Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Ο στατιστικός… καθρέφτης των αιωνίων

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Ο στατιστικός… καθρέφτης των αιωνίων

Το10.gr παρουσιάζει την στατιστική απεικόνιση των «αιωνίων» σε άμυνα και επίθεση, ενόψει της «μάχης» της Παρασκευής για την 12η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Φτάσαμε στην 12η αγωνιστική της Ευρωλίγκας και αρχές του Δεκέμβρη για να μπούμε σε ρυθμούς «αιωνίου» ντέρμπι. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται για πρώτη φορά την φετινή σεζόν, με τις δύο ομάδες να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία της σεζόν.

Έχοντας αλλάξει αμφότερες προπονητές, όντας δομημένες αλλιώς το καλοκαίρι και με άλλη φιλοσοφία στη συνέχεια, οι «αιώνιοι» αποτελούν δύο εκ των ιστορικών ομάδων της διοργάνωσης και πάντα οι μάχες τους αποτελούν σημείο αναφοράς.

Αυτήν την περίοδο βέβαια Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός προέρχονται από σημαντικές νίκες και εμφανίσεις, που έκλεψαν ουσιαστικά την παράσταση. Οι Πράσινοι διέλυσαν στο ΟΑΚΑ την Μπασκόνια, την ώρα που η ομάδα του Κεμζούρα, ενάντια στα προγνωστικά, ένιωσε πίεση από την Αρμάνι Μιλάνο για ένα ημίχρονο και στη συνέχεια ήταν απολαυστική στο ΣΕΦ.
Ό,τι και να έχει συμβεί πάντως μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση όταν μιλάμε για ντέρμπι «αιωνίων».
Από την άλλη η γλώσσα των αριθμών πολλές φορές λέει ψέματα και άλλες φορές ψεύδεται.

Τι συμβαίνει σε άμυνα και επίθεση σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό; Ποιοι είναι οι κορυφαίοι σε κάθε στατιστική υπηρεσία;

Το10.gr αναλύει…

ΕΠΙΘΕΣΗ
Εκεί σίγουρα ο Ρικ Πιτίνο, παρότι ελάχιστα στον πάγκο του Παναθηναϊκού, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να βλέπει τους παίκτες του να ξεχωρίζουν και να είναι άκρως εντυπωσιακοί.
Στο παραγωγικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός έχει 88,5 πόντους ανά παιχνίδι! Αυτό βέβαια συμβαίνει για τους Πράσινους μέσω των 19,1 ασίστ ανά ματς (9.1 ο Καλάθης και 10 οι υπόλοιποι) και του 38,7% στα τρίποντα.
Ταυτόχρονα ο Παναθηναϊκός σε αυτές τις 11 αγωνιστικές που έχουν παιχτεί στην Ευρωλίγκα έχει 56,1% στο δίποντο και 74,4%, ενώ έχει και 9,1 επιθετικά ριμπάουντ ανά ματς. Το ράνκινγκ του βρίσκεται στους 102,5 βαθμούς, αναγκάζοντας τους αντιπάλους του σε λάθη, που του δίνουν 7,2 κλεψίματα ανά ματς.

Τι κάνει τώρα ο Ολυμπιακός; Σίγουρα είναι χειρότερος στο κομμάτι της παραγωγής των πόντων. Οι Ερυθρόλευκοι πετυχαίνουν λοιπόν 77,9 πόντους ανά παιχνίδι, αν και το τελευταίο διάστημα ο αριθμός όλο και μεγαλώνει, αφού… ρολάρουν και παίζουν σαφώς ανώτερα.
Είναι ομάδα που παίρνει επιθετικά ριμπάουντ μέσω του Μιλουτίνοφ (10,7 ομαδικά ανά ματς), όμως τι να το κάνεις αυτό όταν τα συνολικά ποσοστά δεν είναι καλά; Ο Ολυμπιακός σε αυτές τις 11 αγωνιστικές έχει 53,4% στο δίποντο, 33,1% στο τρίποντο και 73,1% στις βολές. Βέβαια είναι κυριαρχικός στους αιθέρες, φτάνοντας στα 35,1 ριμπάουντ ανά ματς.

ΑΜΥΝΑ
Εάν ο Πιτίνο λοιπόν είναι χαμογελαστός αναφορικά με την επίθεσή του, δεν γίνεται να μην είναι κάπως… προβληματισμένος για την άμυνα που έπαιζε η ομάδα του όταν τα ηνία της είχε ο Αργύρης Πεδουλάκης. Εννοείται πως από τότε ο συνεργάτης του, Γιώργος Βόβορας, αλλα και ο ίδιος, έχουν βάλει βάλει ξεχωριστές πινελιές.
Σε αυτά τα 11 ματς στην διοργάνωσης, οι Πράσινοι δέχονται κατά μέσο όρο 82,4 πόντους από τους αντιπάλους τους, γεγονός που τους φέρνει στους 88 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Η ομάδα που παίζει απέναντι στον Παναθηναϊκό κατεβάζει 37,5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο (τρία παραπάνω από τους Πράσινους), ενώ έχει και 18,3 ασίστ, δείγμα του ότι ο Παναθηναϊκός ακόμα να… αναχαιτίσει τεχνικά τον αντίπαλό του, την ώρα βέβαια που οι κατοχές είναι περισσότερες στα ματς του και οι εν λόγω αριθμοί είναι ως ένα σημείο λογικοί.
Τα 12,9 επιθετικά ριμπάουντ είναι πολλά για τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού και… πονοκέφαλος για τον Πιτίνο, ο οποίος βλέπει τους παίκτες του ως ένα σημείο να τους περιορίζουν, αφού έχουν 51% στο δίποντο και 36,4% στο τρίποντο.

Η μεριά του Ολυμπιακού τώρα; Στην πορεία οι Ερυθρόλευκοι βρίσκουν τον απαιτούμενο ρυθμό τους. Σταδιακά η εικόνα τους γίνεται όλο και καλύτερη στο αμυντικό κομμάτι, με το 78,9 παθητικό ανά ματς να μην είναι κολακευτικό, όμως διαρκώς να πέφτει. Οι Πειραιώτες έδειξαν και με την Αρμάνι Μιλάνο και με την Άλμπα, ότι αρχίζουν και γίνονται όλο και πιο πιεστικοί στο πίσω μέρος του παρκέ. Ο Ολυμπιακός με τον τρόπο που αγωνίζεται (λιγότερες κατοχές, πιο αργές επιθέσεις και πάγωμα ρυθμού) αναγκάζει τον αντίπαλό του να έχει 15,2 ασίστ ανά ματς. Ταυτόχρονα τους βλέπει να κατεβάζουν μόλις 8,7 επιθετικά ριμπάουντ, με τους Πρίντεζη, Μιλουτίνοφ και Ρούμπιτ να θωρακίζουν την ρακέτα και να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης σε αυτό το κομμάτι. Αρκεί αυτό; Η αλήθεια είναι πως όχι αφού ο αντίπαλος του Ολυμπιακού σε αυτές τις αγωνιστικές έχει κατά μέσο όρο 38% στο τρίποντο και 52,4% στο δίποντο, ποσοστά απαγορευτικά, αν συνυπολογίσει κανείς και το 81% στις βολές! Ο Ολυμπιακός κάνει πολλά λάθη και αυτό έχει και ως αποτέλεσμα τα 6,5 κλεψίματα της ομάδας που έχει απέναντί του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ