Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Μία χρονιά που δεν την συνηθίζει

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Μία χρονιά που δεν την συνηθίζει

Ο «Ζοτς» επιστρέφει στο… αδειανό «σπίτι» του βλέποντας την Φενέρμπαχτσε να ακροβατεί σε ένα τρεμάμενο σκοινί και την εσωστρέφεια να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Για πολλούς διαθέτει το άγγιγμα του Μίδα. Εννιά κούπες της Ευρωλίγκας είναι αυτές. Με την Παρτιζάν το (1992), την Μπανταλόνα το (1994), με την Ρεάλ Μαδρίτης (1995), με τον Παναθηναϊκό (2000,2002,2007,2009, 2011) και την Φενέρμπαχτσε (2017) ήταν αυτός που χαμογέλασε στο τέλος και ανάγκασε τον κόσμο να τον χειροκροτήσει.
Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για τον πιο πολυνίκη τεχνικό της Ευρωλίγκας, σε όποιες εκφάνσεις της υπήρχε αυτή.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, περί ου ο λόγος, είναι ένας προπονητής που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο απόλυτος recruiter και αναμορφωτής ομάδων, ο οποίος είχε πάντα μία αποστολή: Να τις οδηγήσει στην κορυφή.

Σε όλη αυτήν την διαδρομή του, ένα ήταν το club που δέθηκε περισσότερο από όλα και αυτό δεν είναι άλλο από τον Παναθηναϊκό.
Τι κατάφερε εκτός από το να τον λατρεύουν οι φίλοι των Πρασίνων;
Η ιστορία μιλάει από μόνη της. Στην ομάδα του Τριφυλλιού είχε 5 κατακτήσεις Ευρωλίγκας, 11 πρωταθλήματα Ελλάδας, 7 Κύπελλα, και όλα αυτά σε 13 χρόνια παραμονής στην χώρα μας. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει ένας φίλος μίας ομάδας από έναν προπονητή; Ο «Ζοτς» αγαπήθηκε ως Θεός στον Παναθηναϊκό και κάθε φορά που έρχεται στα μέρη μας βιώνει την αποθέωση από τους φίλους των Πρασίνων.

Από το καλοκαίρι του 2012 έχουν χωρίσει οι δρόμοι των δύο πλευρών με τον Ζέλικο να μένει μία σεζόν εκτός πάγκων και να επιστρέφει στην Ευρωλίγκα ως κόουτς της Φενέρμπαχτσε. Μίας υπερδύναμης στην Τουρκία στο ποδόσφαιρο, η οποία πάσχιζε να βρει τον τρόπο να γίνει ανταγωνιστική στο μπάσκετ, παρά τα τεράστια ποσά που είχαν δαπανηθεί κατά καιρούς στην στελέχωση των ρόστερ της.
Ποιος λοιπόν ήταν ο κατάλληλος προπονητής για να βγάλει εις πέρας αυτήν την αποστολή; Δεδομένα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Και σε αυτό το διάστημα, στο οποίο από την αφάνεια, οδήγησε την Φενέρ στην ελίτ της Ευρωλίγκας με αποκορύφωμα την κατάκτησή της το 2017, το πιο δύσκολο κομμάτι, ήταν όταν έπρεπε να πάρει το αεροπλάνο από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα και σε μερικές ώρες να ξαναβρεθεί στο ΟΑΚΑ, όχι ως γηπεδούχος αλλά ως αντίπαλος.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΟΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΡΑ

Πάντα το να επιστρέφει στο «σπίτι» του ήταν ένα περίεργο συναίσθημα. Λες και… έχανε πριν καλά καλά φτάσει στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Οι εκδηλώσεις λατρείας τεράστιες προς το πρόσωπό του και πάντα το ίδιο βλέμμα. Συγκίνηση. Ειδικά τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης έδειχνε αποσβολωμένος και χωρίς να έχει την δύναμη να αντιδράσει. Τόσο ισχυρό αυτό το δέσιμο που είχε με την πράσινη εξέδρα. Τα πρώτα τέσσερα ματς της Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ ήταν οδυνηρά για τον ίδιο, αφού οι ήττες ήταν ισάριθμες. Μοναδική φορά που έχει κερδίσει σε κανονική διάρκεια είναι η περσινή σεζόν, όταν και επιβλήθηκε με 81-69.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι ως προπονητής της Φενέρμπαχτσε ήταν και… δήμιος του Παναθηναϊκού την χρονιά 2016-17. Τότε πέρασε δις από το ΟΑΚΑ στα πλεί οφ της Ευρωλίγκας, «σκουπίζοντας» την παλιά του αγάπη, τον Παναθηναϊκό, και γεμίζοντας στην πορεία με ακόμα περισσότερο… μίσος την ομάδα που είχε μάθει για 13 χρόνια να πολεμάει, τον Ολυμπιακό, παίρνοντας στην Κωνσταντινούπολη την πολυπόθητη κούπα της Ευρωλίγκας.

Αναλυτικά όσα έχει ζήσει στο ΟΑΚΑ ο Ομπράντοβιτς απέναντι στον Παναθηναϊκό.
2013-14 ήττα με 76-67
2014-15 ήττα με 91-73
2015-16 ήττα με 76-71
2016-17 ήττα με 81-70
– PLAY OFF
νίκη με 71-58
νίκη με 80-75
2017-18 ήττα με 70-68
2018-19 νίκη με 81-69

Πλέον όμως δεν περιμένει να ζήσει τέτοιες στιγμές. Το ΟΑΚΑ θα είναι αδειανό από κόσμο, με μερικούς φίλους της ομάδας να σπεύδουν να τον αποθεώσουν έξω από το κλειστό του Αμαρουσίου, αφού το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό θα είναι κεκλεισμένων των Θυρών, μετά την απόφαση της διοργανώτριας αρχής.
Οι φίλοι των πρασίνων δεν θα είναι η επιπλέον πίεση στην έδρα που μεγαλούργησε. Ίσως το καλύτερο αντίδοτο για τον ίδιο, σε μία περίοδο που τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα έχει συνηθίσει στην καριέρα του.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

Και αν έχει καταφέρει να γευτεί το νέκταρ της κατάκτησης της Ευρωλίγκας με τους Τούρκους το 2017, τα χρόνια πέρασαν και σιγά σιγά νιώθει το βάρος στις πλάτες του να μεγαλώνει. Η Φενέρμπαχτσε κάθε χρόνο τον εφοδιάζει ακριβώς με ότι ζητάει. Από τον ερχομό του Σλούκα, στην ανανέωσή του όταν όλοι περίμεναν την επιστροφή του στον Ολυμπιακό. Παίκτες μεσούσης της σεζόν για να «γεμίσει» το ρόστερ του. Αποκτήσεις αθλητών όπως ο Λοβέρν, ο Ντε Κολό, ο Ουίλιαμς.

Το σημαντικότερο όμως αυτήν τη περίοδο είναι πως το καράβι φαίνεται ότι… μπάζει νερά. Η Φενέρμπαχτσε δεν θυμίζει την ομάδα που κυριαρχούσε από την στιγμή που ο Ζοτς ανέλαβε τις τύχες της.

Η σεζόν που διανύουμε ξεκίνησε με προβλήματα τραυματισμών. Η φυγή του Γκούντουριτς (ενός ακόμα αθλητή του που φεύγει από την Φενέρ για το ΝΒΑ όπως οι Μπόγιαν και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Ούντο, Μέλι), του περιέπλεξε κάπως τα σχέδια. Οι καλοκαιρινές του αλχημείες στο ρόστερ της ομάδας, συν τα θέματα με τους τραυματίες διατάραξαν την χημεία της Φενέρμπαχτσε.

Το τραγικό για τα δεδομένα της 1-5 στα πρώτα έξι ματς της σεζόν στην Ευρωλίγκα έφερε τριγμούς στα εσωτερικά (και όχι μόνο) της ομάδας. Υπήρχαν δημοσιεύματα που έλεγαν πως έθεσε την παραίτησή του προς την διοίκηση, ενώ πληθαίνουν οι φήμες πως η οικονομική στενότητα της Φενέρ, είναι ένας από τους λόγους της έντονης δυσαρέσκειας των αθλητών και των εκρήξεων του που κατά καιρούς έχουμε δει στον πάγκο του. Λέγεται μάλιστα, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε και ποτέ, ότι κάποιοι παίκτες πληρωνόντουσαν στην ώρα τους, την ώρα που πολλοί είχαν να δουν αρκετό καιρό χρήματα να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους.

Δεν είναι το… συνηθισμένο πια χρώμα του προσώπου του όταν εκνευρίζεται με τους παίκτες του. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν νιώθει στην Φενέρμπαχτσε όπως στο παρελθόν.
Είναι υπό αμφισβήτηση και αυτός και κάποιοι από τις επιλογές του, με τον χρόνο να είναι ο καλύτερος γιατρός. Ήδη δείχνει να… ρολάρει η τούρκικη ομάδα έχοντας 4-3 νίκες στην συνέχεια και πριν το χαμένο ματς από την Εφές για την Ευρωλίγκα, μετρούσε 3 συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα.
Μπορεί ο Παναθηναϊκός να τον…. Αναστήσει στο ΟΑΚΑ; Ή θα τον ρίξει περισσότερο στην εσωστρέφεια; Μετά τις 11 το βράδυ θα γνωριζουν άπαντες…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ