Ολυμπιακός: Η απόδειξη με το όνομα Κουζμίνσκας

Ολυμπιακός: Η απόδειξη με το όνομα Κουζμίνσκας

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας είναι έτοιμος να γίνει παίκτης του Ολυμπιακού, σε μία συνεργασία που μπορεί να ωφελήσει και τις δύο μεριές. Το 10.gr παρουσιάζει το νέο παίκτη των «ερυθρολεύκων».

Μεταγραφική προσθήκη… άλλης εποχής. Τότε που εδώ στα μέρη μας δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Τότε που ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός διέθεταν τα πιο γερά πορτοφόλια του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ναι, δίχως υπερβολή. Τέτοια κίνηση φαντάζει αυτή που έχουν στα σκαριά οι Ερυθρόλευκοι. Η μεταγραφή που θα φέρει στο ΣΕΦ τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Τον Λιθουανό φόργουορντ που με έναν τρόπο γίνεται η μεγαλύτερη απόδειξη πως οι Πειραιώτες έχουν σκοπό και φέτος να σχηματίσουν ένα σύνολο ανταγωνιστικό σε επίπεδο Ευρωλίγκας.

Τι εστί Κουζμίνσκας; Έχει ενδιαφέρον να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή:

Δύο χρόνια πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τον Οκτώβριο του 1989, γεννήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο μικρός Μιντάουγκας. Ο νεότερος Κουζμίνσκας, που ήταν αδύνατο να μην «κολλήσει το μικρόβιο» του αθλητισμού. Η μητέρα του ήταν επαγγελματίας παίκτρια του μπάσκετ, ενώ ο πατέρας του έπαιζε πινγκ πονγκ. Επηρεασμένος και από τον αδερφό του, ο οποίος ξεκίνησε την μπασκετική του καριέρα το 1999, ο έφηβος πλέον Μιντάουγκας, αποφάσισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Το 2002, στα δεκατρία του χρόνια, έκανε το πρώτο του υπερατλαντικό ταξίδι, πηγαίνοντας στον Καναδά. Στην παραμονή του εκεί, επισκέφτηκε το «άντρο» των Τορόντο Ράπτορς και παρακολούθησε το λιθουανικό καμπ, στην πρωτεύουσα του Καναδά, στο Οντάριο, την πρωτεύουσα του Καναδά, έχοντας τις πρώτες του παραστάσεις.

Ο Λιθουανός φόργουορντ έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο στα 17 του χρόνια, στην τοπική ομάδα του Βίλνιους, τη Σακαλάι. Στην πρώτη του χρονιά, έκανε 3 μόλις συμμετοχές, αλλά σε ηλικία που τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία του αγωνίζονταν στο εφηβικό . Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη γειτονική Πέρλας, μετακινήθηκε το καλοκαίρι του 2008 στην Σιαουλιάι, τη φανέλα της οποίας φόρεσε ο αδερφός του από το 2001 έως και το 2003. Στην ομάδα της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης, ο Κουζμίνσκας αρχίζει να δείχνει τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του. Πραγματοποίησε 19 εμφανίσεις, έχοντας 9,7 πόντους και 3,7 ριμπάουντ, σε 18 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Η Ζαλγκίρις, η μεγάλη ομάδα της Λιθουανίας, «άπλωσε τα δίχτυα της» και απέκτησε τον νεαρό, αφήνοντάς τον δανεικό στη Σιαουλιάι. Η δεύτερη χρονιά του στην ομάδα, προμηνυόταν λαμπρή, όπως και έγινε. Ο 19χρονος, στη χρονιά της εκτόξευσής του, πήρε ακόμα περισσότερα λεπτά συμμετοχής, εκτοξεύοντας τους αριθμούς του. Για του λόγου το αληθές: 16,9 πόντοι, 6,2 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ και όλα αυτά σε 25,4 λεπτά συμμετοχής.

Τα δεδομένα πλέον είχαν αλλάξει. Ο Κουζμίνσκας θα πήγαινε σε μία ομάδα με απαιτήσεις, η οποία βρισκόταν δύο χρόνια μακριά από την κορυφή της Λιθουανίας και που μόλις είχε ηττηθεί στους τελικούς από τη Λιέτουβος Ρίτας. Στην πρώτη του σεζόν, στη «Ζαλγκίριο Αρένα», συμμετείχε σε 19 αγώνες στο πρωτάθλημα, μετρώντας 8 πόντους, σε 14,5 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, συνδυάζοντας την παρουσία του με την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από τρία χρόνια. Τη χρονιά 2011-2012, έχοντας πλέον την απαιτούμενη εμπειρία, είχε 9,9 πόντους σε 17,3 λεπτά συμμετοχής και το 2012-2013 κατέκτησε με τη Ζαλγκίρις το πρωτάθλημα, όντας ο MVP της ομάδας του στα play-offs.

Το καλοκαίρι του 2013, ο Κουζμίνσκας, θεώρησε ότι ήταν η στιγμή να αγωνιστεί μακριά από τη Λιθουανία. Η Μάλαγα του προσέφερε την ευκαιρία και εκείνος δεν την άφησε να πάει χαμένη. Κάθε χρόνο παρουσιαζόταν και καλύτερος, με αποκορύφωμα την τρίτη του χρονιά στην ομάδα, το 2015-2016. Στις 22 Οκτωβρίου του 2015, ο Λιθουανός φόργουορντ έκανε ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα, πετυχαίνοντας 23 πόντους στη νίκη επί της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Ένα μήνα αργότερα, «διέλυσε» το προσωπικό του ranking (30), πετυχαίνοντας 22 πόντους, στην επικράτηση επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με 86-78. Συνολικά, σε 36 παιχνίδια της Μάλαγα, μέτρησε 10,3 πόντους, 3 ριμπαόυντ και 1,1 ασίστ κατά μέσο όρο.

Το καλοκαίρι του 2016, στην ώριμη ηλικία των 26 ετών, ο Κουζμίνσκας υλοποίησε το παιδικό του όνειρο, να αγωνιστεί στο NBA. Οι Νιου Γιορκ Νικς, έδωσαν την ευκαιρία στον Λιθουανό και υπέγραψαν συμβόλαιο μαζί του. Στις 12 Οκτώβριο του 2016, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του, σκοράροντας 7 πόντους, σε 9 λεπτά συμμετοχής, στην ήττα 117-88 από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Τον Ιανουάριο του 2017, έκανε ρεκόρ πόντων στη νίκη εναντίον των Σικάγο Μπουλς, μετρώντας 19 πόντους. Αγωνίστηκε σε 68 παιχνίδια με την ομάδα της Νέας Υόρκης, έχοντας μια μέτρια σεζόν, με 6,3 πόντους και 1,9 ριμπαόυντ, σε 15 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο.

Στις 12 Νοεμβρίου του 2017 αποδεσμεύτηκε από τους Νικς, προκειμένου να επιστρέψει στην ομάδα ο Γιοακίμ Νοά. Προσπάθησε να βρει ομάδα στο NBA, αλλά δεν τα κατάφερε και παρέμεινε ανενεργός μέχρι το τέλος του 2017. Την πρώτη μέρα του νέου έτους, η Αρμάνι Μιλάνο ανακοίνωσε την απόκτηση του 29χρονου φόργουορντ, υπογράφοντας συμβόλαιο για 1+1 χρόνια. Η ιταλική ομάδα βρισκόταν σε δύσκολη θέση στην Ευρωλίγκα και έψαχνε έναν παίκτη υψηλού επιπέδου, ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Στο παιχνίδι της απόκτησής του είχε μπει και η Εφές Ανατολού, η οποία έκανε πρόταση αλλά απορρίφθηκε από τον Λιθουανό.

Στην αρχή, ο Κουζμίνσκας αντιμετώπισε πρόβλημα προσαρμογής, αλλά όσο περνούσε η σεζόν, βελτίωνε τα ποσοστά του. Στην Ευρωλίγκα δεν μπόρεσε να αποτρέψει την πορεία της ομάδας, η οποία τερμάτισε προτελευταία στην 15η θέση. Στα play-offs του ιταλικού πρωταθλήματος, μάλιστα, οδήγησε τη Μιλάνο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετρώντας 11 πόντους κατά μέσο όρο, με 52,1 % στα δίποντα και 46,3 ποσοστά στα τρίποντα.

Την περσινή χρονιά ο Λιθουανός αποτέλεσε τον βασικό σμολ- φόργουορντ της ιταλικής ομάδας. Ορισμένες φορές αγωνίστηκε και στη θέση «4» και βοήθησε την ομάδα του Πιανιτζιάνι στο καλό της ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα. Ο Κουζμίνσκας έκανε μια αξιοπρεπή χρονιά, μετρώντας 8,8 πόντους μ.ο με 51,4 % στα δίποντα και 47% στα τρίποντα, αλλά και 3,3 ριμπάουντ. Πριν λίγες μέρες έμεινε ελεύθερος από τους Ιταλούς, καθώς έληξε το συμβόλαιό του. Ο Έτορε Μεσίνα δεν θέλησε να του το ανανεώσει και ο Ολυμπιακός κινήθηκε αστραπιαία για να «αποσπάσει» την υπογραφή του. Ο 29χρονος φόργουορντ είναι επιλογή του Ντέιβιντ Μπλατ, με τον Αμερικανό να τον θεωρεί ιδανικό συμπλήρωμα στις δύο θέσεις των φόργουορντ. Από την πλευρά του ο Λιθουανός, σε μια κρίσιμη καμπή της καριέρας του, είναι έτοιμος να παλέψει με τους «ερυθρόλευκους», αναδεικνύοντας το πλούσιο ταλέντο του.

Κ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ