χάκετ και Χάινς.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ